„Дишам... издишам! Опитвам се да поема дъх след поредния сблъсък със системата, с поредната грозна действителност, с ежедневните битки на хората с увреждания. С майка съм на ТЕЛК. След преживени три тежки операции на гърба и продължаващи болки. Та, идва неин ред и аз мило се усмихвам, придружавам я, поздравявам и влизам в светая светих на комисията!

Недружелюбен поглед, къс разпит - как беше преди операциите - със силни болки в крака, отговаря майка! Сега как си - сега боли силно кръстът, отново отговаря тя, превита на две! Аааа, значи си много по-добре. Не те питам за операциите, а за болката и виждам, че кракът ти е много по-добре“. Дали побеснях? Избухнах, меко казано!“

Това е пост на моя позната във фейсбук от преди известно време. Онемях, признавам! Болката я нямало! Комисия, която те оценява и сама преценява, че си добре. Едни клети хорица, на които периодично им се налага да минават през деветте кръга на ада и да преживяват това унижение. Защото едва ли е много приятно да убеждаваш някого, че състоянието на детето ти няма как да се подобри и че се нуждае от 24-часови грижи. В същото време има наглеци, които са си живи и здрави, но са си платили на някого, за да ги изкара болни по документи. Слепи били. Напълно. Имали нужда от придружител. Уж не виждат, а пък карат скъпи коли. Уж болни, а пък имат актове за превишена скорост. И на всичкото отгоре осъдени за пране на пари. Унижение. Ярост. Болка. Да, това биха изпитали всички онези болни хора, които наистина имат нужда от средства за лечение, за асистенти и би трябвало да бъдат освидетелствани от ТЕЛК. Но отсреща им казват, че болката намаляла, били по-добре. Подигравка, нали. И къде са човеците тук, питам? Нали става дума за морал, човещина. И когато чуеш такива истории, направо ти се плаче. Защото се оказва, че в тази страна системата е опорочена. Хората в нея са опорочени. Преди имахме само съмнения, шушукаше се по ъглите. Преди няколко дни обаче официално стана ясно, че стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не достигат до тези, които наистина имат нужда. И всичко това само заради издаване на фалшиви свидетелства. Стигна се и до задържани шефове на комисии, които са участвали в схеми. И после се чудим как така някои изведнъж стават слепи, а пък други ги изкарват, че са прогледнали. Дали тези хорица се чувстват добре, като слушат подобни истории. Едва ли. Напротив, сигурно са омерзени. Затова и точно те отдавна призоваваха системата да се промени. Започнаха някакви стъпки, дали ще стигнат до края, не зная. Но трябва. Заслужава си заради всички онези, на които четем статуси в социалните мрежи. Онези, принудени да се борят за справедливост.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Игра на тронове“ с много губещи

Дойде краят на една ера. „Игра на тронове“ ще остави дълбок отпечатък в телевизионната история, но мнозина предпочитат сериалът да се беше превърнал в приказка без край. И, не, не става въпрос да се раздува с епизоди, които гонят по брой „Дързост и красота“.

Последните метри на предизборната кампания силно изнервят задкулисните играчи

Всички (олигарси) срещу Пеевски

Последните метри на предизборната кампания силно изнервят задкулисните играчи

В час по математика влиза инспектор. Прекъсва учителката и казва:
- Сега въпроси задавам аз! В тази стая има 24 ученици, 1 учителка, 1 инспектор, 52 обувки, 1 черна дъска, 28 бели и 11 цветни тебешира, 36 стъкла за прозорци, 18 щори и една гъба. Въпросът е на колко години съм аз?
Гробна тишина. Ръка вдига Иванчо.
- Кажи, момче!
- На 40! - смело отговаря Иванчо.
- Откъде позна бе, младеж?
- Еми вкъщи имам брат на 20 и мама казва, че е полуидиот...

Удобният параван на забравата

Непознаването на закона не е оправдание. Това трябва да се учи не само от студентите по право, а още в училище. За да влезе в главите на всички, а не само на юристите. Защото по закон КПКОНПИ вече има право да проверява всички държавни регистри, както и банковите сметки на лица, които са длъжни да обявяват публично имуществото си. И ето, че заради непознаването на закона лъснаха фрапиращи разминавания между имуществото в декларациите и притежаваното.