Премиерът: ГЕРБ е партия, която носи отговорност, да не си правят сметки за коалиции (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
8

Премиерът: ГЕРБ е партия, която носи отговорност, да не си правят сметки за коалиции (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Министър-председателят: Докато другите говорят, ние работим. Силата ни е във връзката с хората 
  • Правителството планира изграждането на поне 3 нови язовира, готвят водна карта на страната

Докато другите говорят, ние работим. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който отново тръгна на обиколка из страната. Този път той бе в завод за автомобилни части - "Нурсан Отомотив" в село Люляково. Още в началото Борисов разпита как се прилага мярката 60/40. А от ръководството му отговориха, че не са съкращавали хора и получават помощ по програмата 60/40 още от началото на пандемията,  а общо за всички дружества получават около 800 000 лева на месец. 

Той напомни , че от другата седмица фирмите ще  могат да получават средства за детски кътове и забавачки в предприятията - между 50 000 и 150 000 лева. Изтъкна и другите две нови програма за бизнеса, който ще бъдат пуснати от октомври. С 68 млн.лева ще подпомогнат фирмите, които са с над 500 000 лева оборот, както и 80 млн.лева  за малките и средни фирми за преустрояване на производствата в условията на коронакриза. 

Борисов поясни, че за разлика от други негови колеги бързо вкарали мерките. Всичките усилия са били, за да няма затваряне на производства и икономиката да работи. Напомни, че Великобритания изтеглила 40 млрд. паунда дълг. Мерките за бизнеса щели да ги вкарат веднага, и за да не се "психясат" хората, че няма да има работа. "Най-важното е хората да знаят, че има сигурност и работа. Подкрепяме фирмите, за да не спират, заяви Борисов.

Изтъкна и връщането на брифингите за разпространението на заболяването. Това няма да е на нарочен брифинг на НОЩ, а на седмичната пресконференция на здравния министър. "Брифингите на Щаба няма да е като преди - само веднъж седмица министър Ангелов ще обобщава заразените и новините за ваксини и лекарства", разкри премиерът.  По думите му участваме с 600 млн. за ваксини, ако бъдат изработени такива.

Добави, че в Руенска община кметовете са на ДПС, а ГЕРБ има само в едно село. От цялата долина имали кметове само в Провадия и Айтос.  "Понякога ни обвиняват в глупости, че си помагаме с ДПС. Ами от 9 кметове, като са 10 на ДПС. И какво - да не правим пътищата?. И тези хора имат семейства. Това е за хората, за семействата им, за работните места", каза Борисов. От завода пък изтъкнаха, че произвеждат части за линийки, а Борисов напомни,че са предвидени покупка за над 400 линийки, а 20 млн.лева за медицински хеликоптера - 2 броя.

"Докато другите говорят, ние работим. Нашата сила на правителството е връзката с хората.", каза Борисов и добави: "Има ли работни места и икономиката расте, това е важно".

А когато хората са спокойни, имат работа и получават заплати в най-тежката световна криза - значи сме се справили добре!,

каза Борисов и поясни, че техните  опоненти не могат да си представят колко е тежко. По думите му това е едно от най-тежкото време за света.

Иначе премиерът изрази задоволство, че а автомобилните заводи у нас се правят компоненти и за всички видове коли, в това число и електроавтомобилите. Борисов добави, че у нас има 250 завода в Автомобилния клъстър. "Тук хората да дойдат и да видят какви ливади са били, а днес какво има", заяви още премиерът. По думите му има ли работа и заплати, има и мир, визирайки смесените райони у нас, където съжителстват християни и мюсюлмани. Такива работят и в завода за авточасти, който той посети.

Малко по-късно премиерът написа във Фейсбук, че социално-икономическите мерки на правителството работят добре, а това потвърдили и от фирмата "Нурсан Отомотив ЕООД" в Люляково. Той отново напомни, че от компанията получават около 800 000 лв. месечно, за да запазят работните места на всичките си близо 1200 служители. "Хиляди християнски и мюсюлмански семейства в района имат препитание и са доволни. Така се постига етническа толерантност", пише още министър-председателят.

По-късно Борисов, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, провери как се изгражда пътен участък в край Айтос. По думите му 33-километровият Айтоски проход е най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“. Ремонтът на пътя се осъществява с общо 24,3 млн. лв. европейско и държавно финансиране. След 15 месеца всичко трябва да е готово. Основно ще бъдат ремонтирани 6 мостови съоръжения, ще бъде положена нова асфалтобетонова настилка в целия участък, ще се възстановят банкетите и откосите на пътя. Отсечката ще е с обновени ограничителни системи, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка.

Покрай пътните въпроси обаче премиерът коментира и политическата обстановка в страната. "Докато другите само се заяждат, ние само работим. И показваме какво е свършено", каза премиерът. По думите му ГЕРБ е партия, която носи отговорност. Имали достатъчно партньори - СДС, патриотите , земеделци и други. И напомни, че на конгрес ГЕРБ са решили, че няма да се коаолират с ДПС и БСП.  "Да не си правят сметки за коалиции", каза Борисов. "Тези, които си правят тънки сметки, могат да бъдат с ГЕРБ само в опозиция", аргументира се министър-председателят и добави: "Те сеят омраза, а ние работни места. Да сеят омраза, ние не им обръщаме внимание".

Заяви, че трябва да постоят поне три нови язовира. "Такава задача съм дал", каза премиерът.

Поясни, че се

опитват да им правят ченгеджийски номера, но правителството на ГЕРБ  ще остане с направеното.

По думите му злобата на опонентите много им помагала. "Злобата им много ни помага на нас. Власт на всяка цена - агресивни. Аз минавам от завод на завод. Ние ще останем с работата си. Те искат да ни запомнят с лошо, но ние ще останем с доброто", каза той.  Борисов отново се качи на джипа, а регионалният министър Николай Нанков поясни, че по програмата "Региони в растеж" правят 39 подобни отсечки.

Третата спирка в обиколката на Борисов бе новата пречиствателна станция в община Айтос, като заедно с него бе и депутатът от ГЕРБ и бивш екоминистър Ивелина Василева. "Ще оставим другите да си правят събития. Те си правят събития, за да се покажат", каза той. Поясни, че сега щяло да се наблегне на нови язовири, както и да се направи водната карта на страната. Именно това е заложил като задача и пред регионалния министър. Скоро щяла да стане готова и станцията край Ямбол и до 15-20 дни да стартира.

Местните го призоваха да не подава оставка. Попита ги дали са доволни от 50 лева допълнителна добавка. Подчерта, че соцлидерката Корнелия Нинова и БСП пак обещали по-високо пенсии. Местните от близкото село изтъкнаха, че на вота тази неделя има само кандидати от две партии - ДПС и ГЕРБ. "Къде са на "Да,България" кандидатите. Има ли?", попита Борисов жителите, които на свой ред му отговориха отрицателно.

"Биеме се здраво на изборите, след това си живеем мирно",

каза премиерът, явно визирайки изборите в смесените райони, където предимно сили мерят ГЕРБ и ДПС. "Понеже много неща направихме, искат да останем в съзнанието на хората и с нещо лошо", каза за пореден път Борисов.

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.