0

М ай, юни и юли са месеците, когато падат най-много градушки. През последната седмица град падаше почти всеки ден в някой район на страната. Градинари пускат снимки с ледените късове във Фейсбук и пораженията върху градините им. Част от тях се примиряват, че са останали без реколта и си казват, че е по-добре да са живи и здрави. Други обаче са категорични, че няма да се откажат така лесно и ще се борят, за да спасят чушките и доматите си. Те пускат постове във Фейсбук-групите за хоби градинарство, за да търсят съвет какво да правят, за да не запазят поне част от това, което природната стихия е поразила.

Май, юни и юли са месеците, когато падат най-много градушки. През последната седмица град падаше почти всеки ден в някой район на страната. Градинари пускат снимки с ледените късове във Фейсбук и пораженията върху градините им. Част от тях се примиряват, че са останали без реколта и си казват, че е по-добре да са живи и здрави. Други обаче са категорични, че няма да се откажат така лесно и ще се борят, за да спасят чушките и доматите си. Те пускат постове във Фейсбук-групите за хоби градинарство, за да търсят съвет какво да правят, за да не запазят поне част от това, което природната стихия е поразила.

Постове

„Доматът ще се оправи. Обираш всичко прекършено и изхвърляш. Прекопаваш и пръскаш. Той ще избие нови чепки“, дават съвет потребители в мрежата. Други добавят, че няколко капки йод също ще свършат работа.

Някои градинари пък съветват да се напръска със син камък. Почисти всичко засегнато, доматите възкръсват, зная от опит, пише потребител.

Пръскай с бордолезов разтвор, ако искаш домати. Ще избият колтуци, оставят 1 на 4 китки, добавя друг.


Корени


Изчистваш, пръскаш до 24 часа с препарат на медна основа, а след 4 дни с Радомил голд. Ако има добра коренова система, гарантирам, ще се оправят. Моите бяга останали само клечки – 30 минути ги би градушка, съветва трети.

Някои коментират, че трябва да наистина да се напръска със син камък, но да се добави и малко сода бикарбонат. Ако има наранени, те ще пожълтеят още първите един-два дни и трябва да се изчистят.


Плацебо


Има и оптимисти, които смятат, че всичко ще се оправи от само себе си. Ще имаш домати в изобилие, съвсем не се шегувам, не ги трови. Остави ги така и иди при тях след седмица. Няма да ги познаеш. Доста пъти ми се е случвало и винаги съм получавала двойно, уверява градинарка.

Друг неин колега от групата потвърждава същото. Преди 3 г. и при него градушка унищожила доматите му. Тогава той не разбирал много от градинарство. Оставил така всичко, както си било, събрал счупеното. И за негова изненада всичко започнало да се възстановява. Вярно, че брах домати късно, но пък не се отказах. Ще се оправят, имайте вяра, казва той.


Торове


Корените като са здрави, ще избие пак, добавя и друга градинарка. Според някои пък, когато растенията са очукани от градушка, се подсилва еднократно с амониева селитра. Така казвали възрастните хора. Друг съвет пък е да се напръска с листна тор.



Слагайте мрежи

Някои пускат снимки с мрежи против градушки, които им спасили реколтата. Аз я ползвам вече 4 г. Спасява ме, пише градинарка. Някои й отговорят, че подобно съоръжение обаче едва ли ще издържи ледени късове колкото бейзболни топки, които правят керемидите на сол и огъват ламарини. Потребители обаче са категорични, че ако съоръженията са качествени, ще издържат и по-едрите късове.

Снимка Телеграф