Борисов и евролидерите в Брюксел: Обсъждат ваксините, климата и еврозоната

Борисов и евролидерите в Брюксел: Обсъждат ваксините, климата и еврозоната

Лидерите от ЕС се събират в Брюксел на заседание на Европейския съвет, който трябва да се проведе на 10 и 11 декември. Премиерът Бойко Борисов също ще трябва да пътува до белгийската столица. Предишната среща на живо на правителствените и държавни ръководители от ЕС беше в средата на октомври, но през две седмици те провеждат видеоконференции, за да обсъждат пандемията и мерките срещу нея. Именно по-нататъшната координация по въпросите, свързани с COVID-19, ще обсъдят и сега те, наред с промените в климата, сигурността и борбата с тероризма, външните отношения, както и еврозоната. 

Така те ще направят преглед на положението и ще обсъдят усилията за цялостна координация в отговор на пандемията от COVID-19, включително работата по ваксините и тестването и постепенното премахване на ограниченията. Първите ваксини преминават през процес на разрешаване от ЕС, именно затова Съвета ще продължи да търси начини за засилване на координацията на равнище ЕС. На едно от последните заседания лидерите обсъждаха темата за взаимно признаване на тестове и използването на бързите антигенни тестове.

Лидерите ще се стремят да постигнат съгласие и по нова цел на ЕС за намаляване на емисиите за 2030 г. Това ще позволи на ЕС да представи своя актуализиран национално определен принос към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата преди края на 2020 г.

Европейският съвет ще разгледа и въпроси, свързани със сигурността, и по-специално борбата с тероризма и насилствения екстремизъм, включително онлайн. В съответствие със заключенията си от октомври 2020 г. Европейският съвет ще разгледа отново положението в Източното Средиземноморие и отношенията с Турция, както и с тези от т.нар. Южното съседство.

На 11 декември пък ще се проведе среща на върха на държавите от еврозоната в разширен формат с акцент върху банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. В нея ще участват всички 27 лидери, а председателят на Еврогрупата Паскал Донаху ще докладва прогреса по банковия съюз. Докладът му се основава на решението от срещата на финансовите министри от 30 ноември - да продължи с реформата на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

Сбирката в четвъртък започва следобед, а тази в петък - сутринта.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.