Борисов: Въпреки COVID-19 работата по трасетата не е спирала (ОБНОВЕНА+ ВИДЕО)
3

Борисов: Въпреки COVID-19 работата по трасетата не е спирала (ОБНОВЕНА+ ВИДЕО)

Премиерът: "Балкански поток" ще заработи до края на годината

Въпреки COVID-19 работата по трасетата не е спирала. Това коментира премиерът Бойко Борисов , който заедно със сръбският президент Александър Вучи провериха как върви изграждането на част от трасето на "Балкански поток" край Летница. Преди това двамата инспектираха от въздуха газопровода, както и магистрала "Европа", който също в момента се изгражда.

Въпреки закъснението от 2-3 месеца заради епидемията от коронавирус до края на годината по газопровода „Балкански поток“ ще потече природен газ от България към Сърбия, заяви Борисов.

Иначе двамата лидери бяха посрещнати от директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, а след като от хеликоптера Борисов отново лично подкара джипа. Директора им обясни ,че оставло още млако количексто от тръбите да бъде транспортирано. По думите му на трасето били открити близо 70 археологически обекта. "На „Балкански поток“ имаме и сръбски специалисти, които работят", каза директорът, а Борисов се пошегува, че били началници.

„Много интересни артефакти се откриват“, каза Борисов, а пък директора на "Булгартрансгаз" подчерта, че най- старите били от 5-6 век Пр. Хр.

"И в Турция газопровода го изкрахме той е за 30 и няколко милиарда", подчерта Борисов и добави: "Цяла Европа сега нас ни гледа". Премиерът отново обясни, че след като работниците пристигнали у нас били под 14 дневна карантина. "От България през Сърбия все е Балкан, обединяващо има Балкани, все хубаво", добави той. По думите му всякакъв газ щял да минава през трабите. "Борса, ние с теб може да го прекараме", заяви премиерът. Той обяви, че ще заведе Вучич до манастира на Свети Сава.

Пред журналисти Вучич благодари на Борисов за гостоприемството и заяви, че България била изключителен приятел. Той останал изключително доволен от това как върви работата. В дългосрочен план това бил един важен проект. „Надявам се че скоро ще съединим и двете части в област Зайча“, отбеляза Вучич. Той благодари на Борисов още веднъж и обяви ,че никой в Сърбия няма да каже лошо дума за България и българите. "С лупа и микроскоп да тръгнете да търсите човек, който да каже нещо лошо за България няма да го намерите“, отбеляза сръбския президент. По думите му "Балкански поток" значел икономичекси разтеж и за двете държави. "При нито едно от предишните ми посещения, не съм виждал толкова неща, колкото днес успяхме да видим", каза Вучич. 

От своя страна премиерът Борисов отбеляза, че въпреки кризта от COVID-19 работата по трасетата на газопровода "Балкански поток" и АМ "Европа" не е спирала. По думите му символично сваляли карантината и давали пример за българите и сърбите да започнат отново да работят, да почиват и да се веселят заедно. "Надявам се тази символика да помогне да забравим COVID-19. Трябва максимално бързо да се върнем към нормалния живот", отбеляза премиерът. 

Борисов се похвали, че е показал разширението на Чирен и новата компресорна станция, която се правела на сръбската граница. Много "мощно" вървяла и гръцката връзка. По този начил се давало възможност за пълна диверзификация на Бтългария и Сърбия. По думите на Борисов можело да се докарва и руски, и американски втечнен, и катарски и израелски газ. "Имаме милиард и сто резервиран капацитет, така че може веднага да напълниме тръбите, като станат готови", каза още премиерът. 

От думите му стана ясно, че се работело честно и почтенно и с помоща на ЕК, а проекта бил аплодоран от Вашингтон през Москва и Анкара до Белгарди. Борисов подчерта ,че  инвестицията е изцяло българска. Вучич се пошегува, че от изброените само Борисов е премиер. От своя страна той отговори в шеговит тон: "Като са ми готови тръбичките и, като си станат проектчетата, накрая и президентите идват".  

По думите на премиера поколения напред щели да позлват това, което се строяло сега и подчерта, че се работи и по гръцката връзка.

Той каза, че всички фактори се възпротивявали, когато имало корупция и нечестни процедури. По думите му именно Южен поток бил спрян и имало наклзателна процедура от Брюксел, зареди корупционни практики в търговете. По думите му 250 млн. евро България влагала в прокета и припомни, че за изграждането на двата лота ги спечелили гръцки компании.

"Дай Боже короната да си е заминала завинаги, макар и с 2-3 месеца закъснение ще влезем в сроковете", отбеляза Борисов. Той се похвали още, че България е водила преговори и е свалиа с 42% цената на руския газ. "Сега иамме една истинска конкурентна цена", добави премиерът. По думите му сега можело да се прекара до Сърбия каквато газ искат, прозрачнио, чисто пред очите на ЕК. "Не сме се крили от никого. Бил съм в Белия Дом и съм заявил защо това е добре за региона", завърши премиерът Борисов.

Как бе посрещнат Вучич от премиера на летище София , може да видите тук.

Какво видяха от въздуха над магистрала "Европа" и "Балкански поток", четете тук.

След изявленията пък двамата лидери посетиха гроба на Св. Сава край Велико Търново. Какво видяха тама, вижте тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.