Борисов от Мадрид: Втори сме в ЕС по намаляване на вредните емисии във въздуха
3

Борисов от Мадрид: Втори сме в ЕС по намаляване на вредните емисии във въздуха

България е втора в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред делегатите  на конференцията за климатичните промени на ООН, която се провежда в Мадрид. За целта Борисов цитира данни на Евростата за 2018 година, като обясни,че спадът на вредни емисии в сравнение с 2017-та е 8,1 %. Така страната ни заемала второ място след Португалия, която е на водеща позиция с 9 %.

Всъшност на самия форум лидерите трябва да постигнат напредък по редица въпроси, сред които финализиране на правилата за нов пазарен механизъм по т.нар. Парижко споразумение. В него се залага възможността за използването на доброволни механизми за намаляване на емисиите.

Именно в тази връзка Борисов заяве, че е измененията в климата са безпосрен факт, като през последните години сме били свидетели на нечувани досега природни бедствия.

За България обаче е важно да се гарантира, че този преход ще бъде плавен и спарведлив спрямо всички държави и ще се осъщестява на принципа на технологичното неутралитет.

Той даде пример с държави, където въглищата са част от енергийния микс, като България, Полша и други, и за тях този преход изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера.

По думите му в България 46 % от ел.енергията се произвежда от въглищните централи, които са основни базови мощности, като пре зимата този процент стигал 60.

За България ядрената енергия играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската сигурност, обясни Борисов. Според него в същото време тя предоставя енергия на достъпну цени и е ключов елемент за това преминаване към нисковъглеродна икономика. "Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергетика и през следващите години", каза Борисов. Той отбеляза,че всъщност ЕС произвежда само 9 % от вредните емисии, а първията и вторият най-голям замърсител на въздуха в света - САЩ и Китай, липсвали на форума. От думите му стана ясно, че иначе ЕС безмнисено ще намали своите 9 % . Затова призова всички да се обединят и да накарат тези 'прогресивни в икономиката държави" да се съобразят.

"Защото комините дали ще пушат в Щатите или Китай, или Виетнам, климатът и атмосферата ги донася при нас", поясни Борисов. По думите му трябва да поставим здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света като важен приоритет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.