0

В края на зимния период неприятелите започват да напускат зимните си убежища и започват развитието си.

В края на зимния период неприятелите започват да напускат зимните си убежища и започват развитието си.

По време на покой, когато овощните дървета нямат листа, вредителите, които зимуват по тях, са много по-уязвими. Усилията ни да се преборим с тях дават добри резултати. Всички овощни култури - семкови и костилкови, се нападат от голям брой вредители. Затова късното зимно и ранното пролетно пръскане е ефикасна мярка и осигурява нормален старт на дръвчетата за новата вегетация. Сега предстои предцъфтежното пръскане, от което имат нужда всички овощни видове. То се провежда в периода от набъбване на пъпките до фаза цветен бутон (преди цъфтеж). Това пръскане е много важно, защото заедно с развитие на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели, които също се активират след зимен покой. През пролетта условията най-често са благоприятни (висока почвена и въздушна влажност) и за развитие на голяма част от болестите. Ранното извеждане на борбата срещу тези вредители е добра предпоставка за добро здравно състояние на дръвчетата, а оттам и за висок и качествен добив на плодове.
Средства
Сред най-разпространените средства за зимно пръскане са контактно действащите медни фунгициди. Срещу неприятелите се използват парафинови масла като Пара зомер, който действа убийствено на лаврите и яйцата на насекомите чрез асфикция (задушаване). Могат де се използват и медните средства - бордолезов разтвор, Шампион ВП или Фунгуран ОН 50 ВП. Бордолезовият разтвор се използва в концентрация 1,5 на сто. Приготвя се от син камък и гасена вар. За 100 литра 1,5% бордолезов разтвор са необходими 1,5 кг син камък и 2,2 кг гасена вар. Шампион ВП се използва в концентрация 0,3 на сто, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15 на сто. За късно зимно пръскане маслото Пара зомер се използва в концентрация 2% или, 2 л за 100 л вода.


Важно е да се знае: зимният запас от неприятели започва да се раздвижва и развива при температура на въздуха около +8 0С. Тогава те са и най-беззащитни и уязвими към въздействие с химични вещества. От друга страна, хладните и влажни условия в ранната пролет също са най-благоприятни за развитието на повечето гъби, които при високи температури и ниска влажност спират да се развиват.
Семкови
Във фаза “розов бутон” на семковите се прави първо предцъфтежно пръскане. За да предпазите ябълките и крушите от струпясване и брашнеста мана, може да ги третирате с Шавит Ф 72 ВГ-20 г (20 дни карантинен срок) или Флинт макс ВГ - 2 г (14 дни карантинен срок).
Срещу загиване на завръзките на дюлята се пръска с Топсин М70ВП-15 г, или Фоликур - 10 мл (и двата препарата са с 14 дни карантинен срок). Може да използвате и Тирам 80 ВГ - 30 г (21 дни карантинен период).
Костилкови
Пръскането на костилковите овошки става в края на март - началото на април във фаза на развитие “бял бутон”. Трябва да третирате срещу сливовата плодова оса с Вазтак 100Е К- 2 мл, или Децис 2,5ЕК - 3 мл с карантинен срок 7 дни, за да не окапват завръзките на сливите.
Срещу ранно кафяво гниене се ползва Топсин М70 ВП-15 г, с 14 дни карантинен срок, Тирам 80ВГ- 30 г, или Делан 700 ВДГ - 5 г, с 21 дни карантинен срок. При установена съчмянка пръскайте с 30 г Дитан ДГ или Тирам 80 ВГ - 30 г.

Праскова
При прасковата в началото на разпукване на пъпките, фаза “зелен конус”, се пръска срещу къдравост с Фунгуран ОН50ВП - 15 г, Шампион В П- 30 г, бордолезов разтвор - 1% с 14 дни карантинен срок, с Тирам 80ВГ- 30 г, с 21 дни карантинен срок или с Дитан М-45 - 30 г с 20 дни карантинен срок.
Всички дози са за 10 литра разтвор.
До набъбване на пъпките се изрязват заразените лози и се намазват с 1% бордолезов разтвор.

Срещу Огнен пригор

Изрязване на заразените клони до здраво

Бактерията се запазва в раковините по клонките. При влажно време рано през пролетта бактерията се отделя като капчици ексудат, които чрез насекомите и дъждовете или чрез резитбата се пренасят по здравите растения. Навлиза в растенията чрез рани, устица, нектарници. В началото се заразяват цветовете, по-късно завръзи, листа и клони. Цветовете увяхват и изсъхват. Завръзите почерняват и изсъхват на клоните, а плодовете се мумифицират. Листата и леторастите увяхват и изсъхват. Върховете на леторастите се изкривяват. По клоните се образуват раковини. Кората се напуква. При развитие на бактерията по корените и стъблото дърветата загиват.
Борба: Изрязване до здраво на заразените клони, намазване на раните при резитба с формалин 10% или с бял латекс, към който се прибавя 1% разтвор от Шампион или бордолезов разтвор. Инструментите се дезинфекцират в 10% белина или спирт за горене.
Пръскане на дърветата с бордолезов разтвор (1%) или с Шампион (3%).

Срещу бактериален рак

Потапяме корените в каша от глина

Наличието на поливна система ще ни спести доста усилия в това начинание.Бактерията се намира в почвата. Среща се в овощните и горските разсадници. Заразява през рани. Основно туморите се намират по корените, предизвикани от разрастване на тъканите. По-рядко се срещат по стъблото и клоните. Туморите имат зърнеста структура.
Борба: Използване на здрав посадъчен материал, да се спазва сеитбооборот не по-малък от 3 години. Потапяне на корените преди засаждане в каша от глина и 1% меден карбонат.