Борисов: „Хемус“ готова година по-рано (ОБЗОР+ВИДЕО)
16

Борисов: „Хемус“ готова година по-рано (ОБЗОР+ВИДЕО)

Не одобрявам това, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт, обяви премиерът

Строителството на магистрала „Хемус“ ще приключи поне година по-рано. Досега информацията беше, че аутбона ще бъде готов през 2024г. След инспекция на премиера Бойко Борисов на строителството на магистрала „Хемус“ край Ябланица и по пътя Ловеч-Плевен, той обяви, че магистралата може да бъде завършена най-късно пред 2023г.

Заедно с Борисов бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на транспорта Николай Нанков. Борисов обходи района на строителството шофирайки служебния си автомобил.

Премиерът уточни, че намаляването на срока за изграждането на „Хемус“ се дължи на приетите на второ четене в парламента промени в Закона за държавната собственост. Те предвиждат при процедурата за бързо отчуждаване на частни имоти съдът да може в закрито заседание да допуска предварително отчуждаване в седемдневен срок от искането на отчуждаващия орган, ако се налага да се защитят особено важни държавни и, или обществени интереси.

В момента по магистралата се изграждат два моста, обясни Борисов. „Те направо са си нови, защото от горе до долу се подменя всичко. И го правим този ремонт при действаща магистрала, което е много по-трудно“, подчерта премиерът и обясни, че градовете на север ще потънат в забрава, ако не се строи. „Тези градове на север - Севлиево, Габрово, Плевен, та чак до Дунава ще потънат в забрава. Много красиво, но за селски туризъм. Да дойдеш да се порадваш и да си заминеш. Тези хора ще потънат в забрава, нямат поминък. Виждате - в Южна България се събират работниците от няколко населени места, защото има пътища. Затова е важно и тук да имаме обходи“, отбеляза премиерът. „Ако сме търпеливи, август ще започнем два лота Велико Търново - Русе. Парите сме ги заделили в отделна сметка. Ако иска някой да ги вземе след нас. Но мисля, че до тогава ще сме ги усвоили“, заяви Борисов.

Министър-председателят посочи, че по магистрала „Хемус“ ще има ТОЛ система, за да се поддържа и изплаща. „Едно е да поддържаш две ленти в зимно време, друго е шест”, каза Борисов. Той подчерта, че системата за плащане и използване на пътищата от тежкотоварните превозни средства е справедлива. „И вчера на срещата ми с превозвачите - няма някой, който да е против тол системата. Въпросът е да го направим така, че особено тежкият трафик - над 3,5 тона, който най-много износва пътните съоръжения, да си плаща”, добави премиерът Борисов.

Борисов коментира и темата със скандалите с къщите за гости и неправомерно декларираните жилища, като заяви, че проверки от ДАНС на политици се прави много отдавна. „Не одобрявам това, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт. Нали затова се борехме съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти – президентска, изпълнителна и законодателна си гледаме всеки своите задачи, но така са решили – така правят, коментира премиерът и уточни, че не е работа на изпълнителната власт да следи избора на нов главен прокурор. Това не е моя работа да го следя, не е работа на изпълнителната или която и да било друга власт. Има Висш съдебен съвет, има начин, по който да се избира. Президентската институция има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля“, каза Борисов.

В петъчния ден Борисов посети и Шумен. 2500-тонна високотехнологична преса за алуминиеви профили беше пусната в експлоатация в шуменската компания „Алкомет“ от министър-председателя Бойко Борисов и председателя на наздорния съвет и собственик на завода Фикрет Индже. Пресата, производство на германския концерн SMS e част от най-новата инвестиция в шуменския завод на стойност 100 милиона лева. С пускането още през 2020 година оборотът на "Алкомет" трябва да достигне 500 милиона лева.

„Благодаря на инвеститорите. 2500 тона преса, високотехнологична, 100 милиона лева инвестиция, 100 работни места. И тези, които говорят за инвестициите в България ги каня с мен в Кърджали, в Русе, на други места да видят реалната индустриализация и икономиката на страната. Защото тези заводи правят високия брутен вътрешен продукт". Това обяви преди рязането на лентата министър-председателят Бойко Борисов, който пристигна в Шумен с министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов след обиколна по трасето на „Хемус“.

„Ние започнахме тази история преди 20 години. Тогава имахме трудности, но имахме и мечти. Днес някои от нашите мечти се сбъднаха. В началото имахме само 6 хиляди това годишно производство, а годишният ни оборот беше 10 милиона евро. През тези 20 години, които изминаха, достигнахме един капацитет от 70 хиляди тона и 200 милиона евро оборот“ - с тези думи се обърна към партньорите си и пристигналите за церемонията гости Фикрет Индже. „Това разбира се, е само една част от нашите мечти. Имаме три инвестиции в отделните цехове - леярен, валцов и пресов. Днес откриваме първата част, дай Боже до края на годината, до края на лятото да открием и другите две части и така да продължим нашето пътешествие в нашите мечти. А моите мечти са следните: през 2020 година очакваме един оборот от 250 мил.евро (500 милиона лева) и в следващите 3 годинии имаме нужда от инвестиции на стойност 25 млн. евро. Когато приключим тези инвестиции, Алкомет ще се превърне в една фирма която ще има оборот от 550 млн. евро, 1,1 милиарда лева и годишна продукция с обем 500 хиляди тона“, представи вижданията си за следващите три години Индже.

След това премиерът Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева се срещнахме с тютюнопроизводители в село Пристое. Борисов им обеща да имат гарантирана субсидия за следващата година и им съобщи, че е започнало изплащането на отпуснатите 3.2 млн. лв. държавна помощ за тютюнопроизводителите в района. От общо 808 подадени заявления за получаване на помощ, до момента са изплатени парите по 341, а останалите са върнати за дооформяне на документите. Премиерът посъветва земеделците да застраховат продукцията си, за да не товарят държавата при евентуални природни бедствия. „Казват земеделците, че май месец, като вали, жълтици падат от небето. Минах днес и през "Хемус" - строи се добре, бързо. Ще видите резултата до 2-3 години. В Шумен открихме един от най-модерните заводи“, заяви Борисов пред тях. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева също коментира метеорологичната обстановка в страната. „От снощна информация три района бяха поразени от градушка. За съжаление прогнозите за времето за близката седмица са подобни. Пораженията са значителни. Държавата може да помогне за пропаднали площи, ако са на 100%. Веднага трябва да се уведомят областните и общински дирекции по земеделие“, каза Танева и добави, че в момента се оглеждат и се чака земеделските производители, по тяхна преценка, да решат дали ще подадат заявление да ги обезщети държавата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.