Борисов: „Хемус“ ще е реката, по която ще потекат инвестициите

Борисов: „Хемус“ ще е реката, по която ще потекат инвестициите

Еврото ще дисциплина българските банки, без "волности за банкерите"

За да има инвестиции у нас трябват магистрали, затова строим магистрала „Хемус“, до края на март ще започнем строежа по три от лотовете. Защото това е реката, по която ще потекат повече инвестиции. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Премиерът директно отговори на критиките на президента Румен Радев относно намалелите инвестиции в българската икономика. „За първи път, г-н Радев, износът за Германия е по-голям от вноса. Рекорден брой туристи посетиха страната ни през изминалата година, инвестициите са все повече в реалната икономика“.

Борисов даде пример за успешна инвестиция в Димитровград, където работи голям завод за окабеляване на автомобилите на Мерцедес и цялата продукция се изнася в чужбина.

„Близо 70 на сто от работниците бяха роми, 1040 лева средна работна заплата и търсят още 400 работника, а от 106 км карат служителите си“. Според премиерът сферата на бъдещето, в която България има потенциал, е цифровата икономика, която у нас расте 2,5 пъти по-бързо спрямо 5-те най-развити държави в ЕС в сферата, сред които Германия и Франция. 

Пътят към еврото

По думите на Борисов, нашите икономически показатели показват дисциплина. „Спрямо 2014 г. през 2018 г. имаме 50 на сто повече данъчни приходи. Продължаваме да изсветляваме икономиката си. През тази година ще се наредим сред държавите с най-нисък външен дълг – 18,6 на сто от БВП. Спрямо преди 4 години ръст от 47 на сто на средната работна заплата. 39% ръст на БВП спрямо преди 4 години“, изреди Борисов по-добрите ни показатели.

Според него темата за еврото има две посоки: едната е с очакванията за вдигане на цените, но всички държави, към които се стремим са с евро, лаконичен бе премиерът и попита защо има банкери, които се плашат от еврото.

„Кои се плашат от въвеждането на еврото? Защо се плашат? В банковия съюз на банките не може да правят волности. Целта е, ако някой собственик или акционерите да фалира банка, не хората да понесат загубите, а виновните да понесат отговорността. За да не се повтаря случилото се при министър Гечев, както и при управлението на социалистите с КТБ“, каза Борисов.

Премиерът е убеден, че на тези, които им е хубаво да ползват банките и да финансират частния бизнес безконтролно, ще бъдат много против и ще заложат пари срещу правителството.

"Може и банкери да излязат на протест, всичко е възможно, но ние сме длъжни да правим правилните неща, но да става кавкото ще", отсече Борисов Плюсовете от влизането на България в Банковия съюз са въвеждането на мерки срещу прането на пари, както и евентуална застраховка от кризата в Гърция. Борисов цитира думи на френския президент Емануел Макрон: „когато сте в Банковия съюз всичко е добре и ние сме спокойни. Огромни усилия се полагат, за да уверим нашите партньори, че всичко е изрядно“.

Бъдещето на Европа, региона и миграцията

Според Борисов има много възможни сценарии за развитието на Европа, а в момента е модерно да се говори срещу европейската бюрокрация, която според мнозина е раздута и работи тромаво.„Ако някой с малко опит в управлението седне и се замисли как може да координираш 28 държави, всеки със своите интереси и проблеми, без тази администрация аз не си го представям“, смята Борисов.

Относно прозрачността на изразходване на европейските средства и осигуряването им, премиерът каза: Които дава парите в ЕС, той поръчва музиката. Франция и Германия го доказаха с договора си от преди седмици, огромни пари се изливат в еврофондовете от големите държави и те искат да знаят как се харчат. Всички искат повече пари от еврофондовете, но никой не дава достатъчно. Той допълни още, страната ни се възползва максимално от европейската солидарност и по времето на управлението на ГЕРБ е работено с всички еврофондове, без нито един от тях да бъде спиран. Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита“, категоричен е премиерът.

Относно решението на Гърция за името на Македония премиерът каза: Помня, когато Алексис Ципрас с фланелка на Че Гевара направи Сириза, всички бяха скептични, но сега направи от Гърция стабилна държава. Отделно повиши сигурността в региона с приемането на името на Македония. Колкото принос има Гърция, толкова има и България. България е единствената държава, която се справи по европейски начин с миграцията. Ако всички държави го бяха направили сега нямаше да имаме проблеми. Борисов изброи някои от постигнатите резултати: споразумението с Турция, охраната на границата, вдигнатата ограда. „Изпълнихме своята европейска солидарност, свършихме си работата да опазим външната граница на ЕС“.

Изтребителите

Една година се занимаваме с изтребители, а не с доходите на хората. По прозрачна процедура от тази за изтребителите няма, само че в България се вика дръжте крадеца и това е много срещано явление, обясни премиерът Борисов. "Пантери, спартани, кугари нямат вътре една пушчица и едно патронче не могат да изстрелят. Нито една съпротивителна единица нямат. Само транспортна техника за бягство на Генералния щаб и управляващите при война", допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.