Борисов: Алтернатива на Европейския съюз няма (ОБНОВЕНА)
2

Борисов: Алтернатива на Европейския съюз няма (ОБНОВЕНА)

Премиерът: Азерският газ е важен източник за хъба „Балкан“, ще задоволява 25-30% от нуждите ни след 2020 г.

„Еврропейският съюз е най-доброто място за живеене. ЕС е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор. Да има правила“. Това мнение изказал премиерът Бойко Борисов в речта си на Седмия глобален бакински форум в рамките на работното му посещение в Азербайджан, съобщиха от правителствения пресцентър.

Форумът бил от президента на Азербайджан Илхам Алиев с официална церемония, посветена на новата външна политика.

В обръщението си към участниците във форума Борисов акцентирал, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане. „С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчертал. Той обаче добавил, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора като последствията ще са много тежки за всички. Борисов се спрял на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Той обяснил, че докато страната ни е била начело на ЕС, се е дала голяма перспектива на Западните Балкани. „И в политическо отношение, и по отношение на НАТО, и в инфраструктурно отношение – за изключително важните европейски коридори номер 4, 8 и 10, по които активно се работи в момента“, обяснил премиерът Борисов. Той изтъкнал и важността на състоялия се форум 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция. Министър-председателят коментирал и ролята на България за решаването на проблема, трупан с десетилетия, между Гърция и сегашната Северна Македония заради името й. „Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония“, припомнил Борисов.

Премиерът изразил и убеждение, че трябва да се работи за среща НАТО-Русия. „По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години. Надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт“, казал Борисов. Той споменал, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, казал още Борисов.

Той изтъкнал също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завършил премиерът.

Борисов предлагата БГ стоки на Малдова

Сед речта си, в рамките на форума Борисов се срещна с президента на Молдова Игор Додон. Премиерът изтъкал, че икономическите отношения с Молдова имат потенциал за развитие. Той изтъкнал, че асортиментът от стоки, изнасяни на българския пазар е много разнообразен и прикани молдовските предприемачи да бъдат още по-активни. „Нашият пазар може да приеме дори по-широк спектър от стоки, особено в хранително-вкусовата промишленост“, казал още Борисов. Двамата обсъдили възможността съвместни предприятия в Молдова да спомогнат за по-ниска себестойност и по-ниски транспортни разходи за реализация на продукцията. „Нужно е прагматично отношение на всякакво ниво у нас към тази страна, която се променя пред очите ни“, посочил той.

Наред с това те отбелязали и сътрудничеството в туризма, както и забележителният туристически интерес към България. През 2015 г. той нараснал с около 29,3%, година по-късно увеличението е с още 10 на сто.  През 2017 г. нараства с още 16,8% и достига 209 000 туристи. В момента Молдова заема 10-11 място по брой чуждестранни туристи, посетили България.

Премиерът обсъди с Алиев газови доставки до хъба "Балкан"

Възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“, са обсъдили премиерът Бойко Борисов с президента Илхам Алиев, съобщиха от пресслужбата на кабинета.  Двамата са разговаряли в рамките на Седмия глобален бакински форум в Баку и да ожсъдили възмжностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. 

Борисов припомнил, че се очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България. „През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме“, заявил той и добавил,че разглеждаме Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ.

Премиерът  отчетел стратегическото енергийно партньорство между двете страни и посочил Азербайджан като един от

основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център „Балкан“.

„Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни“, добавил Борисов. 

Борисов е информирал Алиев за това, че се планира до средата на 2019 г. да започне строежът на газовата връзка на страната ни с Гърция, по която реално ще се внася договореният от "Булгаргаз" 1 млрд. куб. газ годишно от 2020 г. Планирам се стоителството да започне до средата на таз година  и да приключи през 2020 г, което да съвпадне с пускането на газопровода TAP.

България очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между ТАП и българо-гърцката газова връзка, за което ще България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна, казал Борисов. "На практика

след 2020 г. азербайджанският природен газ от находището "Шах Дениз ІІ" ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България,

което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни“, посочва българският министър-председател.

"Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“, заявил от своя страна Алиев. Той посочил още, че се приближава заключителния стадий на проекта за Южния газов коридор и подчертал, че България винаги е подкрепяла връзките на Азербайджан с Европейския съюз и благодарил за личния принос на Борисов за добрите отношения между страните ни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.