Борисов към немски инвеститори: Имаме отлични условия за бизнес
3

Борисов към немски инвеститори: Имаме отлични условия за бизнес

„В България има отлични условия за развитие на бизнеса. Неслучайно, според проучванията, 88% от германските фирми отговарят положително на въпроса дали отново биха инвестирали у нас“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща в Министерския съвет с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара и Източната комисия на германската икономика, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Перспектива за бъдещи инвестиции е интересът, проявяван от германски компании към сферата на транспортна инфраструктура, енергетика и енергийна ефективност, управление на води и отпадъци, машиностроене, производство на автомобилни части и детайли, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост и др.

Участниците в срещата приветстваха личната ангажираност на министър-председателя за увеличението на германските инвестиции в България“, разказаха от „Дондуков“ 1.

Януш Кулик, говорител на работната група за Югоизточна Европа при Германската източна бизнес асоциация каза, че връзките между двете държави са изключително добре развити. „Над 1400 германски фирми, в които работят над 60 000 души, са представени в България. Развитието на нашите връзки е изключително позитивно“, подчерта Кулик.

В съобщението се посочва, че Германия остава водещ външнотърговски партньор на България. За периода януари – август 2019 г. износът ни за Германия е в размер на 2,876 млрд. евро и бележи ръст от 1.3% спрямо същия период на 2018 г. „България е една от малкото държави по света, която може да се похвали, че има положително търговско салдо с Германия“, каза Борисов. През 2018 г. стокообменът между двете държави достигна до рекордните 8 153 млн.евро и се очаква тази година да бъде над 9 млрд. Евро. За 2018 г. преките чуждестранни инвестиции от Германия възлизат на 105.4 млн. евро. Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие. „Германия е водещ туристически партньор на България сред страните от ЕС и е един от най-важните пазари за българския туристически продукт“, посочват също от Министерския съвет и допълват, че през 2018 г. страната ни е посетена от над 850 000 немски туристи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.