Борисов от Раковски: 27-ми сме по заболеваемост в Европа и заводите работят (ОБЗОР)

Призова католиците да гласуват на вота на 4 април

Борисов от Раковски: 27-ми сме по заболеваемост в Европа и заводите работят (ОБЗОР)

Премиерът: Мерките са либерални, защото добре управляваме кризата

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на обиколка из страната. Този път в Раковски, където провери как е ремонтиран храм в близкото село Стряма. Заедно с него бяха здравният министър Костадин Ангелов и социалният - Деница Сачева. Предстои изографисването на храма, поясни свещеника на православната църква, а премиерът обеща подкрепа. Борисов определи катедралата като прекрасна и запали свещичка за здраве. В двора пък е старата църква, като премиерът даде да се разбере, че ще помогнат и за нейното реновиране, в зависимост от какво има нужда сградата. Досега държавата е дала 600 000 лева за църквата и 100 000 от ГЕРБ.

"Няма голямо и малко дарение. Важното да е от сърце", каза Борисов. В Раковски има католическа общност, която Борисов призова да гласуват на 4 април, въпреки че тогава е католическият Великден. Изтъкна, че тогава пък православните християни са в строг пост. Депутатът Младен Шишков от ГЕРБ, който също е част от католическата общност поясни, че проблемът е организацията на секциите.

"Какво направим?", попита Борисов и добави: "В политиката инатът на никого не е помогнал". Шишков пък на свой ред пък добави, че не било коректно да се определи 4 април за ден на вот. Премиерът напомни, че преди ден е бил с село Брезница и Добринище,

където имало църкви и джамии.

Поясни, че католическата общност у нас е една от най-съвестните. Заяви, че ще посети и католическата катедрала в града. Борисов изпадна в спомени, когато през комунизма са ходели тайно до храма. "А сега като отидат и се кръстят в църквата", каза премиерът по адрес на комунистите.

След това Борисов посети и индустриалната зона край Раковски, където инвеститорите са англичани. На шега Борисов заяви, че английският премиер Борис Джонсън му е казвал на времето,че като се пенсионира ще дойде да живее в България. Преди българите гледаха към Великобритания. Сега англичаните ще гледат към България. Вече процесът е видим", коментира премиерът. Изтъкна, че мерките у нас били по-либерални, отколкото в UK. А това се дължи на факта,че имаме добро управление на кризата. И даде пример с икономическата криза от Гърция, след това мигрантската, с които също сме се справили добре. Напомни, че сме 

на 27-о място в Европа по заболеваемост

и добави: "И заводите работят". Борисов допълни още, че над 1,3 млрд. лева са дали от държавата в подкрепа на бизнеса. По схемата 60/40 вече са изплатени близо 714 милиона лева и са запазени над 250 000 работни места. Сачева пък поясни, че 24 компании от индустриалната зона са ползвали мерките за подкрепа за бизнеса за 7 млн. лева.

По-късно Борисов написа във фейсбук, че 5000 души работят в индустриална зона, а през последните 20 години тя е осигурявала препитанието на над 30 000 души. С 2,5 млн. лв. в Стряма ще бъде изградена пречиствателна станция и канализация, които ще обслужват и огромната индустриалната зона край селото. Напомня, че за да се осигури по-добра свързаност, през декември от МС са отпуснали 600 000 лв. за изграждането на околовръстен път в село Стряма, който значително ще улесни и работещите в зоната. Амбицията на ръководството й пък била да стане първата въглеродно неутрална зона в България. Следващата спирка бе при училището в Раковски "Христо Ботев", където

от педагогическият персонал се похвалиха,

че ще увеличат заплатите. Школото е ремонтирано отново с подкрепа на държавата. Даде да е разбере, че не дели кметовете и помагат на всички общини независимо от партиите.

"Много пари ни харчи тази пандемия", каза Борисов и избори мерките 60/40, 80/20, 75/0. И призова за дисциплина и дистанция в училище. Отново напомни, че ще пуснат и големите, ако така се управлява пандемията. Поясни, че сега някои се присмивали, че изоставаме с ваксинирането в сравнение с други в ЕС. Но призова да се изчака и да не се окаже, че Ангелов е бил прав в стратегията ни и сме заделили и втората доза, което било важно при нарушените доставки на ваксини. "Ще ги оставим да си говорят", каза Борисов.  Призова и да се продължи с проверките по заведенията. Ангелов пък напомни за казусите в София, където били наложени глоби. "Няма да се поколебаем да защитим здравето на българите, независимо какво ще ни коства", каза здравният министър. Борисов напомни, че в последните години за образователната инфраструктура е направено много, колкото никой досега не бил правил. За радост в Раковски

имало добра раждаемост и затова правели градини

и разширяват школа. Посетиха и спортна площадка в града. Изтъкна, че целта е хората да се връщат в населените места из страната и за радост прирастът на деца е голям. Напомни, че над 65 млн.лева са дали на София за градини и училища.

В събота пък Борисов бе на обиколка в Разлог, Добринище, Хаджидимово и селата около тях, където посети все ремонтирани с пари от държавата училища. Там той поясни, че за последния мандат са дали над 2,4 млрд. лв. за образование и наука. Отделно провери как е възстановен мостът над река Блатска до Хаджидимово, който бе отнесен от наводненията и моста по пътя за Гоце Делчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.