Борим с регистър незаконната търговия на плодове и зеленчуци

Борим с регистър незаконната търговия на плодове и зеленчуци

12-цифрен код показва кой кой е в аграрната верига

Незаконната търговия на плодове и зеленчуци от чужбина ще бъде пресечена чрез създаването на специален регистър на търговците от бранша. Това обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов, на откриването на InteliFresh 2020 в София.

Представянето на плодове и зеленчуци, внесени от Гърция и Македония, за българско производство става все по-често срещано явление. Много българи пътуват до съседките ни и закупуват нечия продукция, след което я


предлагат у нас с фалшиви фискални и счетоводни документи,


влизайки в ролята на псевдо земеделски производители.

„Това ще бъде пресечено посредством регистъра и ви уверявам, че дотогава ще извършим доста проверки, за да установим дали съществуват такива елементи“, обясни Чавдар Маринов. Миналогодишните инспекции са установили нерегламентирани земеделски производители на зеленчуци с нас 11 хил. дка, които веднага са изключени от схемата за подкрепа. Единствено реалните земеделски производители могат да се възползват от освободените средства.

Регистърът за плодове и зеленчуци ще стане факт, ако бъде приета промяната в Закона за общата организация на пазарите. Той е съгласуван с всички институции – Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Агенция „Митници“, Комисия за финансов надзор и т. н. Планувано е да се предоставя 12-цифрен код, чиито компоненти ще носят

информация дали сме търговци, производители

и регистрирани ли сме по ДДС. Подобни защитни механизми вече съществуват във всички държави-членки на ЕС.

Обратното начисляване на ДДС в сектор плодове и зеленчуци както и в този на млечните продукти ще започне от февруари. Към разширения списък с култури са добавени листните и някои други видове зеленчуци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.