Борисов и евролидерите обсъждат COVID-19 и доставките на ваксини

Борисов и евролидерите обсъждат COVID-19 и доставките на ваксини

Пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и отбраната и отношенията с южното съседство. Това са темите, които евролидерите, в това число и премиерът Бойко Борисов, ще обсъдят на видеоконферентно заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 25 и 26 февруари.

Срещата в четвъртък е късния следобед, като първият ден ще бъде посветен на преглед на епидемичната обстановка, включително разпространението на новите щамове на вируса и справянето с последствията от COVID-19. 

Лидерите ще се съсредоточат по-специално върху процеса на разрешаване, производство и разпространение на ваксините и върху движението на хора. Фокус ще бъде поставен върху доставките на ваксини и въведените от държавите членки мерки с цел ограничаване на разпространението на заразата.

Акцент ще бъде поставен върху изводите от справянето с пандемията и изграждането на капацитет на ЕС за справяне с бъдещи здравни кризи. В тази връзка ще бъдат обсъдени също международното сътрудничество и солидарността с трети страни.

На втория ден от сбирката онлайн, евролидерите ще обсъдят политика за сигурност и отбрана, както и работата за повишаване на устойчивостта на ЕС, по-специално срещу кибератаки и хибридни заплахи. Сред темите е и отношенията на ЕС с държавите от южното съседство. През декември 2020 г. Европейският съвет прие заключения относно партньорството с тези държави. Лидерите изтъкнаха факта, че един демократичен, по-стабилен, по-екологосъобразен и по-проспериращ регион на южното съседство е стратегически приоритет за ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.