Борис Джонсън сравни коронавируса с терор - правят 5-степенна скала за опасност от заразата

Борис Джонсън сравни коронавируса с терор - правят 5-степенна скала за опасност от заразата

Не трябва да допускаме втори пик

Великобритания въвежда система за предупреждение за риска от заразяване с COVID-19, аналогична на известяването за терористична заплаха, съобщи премиерът на страната Борис Джонсън, цитиран от Би Би Си. Джонсън обяви умерено облекчаване на карантинните мерки и очерта правителствената пътна карта за по-нататъшно вдигане на ограниченията през последните седмици.

 

Системата за предупреждение, която се въвежда, е с петстепенна скала: от зелено - първо ниво на риск, до червеното пето ниво. Според данните към момента, сега Великобритания е с четвърто ниво за заплаха от заразяване, но по думите на Джонсън, още сега може да започне движение към трето ниво.

Степента на опасност ще се определя и съобщава от Обединения център за биологична сигурност, който ще следи ситуацията във всички части на страната. Нивото на опасност може да бъде различно в различните райони и населени места. Центърът ще съобщава и за промените в мерките, които се прилагат в различните райони.

Джонсън каза, че хората, които не могат да работят от вкъщи, като заетите в строителството или в производството, "трябва да бъдат активно насърчени да се завърнат на работа" тази седмица. Той призова да не се използва общественият транспорт и прикани хората да вървят пеша или да се придвижват с велосипед. Джонсън обяви също, че от сряда отпадат ограниченията, че може да се спортува навън само веднъж дневно.

Премиерът, който прекара една седмица в болница, лекувайки се от Covid-19, подчерта обаче, че е необходимо да продължат да се спазват препоръките за социална дистанция и заяви, че било било лудост да се допусне втори пик на заразяванията.

Той очерта и план за облекчаване на карантинните мерки, който, както подчерта, ще бъде приложен при определени условия. Той предвижда евентуално завръщане на 1 юни на най-малките ученици в училище.

В Англия се създава система за предупреждение за опасност от заразяване, която ще работи с петстепенна скала в зависимост от коефициента на репродуциране на вируса, броя на заразените и натоварването на здравната система. Лозунгът на правителството "Останете си вкъщи" се заменя с нов - "Бъдете бдителни".

По думите на премиера, реализацията му зависи от това как ще се развие епидемичната ситуация и основно от базовия показател R, представляващ средния брой хора, които заразява един инфектиран с коронавируса. Сега този показател варира между 0.5 и 0.9.
"Не можем просто да отменим локдауна през тази седмица. Вместо това предприемаме първи предпазливи стъпки по облекчаване на ограниченията", заяви Джонсън.

По думите му, преминаването към по-свободен режим ще зависи от научните данни и състоянието на общественото здраве и че трябва да са изпълнени "редица важни условия".

Според предвидените в плана мерки, от 11 май се връщат на работа хората, които не могат да работят от дома си - например строителите. Те обаче ще трябва да избягват използването на обществения транспорт. Досега такива служители работеха само при крайна необходимост.

От сряда, 13 май, жителите на Англия ще могат да спортуват на открито без ограничения. Сега това им е позволено само по веднъж дневно.

Британците ще могат да посещават парковете, да се пекат на слънце и да пътуват с автомобилите си.

При добро развитие на епидемичната обстановка началните училища ще могат да отворят врати на 1 юни, ще започне и поетапно отваряне на магазините.

Същевременно мерките за физическо дистанциране остават в сила, а нарушителите ще плащат по-високи глоби.

Пъбовете, ресторантите, хотелите и другите обществени места остават затворени поне до месец юли. Отварянето им ще бъде възможно само "ако статистиката позволява това".

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън заяви, че от 11 май шотландците ще могат да спортуват повече от веднъж на ден, но това ще бъде единственото смекчаване на карантината за тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.