Борисов и Ципрас дадоха старт на строежа на газовата връзка (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
8

Борисов и Ципрас дадоха старт на строежа на газовата връзка (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

По трасето на интерконектора ще бъдат положени около 50 хил. т стоманени тръби.

 “Заповядай, Алекси това ще ти е обедът! Разбрали сме се обеди и приеми след изборите , защото сега и двамата сме натоварени - днес правим исторически неща на думи е говорено знаеш ли колко пъти за диверсификсцията. Благодаря ти, че си тук!“.

С тези думи и с погача с мед премиерът Бойко Борисов посрещна своя колега Алексис Ципрас на мястото на първата копка за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

Преди това Борисов лично вози Ципрас от летището в Кирково, където гръцкият премиер кацна с хеликоптер, а министър-председателят го посрещна. След това двамата проведоха разговор на четири очи, в който обсъдиха сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната свързаност в региона на Балканите. След срещата пристъпиха към официалната цермония по старт на изграждането на газовата връзка с Гърция. 

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа, посочват от пресслужбата на Министерския съвет. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ - чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други, се отбелязва още в съобщението. Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб.м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. По предварителни изчисления по трасето на интерконектора ще бъдат положени около 50 хил. т стоманени тръби.

Борисов позови лично Ципрас:

С теб правим газови магистрали

Иначе Борисов покани Ципрас в колата си с думите:

"Качи се, да те возим и тук в България. Коланчето. Да сме стриктни".

По време на пътуването към мястото на първата копка пък Борисов изтъкна пред Ципрас, че това е региона живее смесено насление - християни и мюсюлмани,  а кметовете са от ГЕРБ и ДПС, с които работят много добре. "По изборите се избиване, но после работим добре с кметовете", каза Борисов. По думите православни и мюсюлмани си живетя добре и в мир. Двамата си говориха и за пътища в района, които се изпозлват не само от местните от двете страни на границата, но и от много туристи, които идват от Украйна, Беларус и Румъния до гръцкото море. Много гърци пък взимали вили у нас и ги отдавали под наем, а по празници идвали в планините у нас за почивка, защото било по-прохладно. "Както се казва сме фифти - фифти", каза Борисов като обясни, че много българи пък почиват в Гърция.

Единственото неудоство било,  че през летните месеци имало километри при ГКПП-то. "Трябва да го измислим това. Да се минаа по-бързо", заяви Борисов на гръцкия и колега. 

"С тебе правим газови магистрали. Който даде най-евтин газ, плаща си и минава",

каза пък Борисов относно откриването на газовия конектор с Гърция.

На самата първа копка пък присъства и вицепремиера на Азербайджан, тъй като президентът Илхам Алиев не могъл да дойде.  Освен копката, двамата положиха и подписи на самите траби, а след това Борисов отново подкара колата, за да откара Ципрас до хеликоптера му. 

Премиерът: Проектът ще има ключова роля за региона и Европа

По време на разговора помежду им пък Борисов изтъкнал, че реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа.  „Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани“, подчертал Борисов, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Премиерът изтъкнал, че нтерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. В разговора си гръцкия си колега  Борисов припомнил, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г. „Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия“, посочил още министър-председателят. По време на срещата двамата отбелязали и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. „Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите“, заявил още Борисов.

Министър-председателят: Даваме пълна и реална диверсификация на газовите доставки

С интерконектора България - Гърция даваме пълна, реална диверсификация на доставките на газ. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалната церемония в Кирково, съобщиха пък от пресцентъра на кабинета.

„Много делегации се върнаха от Азербайджан, само че газта не може да се носи в джоб, чанта, сак. Наслушахме се на приказки. Е, ние поработихме и сега даваме старт“,

посочи Борисов. Той заяви, че само преди дни е инспектирал и връзката, която се прави от българо-турската до българо-сръбската граница и допълни, че страната ни ще се възползва от различните източници на газ и ще избира най-изгодната цена.

Премиерът заяви, че азербайджанския президент Илхам Алиев му е обещал не 1 млрд, а 1,2 млрд. куб.мерта синьо гориво. Той изтъкна, че конекторът с Гърция има капацитет от 3 до 5 млрд., а газопроводът, който изграждаме от турската граница - 18 млрд. Борисов обърна внимание и на изкаването  на зам-шефа на ЕК Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз, в което приветства старта на изграждането на газовата връзка. "Шефчович  с опотеоз говори за това, което сме направили двете правителства по този проект. Не като за "Южен поток", при който имаше наказателна процедура за обществените поръчки при мандата на БСП", коментира Борисов. "С Вучич и Ципрас газипороводите ги  наричаме Балкански. Те са същите като магистралите", заяви той и добави: "Ние в момента си подготвяме магистралите". По думите му така ще се постигне 100 % диверсификация. "Питат ни защо руски газ. Ние ще вземем този, които е по-евтин. Цената и пазара определя", каза още премиерът. По думите му с Ципрас правят магистрали, жп линии, пристанища и трябва да продължават в същата линия.

На свой ред премиерът на  Гърция Алексис Ципрас подчерта важността на проекта. Той посочи, че подобни връзки, спомагат за мира и стабилността както в региона на Балканите, така и в Европа. „Това са проекти, които укрепват геополитическата роля на Гърция и България. През последните години Гърция, България, Румъния и Сърбия работихме по перспективата за един пръстен на свързаност в региона“, каза Ципрас. Той посочи, че голяма част от доставките по тази връзка ще бъдат от Азербайджан, чрез Трансадриатическия газопровод. „Този проект може да бъде разклонен към Сърбия и към Румъния“, добави той и акцентира върху възможностите за свързаност между Балканите с Източното Средиземноморие.

Във видео обръщение заместник-председателят на ЕК, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че приветства старта на изграждането на газовата връзка. „Проектът IGB е един от ключовите за изграждането на Европейския енергиен съюз. Днешният ден е исторически за всички европейци - както за тези, които живеят в Гърция и България, така и за всички останали, включително в Брюксел. Проектът ще съдейства за повишаване на енергийната сигурност и по-добре интегриран регионален газов пазар. IGB осигурява ключовите елементи от стратегията на ЕС за развитие на сигурна и устойчива енергетика. Твърдо съм уверен, че първият газ по интерконектора ще потече през януари 2021 г.“, каза заместник-председателят на ЕК.

Вупремиерът на Азербайджан Ягуб Еюбо също участваше в церемонията в Кирково. „Днес се реализират договореностите между президента Илхам Алиев и премиера Бойко Борисов. Изразявам благодарност към българската страна, защото това е един от мащабните проекти в Южния газов коридор, по който България ще получава газ от Азербайджан“, заяви той. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.