Борисов и Заев отбелязват две години от Договора за добросъседство и приятелство
3

Борисов и Заев отбелязват две години от Договора за добросъседство и приятелство

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Скопие, където съвместно с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев ще отбележат втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история – Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев.

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество беше подписан по време на посещението на премиера Борисов в Скопие на 1-2 август 2017 г. Документът влезе в сила на 14 февруари 2018 г., когато на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет в София министрите на външните работи на двете страни размениха ратификационните инструменти.

Подписването на Договора даде тласък на устойчивото изграждане на приятелски и добросъседски отношения и допринася за засилване на сътрудничеството в двустранен и многостранен план, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

Съвместното честване на исторически събития, значими за двете държави, и почитането на големи исторически личности, е символ на новия етап в отношенията между София и Скопие след подписването на договора за добросъседство.

Борисов бе посрещнат на най- всисоко ниво с държавни и военни почести от македонския си колега Зоран Заев. След церемонията двамата премиери проведоха среща, на която обсъдиха изпълнението на Договора за приятелство, след което последва съвместна пресконференция. По време на изявлението, Борисов се извини за това, че нарекъл президента на Северна Македония Стево Пендаровски „северномакедонския политик“. „Веднъж казах северномакедонци и тук ме изписаха. Извинявам се, казал съм го без никаква умисъл. Излезе, все едно съм искал да ви обидя", обясни Борисов.

Българският премиер изтъкна, че България по никакъв начин не се меси в работите на съседката ни. Борисов изтъкна, че не му се иска дори да мисли, че може да се стигне дотам България да поставя условия за членството на Македония в ЕС. По думите на премиера Борисов не би било честно да се вдига ръка срещу членството на Северна Македония в ЕС. „Да се наложи точно аз да вдигам ръка срещу Северна Македония, просто няма да е честно. Зоран е свидетел как аз съм се борил с Германия, с Франция, за да се съгласят да работим по тази тема“, обясни Борисов. Според него, ако гледаме българския интерес нямало нищо по- важно от това Северна Македония да е в НАТО и ЕС. "Знаете, сега като дойдат новите изтребители, F-16 block-70, най- добрите в региона ще можем да охраняваме и помагаме и на Северна Македония. Само да не каже някой, че ще ги нападаме сега", пошегува се Борисов.

По повод смесената комисия от учени, които правят преглед на учебниците, Борисов заяви, че историците трябва да се разберат за общата ни история до октомври. Според него не било честно към паметта на героите, към тяхната идеология, цел и мечта България и Северна Македония сами да си спъват перспективата. Той изрази надежда историците да вложат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява."Всички герои, за които спорим, са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да можем да бъдем заедно", подчерта Борисов.

Според Борисов предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес през 2020 г. е от изключително значение за развитието на добросъседските отношения. Акцентът е  поставен върху приоритетния за двете страни коридор номер 8. По думите на Борисов строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране. 

От своя страна македонският премиер Зоран Заев заяви, че приятелството между България и Северна Македония е пример за цяла Западна Европа.

След края на пресконференцията, Борисов полижи венци на гроба на Гоце Делчев с колегта си Зоран Заев. Двамата се пошегуваха с горещото време, преди да влязат в църквата „Свети Спас“.

По- късно премиерът Борисов се срещна и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. На срещата Борисов отбеляза, че България досега винаги е била последователна в подкрепата си за европейската перспектива на Република Северна Македония. Той посочи, че България е подготвена да окаже силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през октомври 2019 г. Българският премиер заяви, че дотогава трябвало да има видим напредък и резултати от работата на мултидисциплинарната експертна комисия по въпросите от общата ни история. Двамата политици се обединиха около разбирането, че политиците не трябва да се месят в работата на комисията. В рамките на разговора също така бе акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който могат да доразвиват двете страни.

След срещата с президента на Северна Македония, премиерът Борисов заедно колегата му Заев поднесоха венци на възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев в Дойран. Македонският премиер Зоран Заев изтъкна, че паметникът е възстановен благодарение на Борисов. „По този начин се почита общото културно наследство. Обновяването на монумента е израз, че не робуваме на стереотипите. Трябва да градим нови Балкани, без конфликти и с просперитет”, вярва Заев и допълва, че ще идват и повече туристи от богатата история на региона.

От своя страна Борисов отбеляза, че от доста години живеем в мир и, че имаме редкия шанс да видим Македония в НАТО. „Щастлив съм, че изпълнихме ангажимента, който толкова много години не успявахме”, допълни премиерът.

„Днес сме свидетели на градивното начало над разрушителното. Това е цивилизационен избор. Паметникът ни напомня за кръвопролитията да не ги повтаряме. България и Македония скоро време ще бъдат съюзници в НАТО и трябва да се пазим един друг", заяви пред паметника посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.