Борисов: Доставяме втечнен газ от САЩ и Катар догодина
7

Борисов: Доставяме втечнен газ от САЩ и Катар догодина

Искаме с Гърция да строим скоростен път от Димитровград до Александруполис

„Надавам се още догодина да мога да кажа на българите: Вече никой не може да ви спира парното. Защото никой няма да може да ни спира газта. Газ ще имаме, при това на конкурентен пазар, ще можем да си я вземаме от цял свят!“. Това заяви край Хасково премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството на интерконекторната газова връзка България-Гърция.

Заедно с него да видят строителството на тръбопровода между хасковските села Войводово и Орлово бяха също енергийният министър Теменужка Петкова, както и посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Република Азербайджан Наргиз Гурбанова и на Гърция Димитрис Хронопулос.

Пред дипломатите Борисов обяви, че вече е извършена доставката на тръбите за първия километър от трасето. „Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност – това е национална сигурност", каза посланикът на САЩ Херо Мустафа. Гръцкият първи дипломат бе категоричен, че в сравнение с преди 10 години България сега е абсолютно различна държава и даде за пример инфраструктурата. „За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден“, каза посланикът на Азербайджан.

„Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан. Ще имаме реална борса на доставките, ще имаме избор на доставчик, а това няма как да не намали цените на топлото“, каза премиерът Борисов.

„Искаме с Гърция да направим заедно един скоростен път от Димитровград до Александруполис. Така ще свържем Бяло и Черно море не само с тръбопровод, но и със скоростна шосейна връзка. България и Гърция така трябва да разпределят ресурсите и възможностите, че те да ползват Черно море и Дунава, а ние – Егейско море“, подчерта Борисов.

„Да си разменим по един пристанищен терминал без такси. Така Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни, а на базата на взаимноизгодно сътрудничество“, допълни министър-председателят.

„За да се изградим интерконекторната връзка, трябва първо да пазим археология, да се извадят артефактите и после строим. Това е селище на 4000 години, има артефакти на 7000 години“, изтъкна премиерът Борисов пред гостите и уточни, че са инвестирани 4 милиона лева в археология. „Вижте в какво са си правили и хапвали попарка хората преди хилядолетия“, посочи Борисов рестварираните глинени съдове.

„Ще осигурим финансиране, а учебната програма ще договорите с образователното министерство. Трябват ни много реставратори. Имаме 80 строителни обекти, от тях извадихме тонове артефакти, но няма кой да ги рестварира“, обърна се Борисов и към арехолозите.

След официлната среща Борисов се качи задено с посланикът на САЩ Херо Мустафа в джипа си и задено обиколиха района на строителството на тръбопровода. Борисов беше зад волана, а посланик Херо Мустава на предната седалка. След около 20 минути двамата се върнаха на мястото на официалното събитие и се разделиха. На раздяла Борисов разцелува посланичките на САЩ и Азербейджан.

Интерконекторът между България и Гърция е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.