Борисов: До края на мандата БВП стига 130 млрд. лв. (ОБНОВЕНА)

Борисов: До края на мандата БВП стига 130 млрд. лв. (ОБНОВЕНА)

Кабинетът прие Бюджет 2020 - пенсиите скачат с 6,7%, минималната заплата става 610 лв.

До края на мандата ни БВП ще стигне 130 млрд. лв., в момента сме на трето място по нисък външен дълг в ЕС. Това отчете премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в четвъртък непосредствено преди министрите да одобрят проектобюджета за следващата година.

Той припомни, че в началото на мандата е поет ангажимент БВП да мине 110 млрд. лв., а в момента достига 119 млрд. лв. Борисов определи това като най-видния показател как се развива държавата. „Тези 3 години външният дълг намаля от 28% до края на мандата сме планирали да е 19,5%. Това показва отговорността към следващите поколения и, че харчим толкова, колкото изкарваме“, коментира министър-председателят. Той спомена и работата на МВР, ДАНС, приходните агенции в битката с контрабандата като изтъкна, че в момента сме държавата, в която има най-ниската контрабанда на цигари в Европа – 3,4%.

Премиерът направи и кратка разбивка на перата, в които са предвидени повече пари. В образованието например правителството ще вложи 610 млн. лв. допълнително, а Борисов изтъкна, че за заплати ще бъдат дадени 360 млн. лв. Като цел в Бюджет 2020г. е заложено през 2021г. учителските възнаграждения да бъдат удвоени спрямо 2017г. “В здравеопазването залагаме 60 млн. лв. повече за Спешната помощ”, продължи да изброява Борисов и се обърна към здравния министър Кирил Ананиев с призив средствата да достигнат до лекарите. Сред приоритетите в сектора е изграждането на Национална здравна информационна система с нови технологии в областта на електронното здравеопазване. За отбраната министър-председателят припомни закупуването на новите изтребители F-16 за 2 млрд. лв.

В проектобюджета приет от кабинета се посочва, че „относителният дял на капиталовите разходи към общите разходи за отбрана е над критерия на НАТО. Разходите за отбрана са съобразени с Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 година“.

Проектът предвижда също от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%. От януари 2020г. Минималната заплата става 610 лв., а заложените очаквания са от 2021г. Тя да бъде 650 лв. „Размерът от 650 лв. ще се запази и през 2022 г. В настоящата прогноза е заложена мярка за 2020 г. за увеличение с 10 % на парите за заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения, включително и на средствата за осигурителни вноски. Това ще има отражение върху заплащането на заетите в бюджетния сектор“, уточняват от МС. Предвижда се и увеличение на минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 лв. на 610 лв. от началото на 2020 година.

Борисов обобщи, че във всички сектори през следващата година ще има повече пари и обещанието за ръст на доходите с 10% ще бъде изпълнено и отчете, че в момента безработицата е рекордно ниска – 4%. “Ще има повече пари и за култура, спорт и инфраструктурни проекти. Това, което сме обещали го изпълняваме”, заключи премиерът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.