Борисов към останалите в НС: Имате мнозинство, управлявайте (ОБЗОР + ВИДЕО)

Премиерът в оставка призова да се спрат спекулациите за Плана за възстановяване

Борисов към останалите в НС: Имате мнозинство, управлявайте (ОБЗОР + ВИДЕО)

  • Обяви, че ще се яви пред депутатите в сряда, въпреки че се целяла провокация

  • Старото БСП се събра срещу мен, искат да превърнат парламента в Народен съд, отсече той

"Имате мнозинство – управлявайте. Вече ние не сме ви нужни". С тези думи се обърна премиерът в оставка Бойко Борисов към опонентите на ГЕРБ в 45-тото Народно събрание. Борисов, заедно с трима от ключовите министри от кабинета в оставка – Томислав Дончев, Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов дадоха брифинг в неделя в централата на ГЕРБ. Поводът – решението на мнозинството в парламента той да бъде изслушан на 21 април за разписания от правителството План за възстановяване и развитие. Отговорник за проект в кабинета в оставка е вицепремиерът Томислав Дончев, който още миналия петък се яви в НС, за да разясни на депутатите точките по плана, но те не пожелаха дори да го допуснат до трибуната.

„Спрете да спекулирате, че няма план за възстановяване“, заяви Борисов и даде да се разбере, че в сряда ще отиде лично в НС, въпреки, че според него опонентите му не търсели професионален диалог за подобряването на плана, а целели провокация срещу него и ГЕРБ.

„Ако искат да направят провокация, не да гледат плана, а мен да ме вкарат в словоблудството. Е няма да стане. Няма да си изпусна нервите“, каза той и допълни, че в момента „новото мнозинство в парламента“ се опитва да изкара плана „ябълката на раздора“, но целта всъщност била да се превърне парламента в Народен съд. За самият план пък добави, че той е разработен от над 200 човека и по него е е имало над 38 работни сесии с ЕК.

"Не е възможно да се изчете в НС. Трябва да им го чета до края на юли", заяви още Борисов. Поясни, че именно затова са го

внесли в НС и помоли колегите в парламента да го приемат.

А Томислав Дончев и Кирил Ананиев щели да бъдат на тяхно разположение 24 часа в денонощието. Ако пък искат могат да го отхвърлят и да дадат свой план. Борисов добави, че вътре в плана се засягали редица теми - от санирането до електронното управление.

"Няма само за асфалт. Ето ви го", каза той. Заяви, че нарочно не го вкарал в НС чрез постановление на МС, за да не кажели, че "насила" ги карат да го приемат в парламента. Даде да се разбере, че трябва да бъде четен от експерти, а не като тези в сегашната правна комисия. Според Борисов вече има ново "управляващо мнозинство" в парламента и това се доказвало от последните гласувания – от това за шеф на НС и тези за шефове на комисиите.

"Нали виждате как гласуват. Сега ще зададете ли въпроса - Има ли тайно мнозинство?", попита Борисов. Изтъкна,че в края на Тройната коалиция Станишев живеел няколко месеца във вила "Секвоя" след като вече Борисов бил премиер, защото все още нямал жилище, а той най-човешки се съгласил.

"Събрали се старото БСП срещу мен - Таня, Мая и Корнелия. И тези, които работиха за мен. За какво съм им, нали искаха да ме махнат. Имат ли гласове за правителство. Управлявайте. За това е викането - не за плана", каза премиерът в оставка. Поясни, че опонентите му търсят друг ефект и имат друга цел. Очаквал от "Демократична България" да се намесят, а не да правят "уйдурма" с ДПС. И даде за пример

„летния сценарий Росенец, който е общо действие на „Да, България“ с ДПС“

"ГЕРБ и ДПС нямат общо, но целият летен преврат, започващ с „Росенец“ от Христо Иванов, е добре координирано общо действие на „Да, България“ с ДПС", категоричен бе Борисов и заяви, че наблюдава как темата „Росенец“ повече няма да бъде закачана от опонентите му. Същото се случвало и с предложението на ИТН за мажоритарни избори, явно визирайки отстъплението на останалите в НС да внесат подобни предложения.

"Какъв по-спокоен парламент. Сега имате пълно мнозинство. До кога ще чакат?", каза той и Даде да се разбере, че няма да бави мандата и да се възползва от целия 7 дни срок за съставяне на кабинет.

"Моят страх е, че няма да се направи правителство. Аз съм се оттеглил от всички места, за да не дразня", каза той и поясни, че сега в НС трябва да е Слави Трифонов, а той не иска да им се бърка.

"Само след няколко дни те ще имат възможност да направят правителство", каза Борисов.

"На тях им трябва служебно правителство на Радев

и през месеците на репресии да постигнат по-добър резултат", каза Борисов. И добави: "Каквото решат. Те вече не са опозиция". Отказа да посочи кои ще са министрите в предложения от него кабинет. Поясни, че предложеният от ГЕРБ за премиер Даниел Митов работил по темата, като в новия кабинет щял да бъде сплав. Борисов за пореден път показа картата след вота, където в 24 района ГЕРБ е първа политическа сила. "Не мога да знам от къде идва това приповдигнато огромно самочувствие на нашите колеги", каза той и поясни, че ГЕРБ има повече гласове от БСП, Мая Манолова и Татяна Дончева взети заедно, като изтъкна, че сега Нинова чувала викове "Оставки" на Позитано.

Обвини опонентите си в хаос

заради оставката на кабинета

Премиерът в оставка Бойко Борисов обвини опонентите на ГЕРБ в парламента, че са създали конституционен хаос с приемането на оставката на кабинета в петък.

По думите му злобата на опонентите стигнала до там, че в петък приели оставката на кабинета, защото "искали бързо да се саморазправят". И даде да се разбере, че така възникнал спор дали правителството вече има правомощия или не. Припомни Конституцията, в която се посочвало, че старото правителство действа до назначаването на новото. И допълни, че помни как е било при Сергей Станишев – когато оставката на старото се гласувало чак с приемането на новото. По думите му обаче опонентите искали да уязвят ГЕРБ и бързали с оставката.

Според него сега министрите, който вече били "уволнени" от парламента, сега в сряда можели да поискат да се върнат в НС и да станат депутати, защото с акт на парламента вече са махнати от МС. Поясни, че това решение е било с цел да уязвят ГЕРБ. Така сега дори и да искали да вкарат плана в НС с решение на МС, това можело да бъде обжалвано пред КС. "Нали там бяха новите най-велики юристи и прависти", каза той и добави, че с присъствието на Татяна Дончева в парламента се надявал, че там ще има юридическа мисъл.

"Мислите ли че планът ги интересува. А защо да се явя, като те са гласували оставката. По техния пример на решение, аз съм гражданин", категоричен бе Борисов.

Отчете, че фискалният резерв

ще нахвърли 8 млрд. лв.

Бойко Борисов изтъкна още, че фискалният резерв на страната пък минал над 8 млрд. лв. "Нека видим колко е бил при Орешарски", каза той и допълни, че тогава не е имало световна криза.

„Фискалният резерв към края на март 2021 е 7,9 млрд. лв.. В началото на следващата седмица ще надхвърли 8 млрд. лв.. Имаме 2 пъти по-голям от минимално изискуемия по закон“, заяви на свой ред финансовият министър Кирил Ананиев. При правителството на Орешарски резервът бил около 5,1 млрд. лв., при условия че не е имало пандемията, допълни Ананиев. И поясни, че 1,345 млрд. лв. са платили за мерки, а от началото на пандемията - сумата е над 5 млрд. лв.. Напомни, че в края на април ще бъдем на балансирано бюджетно салдо. Досега са изтегли дълг само за 800 млн. лв. Самият Борисов пък напомни за успешното БГ председателство и изреди постиженията на кабинета.

"Не сме ли тези, които вкараха България в банковия съюз и чакалнята на Еврозоната. Не сме ли тези, които двойно вдигнахме доходите?", попита Борисов и припомни как световните агенции вдигат рейтинга на България.

Наредил НОЩ да работи

до сформирането на нов щаб

Борисов коментира и критиките за разформироването на НОЩ, като добави, че се отнасят отговорно към здравето на хората. Отрече решението за това да е взето на инат и допълни, че членовете на щаба били на своите си постове. Борисов заяви още, че разпоредил на Костадин Ангелов националният щаб да се възстанови, докато не се избере нов.

Въпреки това добави, че чисто юридически те не могат да подпишат, защото според тяхното разбиране те не са вече министри. Заръча на новото мнозинство да прецени дали да има щаб или да няма. "Кой четири години ми помагаше на мен? Те да си решават оттук нататък", призова премиерът в оставка и допълни: "Сега вместо мнозинството да си направи щаб с едно гласуване, ако искат да вършат работа...“.

Борисов обясни и че една година опонентите му не спрели да се подиграват с щаба. Самият д-р Александър Симидчиев, който вече е депутат от ДБ, пък дори бил в съвета към премиера, за да се чуят всички мнения.

"Ако искате да има щаб, то Симидчиев, който вече е шеф на здравната комисия, да оглавява щаба", предложи Борисов. Така той ще може да дава указания на министрите докато има нов кабинет. На свой ред здравният министър Костадин Ангелов поръча на опонентите да прочетат кой носи отговорност и взима решения. Поясни, че всички коментари показват, че не познавали законите на България и напомни, че НОЩ е съвещателен орган.

„Знаем какво правим и резултатите ясно го показват. И с трите вълни се справихме, каза той. Поясни, че ако ваксинацията се организира добре през май могат да се имунизират по 50 000 души, а през април по 55 000“, допълни здравният министър.

Самият Борисов заяви пък, че доставките на ваксини продъолжават по план и през май от Pfizer всяка седмица ще идват по 270 000 ваксини, а през юни всяка седмица - по 400 000 ваксини от същата ваксина. Така по думите на Борисов за 2 месеца ще приключим с ваксинацията и критичната зона.

Нинова отговори: 4 г. плащате

на хора от БСП, за да ме махнат

"Да, господин Борисов, чувам викове за оставка пред "Позитано" от хора, на които плащате четири години, за да ми вземат главата и да разбиват БСП отвътре, защото само нас не можахте да купите". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори по фейсбук на премиера в оставка Бойко Борисов.

И добавя: "Интересно е, че в изброяването на имена днес пропуснахте най- големите си любимци в БСП, които в продължение на години захранвате с обществени поръчки, покупко- продажба на имоти, на горива. ВЕЦ-ове, назначения. Като сте казали А, кажете и Б. Едно знам със сигурност - и до Я да го изкарате, мен ме няма във Вашата азбука".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.