Борисов: Безспорно има страх от разширяването на ЕС (ОБНОВЕНА)
2

Борисов: Безспорно има страх от разширяването на ЕС (ОБНОВЕНА)

Нито една от стоките, които са подложени на санкции от САЩ, не касаят България

„Нищо не е приключило, просто е отложено. Отчетена беше огромната работа, която свършиха колегите в Северна Македония и Албания. Да, безспорно има страх от разширяването. Но огромната част от държавите са „за” тези две държави да получат своята перспектива”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет, след като не се постигна консенсус между страните от ЕС за старт на преговорите за присъединяване на двете държави.

Трите държави, които спряха старта на преговорите на Скопие и Тирана за ЕС са Франция, Холандия и Дания. Париж отказват да разделят обсъждането на двете кандидатки и настоява за реформа на процеса на присъединяване, който смята за "неефективен" и "онеправдаващ.  

Борисов заяви, че посъветвал македонския си колега Зоран Заев да не подава оставка заради отлагането на поканата за започване на преговори за присъединяване към ЕС.
„Свършил е много работа и има още какво да се направи”, коментира Борисов. „Те са емоционални, положиха много усилия – никоя държава досега не си е сменяла името”, уточни той. 

На въпрос, дали случаят със Северна Македония е като нашето присъединяване към Шенген, българският министър-председател заяви, че е лесно да нападнем 2-3 страни, но огромната част от държавите са "За" България в Шенген.

Борисов коментира и приемането на новия бюджет на ЕС, който лидерите на блока трябва да обсъдят днес. Той посочи, че някои от страните искат той да бъде - 1% от БВП на всяка държава, други искат да е 1,3%. По отношение на Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, Борисов обърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността. На въпрос на медиите относно предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, премиерът Борисов заяви, че е оптимист. „Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили“, заяви министър-председателят.

Относно митата, които САЩ налага на част от европейските стоки, Борисов заяви, че нито една от тези стоки не касае България. „Нещо повече, смятам, че следващите месеци ще имаме много по-добро двустранно развитие на отношенията със САЩ”, каза премиерът.

Той каза още, че страните от блока са приветствали споразумението за спиране на огъня в Сирия и, че всяка една страна сама преценява да слага оръжейно ембарго към Турция. Борисов посочи, че след прекратяването на огъня в Сирия не вижда смисъл българският военнопромишлен комплекс да въвежда оръжейно ембарго срещу Турция. Премиерът уточни вчера, че оръжейният износ от нашата страна за Турция е на стойност около три милиона долара.

Също така Борисов репликира президента за паралела и обобщението, че каквото ни е управлението на държавата, такъв ни е и футболът, като заяви, че "Като си дойдат златните момичета със златните медали, ние можем да си излезем с Кралев във вид на гимнастички и да кажем - "каквото ни е правителството, такава ни е гимнастиката". Борисов отново повтори, че на двустранната среща снощи с британския премиер Борис Джонсън си поговорили, поздравили се и си казали: "Заедно сме срещу расизма", разкри той и подчерта за прекрасните отношения, които страната ни има с Обединеното кралство.

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Това стана ясно от думите на премиера Борисов, който направи изявление пред медии и след края на заседанието. Заключение бе прието от лидерите на Европейския съвет по предложение на Борисов , което било съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел. „Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни премиерът и добави, че вече имало изречение, което давало тази перспектива, за която толкова сме настоявали.

Също така Борисов съобщи, че България и още пет държави – Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, са изпратили писмо до ЕП и ЕК по отношение на Пакета „Мобилност I“, като целта е той да бъде преразгледан. „Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл“, категоричен бе Борисов. 
В писмото, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. "Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни“, се отбелязва още в писмото.

По въпроса за финансовата рамка той заяви: „Много се спори за финансовата рамка, на български звучи, който дава, да поръчва музиката, обясни Борисов и добави, че сега се спорело дали да е 1,11, 1,13, 1,012 и т.н.

Междувременно в профила си във Фейсбук, Борисов публикува преварителни данни на БНБ. От които данни става ясно, че в периода януари-август преките чуждестранни инвестиции нарастват със 196.3 млн. евро спрямо същия период на 2018 г. и са в размер на 603.5 млн. eвро. "Ежедневната работа и усилия на правителството дават резултати!" , се пише още в поста. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.