Борисов от Шипка: БВП стига 100 млрд. евро, средната заплата - 2000 лв. (ОБНОВЕНА+ВИДЕО+СНИМКИ)
6

Борисов от Шипка: БВП стига 100 млрд. евро, средната заплата - 2000 лв. (ОБНОВЕНА+ВИДЕО+СНИМКИ)

Премиерът с благодарствен знак за възстановяването на камбанарията на храм "Рождество Христово"

Премиерът Бойко Борисов е на поредна обиколка из страната. Този път той се озова в храм-паметник "Рождество Христово" в Шипка, а компания му прави икономическият министър Лъчезар Борисов.

За ремонти в храма държавата е отпуснала 1,6 млн лв., с които се реставрира камбанарията на храма. Именно заради това Борисов получи благодарствен знак от храма и коментира, че било много лесно веднъж в годината да се идва на Шипка. "Църквата тук е един от символите на българското Освобождение. Великолепен храм, който пази паметта на героите. Догодина се навършват 120 години от освещаването на църквата и ние сме осигурили всички необходими средства това историческо място да стане още по-красиво. Идват на трети март веднъж в годината, снимат се, а ние ще им възстановим и паметника на Шипка и тук помогнахме за камбанарията в храма, който пази паметта за героите от руско-турската освободителна война. Естествено ще направим на манастира и другото крило. Оказахме помощ и за джамии в Разград, защото ние живеем в мир", каза министър-председателят и допълни за тези, които "говорят за разруха", че камбанарията е била пред срутване.

Борисов заяви, че в следващите четири години БВП ще стигне до 100 млрд. евро., а средната работа заплата 2000 лв., санирането също щяло да продължи. "Когато преди четири години взехме управлението никой не вярваше, че ще стигнем 120-130 млрд. лв., коронавируса ни спря за една година, но съм сигурен, че ще постигнем и поне 2000 лв. средна работна заплата. Убеден съм в това, което правим. На първо място са манастирите и джамиите, защото искам всички да са доволни и спокойни. Има ли вяра, има народ, морал и бъдеще", каза Борисов.

Премиерът се срещна и с кмета на Шипка и инспектираха ремонтираното читалище "Светлина 1861", За него правителството е отпуснало над 100 хил. лв. "Преди да отпуснем средствата миналата година, културната институция се е рушала в продължение на 30 години", каза Борисов. Там коментира и отношенията ни с Турция: "От война до най-добри приятелски и съседски отношения" и припомни, че кулата Атакуле в Анкара е светнала в цветовете на трибагреника ни. Той коментира, че опозицията освен с провокации с друго не може да си служи.

Обиколката продължи с инспекция на велоалея към тракийските гробници. Стана ясно, че през последните години за изграждане на велоалеи в общината Казанлък са отпуснати 650 хил. лв. С още 2 млн. лв. европейско финансиране пък ще се направи велоалея от Крън до Шипка, която се явява продължение на съществуващото трасе между Казанлък и Крън.

Икономическите министър пък каза, че продължава инвестицията в антикризисни мерки в района. Само през последните 4 години 1066 микро-, малки и средни компанни в района са подкрепени със 73 млн. лв. По програмата за безлихвено кредитиране на физически лица 6,2 млн. лв. са достигнали до 1423 души. Лъчезар Борисов изтъкна, че 80 компании в региона ще получат 11 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.