Борбата за прием в първи клас в столицата започва

Борбата за прием в първи клас в столицата започва

Подават заявления в училищата до 15-и май, уседналост и братче или сестри в школото пращат хлапето в първа група

Борбата за прием в първи клас в столицата започва. От утре до 15-и май родителите могат да подават заявления в избраното от тях училище, като водещ критерий е уседналостта.

С най-голям шанс да бъдат приети в желаното от тях училище имат децата, живели в района на училището през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитаници на същото школо. Те попадат в първа група. Във втора са тези с непроменян между 1 и 3 години адрес. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година пък се нареждат в трета група. В последната четвърта група пък са децата, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.

Когато децата от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии. Сираци и полусираци ще получават 6 точки. Толкова ще има и за хлапета с над 50% трайни увреждания.

 По 5 точки бонус има за близнаци семейства с повече от две деца, както и хлапета, чийто адрес е граничещ с прилежащия на район на училището, в което кандидатстват. Малчугани с подготвителна група в избраното школо и такива с братче или сестриче над 12 г. получават 4 точки към допълнителните критерии. Най-малък е бонусът за деца, които са настанени за отглеждане в приемно семейство или на роднини и близки, както и хлапета с един неизвестен родител или осиновени. Запазена е и възможността за жребий със случайни номера, когато броят на кандидатстващите деца, които отговарят на еднакви условия, е по-голям.

Директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в столичния кв. „Изток“ Диян Стаматов обясни, че тази година 400-500 деца попадат в района на школото. „В план-приема сме заложили пет паралелки. Когато видях, че ще има 500 кандидати, увеличих максимално броя на децата в тях до 29, за да намаля напрежението от страна на родителите“, обясни Стаматов. Така в училището ще могат да бъдат приети 145 деца. Директорът обясни, че при подаване на заявленията за прием родителите трябва да носят акт за раждане на детето и личните си карти, за може да бъде проверен адресът им. Ако има разминаване с него и настоящият им адрес, трябва да донесат и документ от общината. Стаматов уточни, че за децата с братя или сестричета в школото е необходимо само да изпишат имената на по-голямото хлапе в заявлението без да носят други документи.

Резултатите от първото класиране стават ясни на 3-и юни, а записването на приетите е от 4-и до 17 ч. на 6-ти. На 6-ти в 18 ч. пък се обявяват и местата за второ класиране, а заявленията за участие в него се подават от 7-и до обяд на 10-и юни. Вечерта на 10-и става ясно и кои са приетите ученици, които имат два дни да се запишат. На 12-и в 18 ч. училищата обявяват колко са свободните места за трето класиране, които се подават заявления до 12 ч. на 14-ти юни. Класираните се обявяват същия ден вечерта, а записването е до 18-ти юни.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.