Откриха още една част от бъдещия хъб „Балкан“ (ОБНОВЕНА)
5

Откриха още една част от бъдещия хъб „Балкан“ (ОБНОВЕНА)

Борисов и енергийните министри на двете страни прерязаха лентата

Символичният старт на реверсивната връзка между България и Турция днес дадоха премиерът Бойко Борисов и енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Фатих Дьолмез на газопкомпресорната станция „Лозенец“.  Изпълненият проект ще е част от бъдещия газов хъб „Балкан”.

„По този начин имаме връзка Южния газов коридор, през който ще може да получаваме природен газ през Турция и от Азербайджан и от Русия през „Турски поток“, каза по време на събитието Борисов. Той припомни, че страната ни

разполага с най-модерната газопреносна мрежа на Балканите

и новите американски газови компресори ни дават възможност да транзитираме синьо гориво на големи разстояния. „От тук можем да пращаме по тръбите газ чак до Солун или Белград", поясни той и добави, че разполагаме със 150 км реверсивна газопреносна мрежа. Премиерът припомни реализираният проект за интеконектора с Румъния, а също така и предстоящото изграждането на подобно съоръжение и към Гърция, което ще е още една връзка на България с Южния газов коридор. По думите му от всички страни на Балканите ние сме най-готови да транзитираме газ през Турция към другите държави от Югоизточна и Централна Европа. Българският премиер спомена и за обещанието на президента на Турция Ердоган през България към Европа да има всякакъв транзит, без мигранти. Борисов уточни, че за да е готова напълно реверсивната връзка остават да се изградят още 11 км, които обаче ще се построят едва след като от Брюксел разрешат това да стане.

Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьолмез подчерта, че реализацията на проекта е само част от плодотворното сътрудничество в енергийната сфера между двете страни. Той е резултат от взаимното доверие между България и Турция и ще спомогне за просперитета на региона. Дьолмез добави, че страната му продължава да развива своята газопреносна мрежа, включва се в международни проекти и доказателство за това са „Транс-Анадалоският газопровод“ и „Турски поток“. Министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова също подчерта, че от проекта полза ще имат всички страни в Югоизточна Европа.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов уточни, че с пускането на реверсивната връзка между компресорните станции „Лозенец“ и „Недялско“

пропускателната способност на транзитната ни мрежа ще се увеличи

с 1,7 млрд. кубика на година. „Проектът е въведен с 4 месеца предсрочно, а строителят „ГБС“ го реализирал на по-ниска цена от договорената. Шефът на фирмата изпълнител Калин Пешов поясни, че на линейния обект са направени 1700 заварки, а тръбите са тествани на налягане 1800 атмосфери.

След края на официалната церемония, премиерът Бойко Борисов, в отговор на въпрос на журналисти, коментира и мерките срещу чумата по овцете и козите в района на Странджа. Според него, мерките са били адекватни. „По подобен начин се постъпва във всички държави. Какво искате, да отида и аз ли да гушна някоя козичка?“, отговори той на шега.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.