Пет болници са в изключително тежко финансово състояние. Това са многопрофилните областни лечебни заведения в Ловеч, Кюстендил, Хасково, Видин и Враца, съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на изслушването в парламента.

Водим разговори с кредиторите, за да не се налагат запори, тъй като в такъв случай работещите там няма да получават заплати. Преговарям и с банки, както и с Аоциацията на банките за рефинансиране на дълговете, за да няма закриване на отделения и сливане на дейности, поясни министър Ананиев.

Като в найа-тежко състояние той посочи тези във Враца и Видин. По думите му там няма да се закриват отделения, а ще се оптимизира дейността. Във врачанската многопрофилна болница „Христо Ботев“ са осигурени средства за купуване на ангиограф. Паралелнио с пускането на апаратурата в действие ще бъде възстановено и отделението по кардиология.

В многопрофилната болница „Света Петка“ във Видин няма да има запори. Проблем е ограниченият брой на лекарите, каза министър Кирил Ананиев. Като най-невралгични и дефицитни специалности там той посочи анестезиолозите, реаниматорите, хирурзите и специалистите по образна диагностика. Тези отделения също ще бъдат подсилени. Едва 100 раждания е имало от началото на годината към момента във видинската болница, което по думите на министър Ананиев също поставя отделението пред проблема, че не работи на пълен капацитет.

Министър Ананиев посочи, че в някои от лечебните заведения в Северозападна България проблемът е свързан с демографската криза и липсата на медицински специалисти.

Там има въпроси, които трябва да се решат, и те са свързани и със стандарта на живот на хората. Необходимо е да се изготви цялостен комплекс от мерки, посочи той.

По данни на НСИ за 2018 г. общият брой на населението в областите Видин, Враца и Монтана е 377 051 души, което е 5.4 на сто от това на страната. Бебетата са 2955, във възрастовата група до 17 г. са над 60 000 души, до 64-годишна възраст – 217 000, а над 65 години - 98 474 души.

В трите области населението в младите възрасти е по-малко от средния показател за страната, допълни министър Ананиев. С непрекъснати здравноосигурителни права са 325 729 души. В трите области работят общо 626 лекари, а общият брой на болниците е 19, отбеляза Ананиев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Иван Гешев: Очаквам атаката срещу мен да продължи

Очаквам атаката срещу мен да продължи – това е само началото, заяви пред Етичната комисия към Прокурорската колегия на ВСС кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. „Ще бъдат активирани много сигнали. Ще се атакува независимо кой е кандидатът“, каза още Гешев. Той бе поканен да присъства на заседание на Етичната комисия, на която бе обсъден и гласуван единодушно докладът за него.

ЦИК и СЕМ си пожелаха спокойни избори

ЦИК и СЕМ си пожелаха спокойно протичане на местните избори на 27 октомври. Това стана по време на съвместен брифинг по повод подписване на споразумение за местните избори. Това е седмото подред споразумението и то разрешава на СЕМ да осъществява мониторинг върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания. 

Горанов с идея "Информационно обслужване" да поеме киберсигурността в държавата

"Информационно обслужване да поеме гарантирането на киберсигурността. Това е един от вариантите, които обмисля държавата, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който заедно с премиера бе на откриването на швейцарски завод в Петрич.