Борисов обеща 10 % увеличение на заплатите на пожарникарите във Варна

Борисов обеща 10 % увеличение на заплатите на пожарникарите във Варна

„Българските пожарникари са герои, заслужават много голямо уважение. В работата залагат живота си. Когато спят, цялата държава е щастлива“ заяви във Варна министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в обновената сграда на пожарната служба в кв. „Аспарухово“.

Премиерът обеща пред служителите, че в новия бюджет се предвижда 10% увеличение на заплатите им и уточни, че държавата продължава да осигурява най-добрата техника за работещите в пожарните служби. „Искам всичко да стане веднага“, добави той и отбеляза стремежа на правителството да отговори на нуждите на всички сектори в държавата, като открои медицинските сестри, военните, полицаите, инфраструктурата, детските градини.

„За варненци Автомагистрала „Хемус“ е основата на всичко“, каза още министър-председателят.

„През 2018 година са извършени ремонтни дейности на 44 сгради в териториалните звена в страната на стойност 1 377 385 лв. Със средства от оперативна програма „Околна среда“ и „Регионално развитие“ са доставени 634 нови пожарни автомобили и транспортни средства, 32 автоматични стълби, 12 хидромоторни помпи, 22 спасителни автомобили, 47 броя инженерна техника.

Извършени са доставки на централно ниво на 8 400 комплекта лични предпазни средства, топлозащитни облекла и костюми за работа в химически замърсена среда и 935 дихателни апарати и лицеви маски. Премиерът призна, че се е ядосал на репортажа от старата пожарна във Варна по bTV, като обеща ремонт и там.

За заплатите и за възнагражденията за нощния труд, станали повод за протести на служителите в МВР, Борисов каза, че държавата ще осигури 10 % увеличение на заплатите и добави. „Вие си ги делете на нощен или дневен труд. Щото аз не мога да ви правя сметка нощно време спите ли на чаршаф или не спите... Пет години съм я работил тази работа!”.

След това, придружаван от кмета Иван Портних, премиерът обиколи Варна и остана доволен от състоянието на развиващия се морски град. Той не пропусна да припомни новите придобивки, в които са инвестирани над 60 млн. лева, както и проектите в процес на реализация.   

Бойко Борисов пристига във Варна в ранния следобед, за да присъства на военноморското учение „Бриз 2019“. „Добре е, че икономиката тегли напред, има приходи в бюджета и можем да отделяме повече средства за доходи и за модерна техника“, отбеляза той.

До фрегатата „Верни”, откъдето проследи различни епизоди от учението, премиерът стигна с карания от него бързоходен моторен катер 213, дарен през 2018 г. от САЩ. Учението наблюдава и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която беше посрещната с военен ритуал на Морска гара-Варна.

Военноморско учение „Бриз 2019“ се провежда от 12 до 21 юли в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно.

В учението участват 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации.

Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.