Особен интерес за България представлява двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, предвид газовите ресурси на Египет от една страна, а от друга - реализацията на редица проекти в сектора в страната ни. Това бе подчертано по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с президента на Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси в сряда.

„Това ще ни позволи да бъдем едновременно и потребител, и транзитен хъб за значими количества природен газ от страни в Азия и Близкия изток към Европа“, отбеляза премиерът по време на срещата в рамките на визитата му в северно-африканската държава Той подчерта също така, че през настоящата година се очаква да бъде проведено първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия и да се осъществят нови посещения на високо равнище. България и Египет вече разполагали със съгласувани двустранни споразумения, чието подписване щяло да разшири и обогати сътрудничеството на двете държави в сферите от взаимен интерес. По думите на Борисов истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който сме постигнали през последните две години, можело да даде нови практически изражения на сътрудничеството ни във всички сфери-политическа, икономическа, енергийна, културна, образователна, туристическа. Борисов бе категоричен, че България ще продължи да подкрепя Египет в усилията му в борбата срещу тероризма и религиозния екстремизъм. По думите му разширяването на сътрудничеството в тази област означавало повече сигурност и за регионите на Близкия Изток и Балканите. „Оценяваме като много позитивна ролята на Египет и в качеството му на председател на Африканския съюз, и водещата му роля в Лигата на арабските държави“, добави министър-председателят, цитиран от пресслужбата на МС. Премиерът приветства усилията на Египет да съдейства за намирането на мирни решения за кризите в региона. Според Борисов трайният мир щял да позволи икономическото и социалното развитие на обществата.

След срещата му с Ас-Сиси Борисов проведе разговор и с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. По време на наго бяха обсъдени бъдещите възможности за надграждане на връзките в сектори като енергетика, земеделие, туризъм, иновации и високи технологии. Отбелязано бе и доброто сътрудничество в секторите на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма, противодействието на наркотрафика и киберпрестъпността. Премиерът изрази увереност, че и занапред диалогът между България и ОАЕ ще продължи да бъде конструктивен и ще дава добри резултати. Той изтъкна, че участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай ще допринесе за икономическото израстване на отношенията на още по-високо ниво. По думите му двете страни могат да обменят ценен опит относно стабилността и сигурността. „След последните ни разговори през октомври 2018 г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии“, изтъкна Борисов. Преди срещите си премиерът в Египет, където заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов присъства и на официалното откриване на новата военноморска база „Бернис“ на брега на Червено море, съпроводено от военно учение, премиерът остави свое послание в специалната книга на кралския дворец Кубе палас: „Благодаря за гостоприемството! За успеха ни!“. А египетският президент от своя страна заяви: „Такъв скъп приятел-за мен винаги е чест и удоволствие, ще се видим в България, както се разбрахме много скоро.“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всеки програмист има достъп до файловете на съдията

Манипулирането при случайното разпределение на делата е само един от проблемите на единната система, която използват съдилищата - това твърди бивш шеф на IT отдела на Софийския градски съд.

Заплатите на депутати и министри отиват за борба с COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Депутати и министри, шефовете на държавни и изпълнителни агенции и ръководителите на политическите кабинети, ще бъдат без заплати считано от 1 април до края на извънредното положение. Такова редакционна поправка предложи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в решението за замразяването на депутските заплати. От коментарите след това стана ясно, че то среща подкрепа и ще мине през пленарна зала, въпреки че гласуването по него ще бъде след 30 минути.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов: Солидарни сме, затова искаме замразяване на заплатите

Солидарни сме, затова искаме замразяване на заплатите. Винаги има дълбока форма на популизъм, когато се заговори за заплатите на депутатите. Това коментира пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.