Борисов пред Института за дясна политика: Трудно се отстояват десни политики при COVID-19 (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Борисов пред Института за дясна политика: Трудно се отстояват десни политики при COVID-19 (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Горанов: Оптимист съм, че преди есента ще успеем да се похвалим с членство в ERM II

Трудно се отстояват десни политики под стреса на COVID-19. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който участва на дебат на тема "България след епидемията" с Института за дясна политка.

"Не можем да се сърдим на хората. Всеки обича да е безплатно. Но такава дума "безплатно" няма. Трябва да вземеш отнякъде. По-бедните стават още по-бедни, ако не вземеш от по-богатите. Моята баба казваше: "Учи, дете, да не работиш". Това беше лозунгът до 90-та година в социализма. Да учиш, за да не работиш. А ние сме дали 51 млн. лева за образованието", коментира Борисов.

Борисов отбеляза, че

трудно се отстояват десни политики сега.

"Подложени под стреса на коронавируса и натиска много правителства правят глупости. Вкарват в "спиарали" икономиките си. COVID-19 си е факт", заяви той. Премиерът коментира, че изключително важно да има нормална политическа обстановка, защото никой няма да инвестира там, където има несигурност и нестабилност.

Финансовият министър Владислав Горанов на свой ред отбеляза, че подходящата конкурентна среда и квалифицирани хора са били едни от акцентите в икономическата програма на правителството.

Двамата коментираха присъединяването ни към чакалнята на еврозната и параленото с това и в банковия съюз. Борисов пък даде да се разбере, че влизайки в банковия съюз с останалите страни в ЕС, така ще контролиаме взаимно банките си и целта е да не се стигне до фалиране на тези институции, както при управлението на БСП.

"Те не могат да кажат не изирайте БСП, защото фалира банки. Казват: Искаме да сме сигурни, че тази глупост няма да я направите за трети път. Не ние, а нашите политически опоненти. Затова да си влезме в банковия съюз и да се контролираме сметките, плаанията, банките и паралелно в с това заповявайте да сте в чакалнята на еврозоната и когато решите да влезете", каза Борисов.

Горанов пък изтъкна, че имало определени кръгове, които смятат, че еврото е лош вариант. "Други пък се притесняват от това, че част от контрола в банковата система ще премине към надзора на единния механизъм. Трета група, която не трябва да се подценява - в тази работа има геополитика", коментира той. По думите му, когато се закачиш за центъра на Европа, това е необратим процес. Тогава не можело да се разсъждва дали ще си купи МИГ-29 или F-16. Заяви, че не вижда минуси от влизането ни в ERM II или в банковия съюз.

"Е как какъв е минусът, да ти го кажа: Контрол на банковата система. Не могат да фалират КТБ, не могат да се източат стотици милиони.

Помниш ли – Минерал банк, Капитал банк. Какви ли не банки имаше. Къде са им активите? Заминаха.. Затова не искат. Малък аргумент ли е", обясни на свой ред Борисов съпротивата срещу влизането на България в EMR II. 

Иначе след малко по-късно по време на разговора с експертите Горанов заяви:

"Оптимист съм, че преди есента ще успеем да се похвалим с членство в ERM II.

Тези неща действат мотивиращо".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова  на свой ред заяви, че хората са податливи на всякакъв тип популизъм. "Както каза премиерът Борисов, ако кажат, че нещо ще е "безплатно", те се хващат за това. Липсва енергия за самоинициатива. Нашата цел е - да защитим разума, тезите, които досега коментирахте". Относно образователната система тя заяви, че в обществото непрекъснато се води дебат. Фандъкова пък поясни, че трябва сериозна реформи в образованието. Похвали просветният министър Красимир Вълчев, който бил реформатор, но му било трудно да защи тезите си.

Борисов пък припомни, че по-рано през деня е бил на инспекция на третия лъч на метрото. Той поясни,че у нас един километър на метрото е струвало 45 млн. , а европейските столици - над 150 млн. евро. Той напомни и големите инфраструктурни проекти, включително и околовръстното шосе в София. По думите му у нас сме правили поне три първи копки на някои от обектите.

"Сега в ГЕРБ правим доста неща. Както казва Томислав Дончев  - проветряваме, така че за парламентарните избори да имаме нови лица" ,

каза още Борисов. По думите му е трудно да се отстояват идеи.

Попитан за левия и дестния популизъм и за намаляването на административната тежест за бизнеса,  Горанов пък отговори, че няма чиновници в администрацията, особено в местаната власт, които да са на нивото на очакванията на бизнеса, коит отиват с готовия проект. Има много какво да се работи. В средното образование нещата не били изпуснати, но във висшето имало какво да се прави, каза той. "Пълна безотговорност във висшите училища по отношение на качеството. Затова нашите деца отиват да учат в чужбина. Защото от тук излизаш осакатен, с четири изгубени години", заяви Горанов.

Горанов се съмнява, че ще има натиск от Европа за диференцирани ставки на ДДС и за други стоки. Той даде да се разбере, че е против намаляването на ДДС и даде пример с исканията на опозицията за свалянето на стаквата за лекарствата.

"Данъчната система трябва да е максимално проста , максимално правдива, а политиката трябва да се прави през разходите",

удебен е Горанов. Според него е проблем да се заиграваме с косветните данъци и допълни: "Ако не плащаш данъци, как участваш в обществото?".

Борисов пък се обърна към Горанов, че преди лекарствата, има искане и от страна на фитнесите. "Горанов ми казва: Не ти се меся при разходите, но поне ми дай възможност за събираемостта и приходите", оплака се той на шега.

Премиерът поясни, че не са намалили разходите въпреки коронавируса -  доходите растели, 10 % били увеличени заплатите на учителите, за полицаите също били вдигнати заплатите, Южната дъга, обходът на Габрово, тунелът под Шипка също не били спрени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.