Борисов откри разширението на Балкански поток (СНИМКИ+ВИДЕО)
12

Борисов откри разширението на Балкански поток (СНИМКИ+ВИДЕО)

Премиерът: Докато другите говореха, ние строяхме. С "Балкански поток" потребителите ще могат да ползват най-евтин газ

Докато другите говореха, ние строяхме, това коментира премиерът Бойко Борисов, който отново подкара джипа за откриването на разширеното трасе на "Балкански поток" на наша територия. Борисов се включи на живо във фейсбук по път за откриването на трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“. "Ние да подготвим това, което много политици са говорили, но ние го правим. В момента наред с жп и автомагистралите имаме и газови магистрали", каза премиерът.

Трасето включва станция „Странджа“ и 11 км новоизградено съоръжение за пренос на газ, което ще премине през землищата на 11 области.  Общата стойност на подписания договор със срок за изпълнение до 615 календарни дни е в размер до 1,1 млрд. евро без ДДС.

„Тази инвестиция в размер на 75 млн.лева бе изцяло финансирана от Булгартранс газ. Проектът ще е основополагащ за хъб Балкан. В момента газовия бизнес в световен мащаб е изискващ и динамичен, ние докаахме, че на база на натрупания опит и знания можем да реализираме подобен тип проекти“, каза Владимир Малинов“, директор изпълнителният директор на "Булгартрансгаз"

На церемонията говори и руският посланик Анатолий Макаров, който определи проектът като голям и изключително важен.  "Свързването на вашата страна към "Турски поток" ще позволи да станете един от най-големите газоразпределителни центрове", каза Макаров. По думите му новият газопровод е не само принос за развитие на България, но той ще способства за просперитета на страната, а от там и ще стимулира привличането на инвестиции и създава нови работни места. Според него значението на "Балкански поток" ще изведен на ново по-високо ниво руско-българските отношения и  добави, че България се показва като надежден партньор, който изпълнява своите задължения. 

На свой ред Борисов благодари на сторителите и коментира, че с реализирането на този проект ще се превозват огромни количества газ.  "От другата страна на България правят същото. Докато другите говорят ние строим и даваме възможност да се превърнем в основен разпределителен център", каза Борисов и изтъкна, че с името "Балкански поток" се обединяваме.

Другата седмица ще ви покажа как строим интерконектора с Гърция.

България ще бъде с 2 газови магистрали.

България ще може да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи ще могат също да си доставят газ, каза още той и поясни, че това е една една политическа магистрала. По думите там където има големи интереси, няма война. Именно затова и още по-усилено сме строили. България ще си взима транзитните такси... С всички сили се строят следващите километри", каза премиерът.

Няколко часа по-късно Борисов бе вече край Кнежа, където е започнало строителството на северната част на "Балкански поток"  - от Провадия до сръбската граница. "Това е един важен проект на Балканите и не случайно се нарича "Балкански поток"., каза Борисов. Той изтъкна, че всеки ден един влак с 24 вагони и още над 60-70 тира карат тръби на трасето. Той не пропусна да отбележи, че това е едно огромно съоръжение, а целият прект е за над 1,2 млрд. долара. По думите му обаче

"Балкански поток" е с 1 млрд. по евтин от "Южен поток",

чието изхраждане било спряно заради корупция. "Кое правителство беше тогава?", попита риторично той. Борисов остана впечатлен от изграждането на съоръжението и изтъкна, че 10 лота се правят едновременно и целта е да бъде приключен едновременно със сръбския участък. По думите му България е вложила 0,5 млрд. лева за конектори с Гърция, за да може да вкарваме 5 млрд. газ. "Това е диверсивекация. Газовият хъб "Балкан" ще дава възможност на борсата всеки да си вкара най-евтин газ и така потребителите и икономиките на Балканите ще имат възможност да ще имат възможност да ползват най-евтин газ", каза Борисов. Той успокои и еколозите, че тук догодина отново ще има живо. 

"Хубаво е това и на жълтите павета да го виждат, защото мислят, че е лесно и с бойчки се рисува“, каза преди инспекцията на строежа и добави: "Това никога не съм си го представял, че може да стане. Знаех, че нещо ще се случи, но сега го виждам с очите си. Грандиозен строеж. Сега като виждам, че проектът е необратим, много се радвам, а едни само бърборят в София".

Той заяви, че сръбският президент Александър Вучич ще присъства на официалното откриване заедно с унграския премиер Виктор Орбан.

Премиерът: Не задлъжняваме и не оставяме дългове за следващите поколения

"Отнасяме се като добри стопани към България – не задлъжняваме и не оставяме дългове на следващите поколения", това написа малко по-късно в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.Поводът пък са последните данни на НСИ за окономическите показатели на страната за 2018-та. "Според окончателните данни на НСИ - Национален статистически институт за 2018 година отчитаме

бюджетен излишък от 1 921 млн. лв., което е 1.8% от БВП.

Продължава и положителната тенденция дългът на сектор „Държавно управление“ да намалява като достига 22,3% от БВП.", написа още Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.