Премиерът Борисов: Влизаме в тази година с най-ниския дълг и дефицит в Европа (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
13

Премиерът Борисов: Влизаме в тази година с най-ниския дълг и дефицит в Европа (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

  • Фискалният резерв вече е 8,5 млрд. лв, а дефицитът свит с 1,6 млрд. лв.
  • Премиерът: От днес имаме пълна диверсификация
  • "Булгаргаз" внася в КЕВР искане за свиване на цената на газа за януари
  • След празниците проверяват готовността ни при земетресения

Влизаме в тази година с най-ниския дълг и дефицит в Европа. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който отново тръгна на обиколка и то още на първия ден от Новата година. Заедно с него бяха шефът на "Булгратрансгаз" Владимир Малинов , енергийният министър Теменужка Петкова, министърът на финансите Кирил Ананиев, както и посланичката на Азербейджан Наргиз Гурбанова.

Провериха компресорна станция край Петрич, която вече беше реновирана, а нейният капацитет увеличен, тъй като именно от 1 януари към нас потече азерски газ. Това трябваше да стане чрез газовата връзка с Гърция, но поради пандемията, нейното изграждане се забави.

Пожела новата година да бъде успешна и да излезем по-бързо от пандемията, като е убеден в това.  "От днес пълна диверсификация", каза Борисов и поясни, че поколения политици са искали това да се случи, но не са знаели как.

"Много хора има с много идеи. Това е хубаво. С много желания. Това също е хубаво. С много амбиции. С такива пък е пълно, но с възможности, които да направят това, досега не е имало. Претенденти много, но досега никой не го е правил", добави още премиерът.

Министър-председателят изтъкна, че близо 400 млн.лева струват новите компресори, за да бъдем геостратегическа държава. Припомни, че сме договорили с Азербайджан 1 млрд. куб. метра газ, но се надява с президента Илхам Алиев да договорят още 200 млн, когато тръгне и гръцката газова връзка. Поясни, че тя ще бъде готова лятото след изборите, а наред с това се изграждал и "Балкански поток".  "Всеки, който има евтин газ по света, може да го докара и ние да го прекараме през нашите тръби", увери премиерът.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пък напомни, че на 29 декември са постигнали споразумение с "Азербайджан газ" за временна смяна на точката на доставка за периода от 9 месеца - 31 декември до 30 септември 2021 г. и  така от днес са поставили успешно начало на доставките на газ от Азербайджан. Крайната доставна цена на газа от Азербайджан щяло да им позволи да внесат искане в КЕВР за намаление на цената на газа за януари, въпреки че цените на международните пазари са скочили над 17 %. Поясниха, че въпреки пандемията е добра година за газовия сектор - предоговорена формула за цена с "Газпром" и възстановени 200 млн. лева на БГ потребителите, вече работела и газовата борса, което било голямо стъпка в либерализацията на природния газ. Не на последно място е доставката на азерския газ.

Борисов на свой ред напомни 2009 година, когато "Газпром" "спряло кранчето" и много градове останали на студено.. Сега това не можело да се случи, защото сме имали алтернативи и

ново ниво на сигурност на доставките природен газ.

Щели сме да направим откриване, когато сме готови със всичко - в това число с газовата връзка с Гърция.. Тогава щял да покани и съседите, които също като България щели да печелят от транзитните такси. Поясни, че тази газова инфраструктура е 100 % на българските граждани. Новата турбина в компресорната станция в Петрич била реверсивна и мощна, колкото един самолет Боинг 747. Произведена от американската компания "Солар", специално за България, като ще бъде монтиран и втори агрегат, който пък ще бъде пуснат в края на януари. Въпреки това стана ясно, че пазим и старите руски, за да ги включим, ако стане авария. "У нас много експерти, но ей толкова направено. Само кусури намират. Българите десетилетия ще ползват това, което днес стартираме", добави Борисов.

От думите на Малинов пък стана ясно, че ще увеличат капацитета на пренос на газ от Гърция от 1 на 6,5 млн. куб. метра на ден, а премиерът даде да се разбере, че ще го направят на 8 млн. куб.метра газ на ден.

На свой ред Петкова поясни, че това, което са направили последните 2 мандата не било правено и не било лесно. Петкова напомни участието на България в терминала за втечнен газ в Александруполис, увери, че ускорили проекта за за газовата връзка с Гърция.

Премиерът пък напомни, че това са стотици километри тръби, а всичко изисквало политическа воля, усилия и умения. По думите му всички интерконектори били направени именно по време на тяхното управление.

"Ако се сметне колко делегации са посетили Баку, за да докарат газ тук. Това са в хиляди", каза Борисов. На свой ред посланикът на Азербайджан поясни, че това било исторически момент в нашите двустранни енергийни отношения. Премиерът пък даде да се разбере, че ще говори по телефона с азербайджанския президент Алиев, за да му предаде поздрави.

"Една тежка година си отиде", каза Борисов и напомни, че България през февруари е имала БВП 3,8 %, огромен фискален резерв, бюджети на излишък и непрекъснато увеличавали доходите. Появата на тази пандемия пък създала тежки условия за всички държави, но въпреки това с Ананиев направили всичко възможно, че да има балансиране на разходите и доходите и тяхното увеличаване с 30 %, пари за подпомагане на бизнеса и 106 млн. лева всеки месец за добавките от 50 лева за над 2,2 млн. пенсионерите. "И вчера като теглихме чертата, благодарение на приходните агенции и доброто бюджетиране, какво излиза?", попита Борисов Ананиев.

Завършваме годината с дефицит 3,6 млрд, вместо с 5,2 млрд. лева, което се равнява на 3 % от БВП, докладва Ананиев и отрече, че бюджетът е страховит. Поясни, че ако сме нямали пандемия, сме щели да завършим годината с нулев дефицит. А Борисов напомни, че това е и при многото пътни проекти, които реализираме, разходите за скок на доходите и други.

Ананиев пък поясни, че

има с 1,5 % преизпълнение на данъчните и осигурителните приходи

в сравнение с добрата 2019 година, което по думите му означавало, че мерките са дали отражение върху бизнеса.

Убеден съм, че когато свърши пандемията и направим анализите - най-правилното управление на пандемията - баланс между здраве и финансови мерки, ще видите че ще е в България, каза Борисов и напомни, че страната ни е с най-малкият дефицит в Европа. "Направили сме си разчетите. През септември и октомври, ако това правителство е на управление,  за всичко сме си подготвили пари", каза още той. Поясни, че това е в отговор на всички критикари.  "Влизаме в тази година с най-ниския дълг и дефицит", каза Борисов и добави: "И някой да излезе и да говори, че сме безотговорни и било разсипничество".

Ананиев поясни,че в момента сме на второ място по дълг след Естония, а ако тя излезе на пазарите, ще сме на първо място в ЕС. По думите му намаляването на дефицита с 1,6 млрд. лева означавало, че имаме повече в резерва. А фискалният резерв вече е 8,5 милиарда лева, колкото бил в края на 2019 г.

Премиерът призова да бъдем по-добри и по-хрисими, по-позитовни през новата година. Изтъкна и другите постижения на кабинета - изграждането на магистралите "Струма", където март ще минат двата тунела, "Хемус",  пътя Търново - Русе, магистрала "Европа", Южната дъга. "Обичай врага си", каза Борисов и поясни, че делата, които показват не е могъл да направи друг.

Ананиев увери, че са осигурили всички средства за мерките и можем да сме спокойни за новата година и ще можем да се преборим с пандемията. Борисов пък за пореден път изтъкна, че спасението е ваксината, а много водещи държави са с 10 - 11 % дефицит и под риск. "А ние държим. Ние също можем да отидем на минус 10 %, но не искаме да задължаваме следващите поколения и правителство и да не им оставим нито дълг или дефицит. Това се казва отговорно и правилно управление на финансите", завърши премиерът.

След проверката на компресорната станция, цялата делегация се отби на близките археологически разкопки - античният град Хераклея Синтика. Там пък ги посрещна кметът на Петрич Димитър Бръчков, който се похвали, че ще правят кръговото на града, а пътят до археологическия обект ще бъде с паваж. Борисов даде да се разбере, че Ананиев ще дава допълнително средства за разкопките на хълма, но не стана ясно колко точно, като вече имало разрешение от МРРБ целият хълм да се разрови.

Малко по-късно напомни с пост във Фейсбук, че с отпуснатите от кабинета 1,4 млн. лв. е ремонтиран пътят от с. Рупите за "Хераклея Синтика“. По думите му това е изключително важно за района, тъй като потокът от туристи ежегодно се увеличава. Догодина ще бъде реализиран и проект, с който ще се направи трайна консервация и реставрация на разкритите археологически структури. "България има богато културно-историческо наследство, което трябва да се съхранява и популяризира сред българските и чуждестранните граждани", казва Борисов.

Поръча на Ананиев след празниците да видят каква ни е готовността при земетресения. "След като ги тресе така другите, да не вземе и нас", загрижи се Борисов, а поводът са трусовете в Хърватия, на която дори пратихме хуманитарна помощ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.