Борба в името на сигурността

Борба в името на сигурността

Предвид събитията в Афганистан и географското положение на страната ни, е логично да се притесним относно мигрантския натиск, който вече е факт. И е възможно да ескалира през следващите месеци. Това повдига множество въпроси относно охраната по границите и настаняването на бежанците, потърсили политическо убежище у нас, но и относно сигурността на всички нас при евентуален сблъсък на култури, навици, народопсихология.

Освен това за никого не е тайна, че мнозина се възползват от възможността да припечелят по някое и друго евро от жадните за Запада мигранти, превръщайки държавата ни в евтин и лесен транзит, чиито граници биват преминавани като паднала ограда.

Единствената сила, която може да пресече опитите за забогатяване на гърба на всички нас, са усилията на структурите на Министерството на вътрешните работи, които да се концентрират върху разобличаването на бандите за каналджийство. Един позитивен пример видяхме миналата седмица, когато бяха задържани седмина, а впоследствие в ареста останаха четирима след спецакция, проведена след едногодишно събиране на доказателства за престъпната дейност на група за трафик на мигранти. Една от организаторките на схемата е млада българка, стана ясно още от изявления на властите. Така грубата осанка на каналджийството придоби нежен вид... но не съвсем.

Всъщност е още по-притеснително, че очевидно всеки, независимо от своята възраст и пол, решава да се забърка в престъпната каша само и само да изкара лесни пари. Макар че доколко са лесни те, като се има предвид сложната организация в бандата, йерархията и схемите, чрез които да се превозват бежанците и да се осигури техният транспорт? Това си е една трудоемка задача, за която се изисква доста смелост и твърда ръка, но да не величаем онези, които с всички сили работят против сигурността на съгражданите си.

Обнадеждаващо е обаче, че продължителната работа на служителите на МВР дава резултати и те са успели да стигнат до организаторите на схемата, а не само до помагачи. Дано и доказателствата, които са събрани в продължение на едногодишния период, ще са достатъчно категорични, че да издържат в съда и виновните в действителност да получат заслуженото си. Остава все пак въпросът докъде ще се разпростре борбата срещу каналджийството и дали всички, които се занимават с престъпната дейност, ще могат да бъдат разобличени.

Тук обаче отговорността лежи и върху дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, която да се разрови и да разбере дали има „гнили ябълки“ в структурите на ведомството, които прикриват и подпомагат каналджийството. А ако такива бъдат установени, незабавно да се вземат съответните мерки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.