Болници ще трябва да върнат близо 30 млн. лева. Това стана ясно от изказване на здравният министър Кирил Ананиев по време на седмичиня парламентарен контрол.

Те са нарушавали Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения в периода 1 януари 2017 – 30 септември 2019 година чрез сключени договори с медицински центрове за дейност на тяхната територия, която покрива изцяло или отчасти тяхната собстевна дейност.

Общата сума на наложени санкции и суми за възстановяване от лечебните заведения е в размер на 29 414 374 лева, каза министър Ананиев.

За 2017-ра те трябва да върнат на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) 9 608 638 лева. Наложената им санкция за 2018 г. е 11 715 399 лева, а към 30 септември м.г. те са в размер на 8 090 337 лева.

Заповедта на касата за глобите е издадена след проверка на бившата Изпълнителна агенция „Медицински одит“, която вече прерастна в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. По случаите е работила Върховната касационна прокуратура и Главната дирекция „Национална полиция“. По случаите са проведени 4- тома от копия на договори. Те се отнасят до 25 лечебни заведения в 14 области на страната

на страната.

НЗОК ще спести 57 млн. лева от първия електронен търг за онколекарствата за болниците, който е завършил в четвъртък, съобщи още здравният министър Кирил Ананиев, като заяви, че процедурата е преминала успешно.

По първоначалните спецификации, стойността на лекарствата щеше да достигне на базата на този търг около 1, 280 млрд. След провеждането на търга бяха намалени тези средства с 57 млн. лева. Това е икономия за бюджета на касата.

Това правителство създаде и проведе електронен търг, една мечта на доста други правителства, заяви министър Ананиев.

Той уточни, че в търга са се включили от държавните болници, общинските и тези със смесено участие. Ананиев изрази надежда, че скоро ще могат да се включват и частните болници и припомни за законодателната инициатива, която самият той лансира след скандала с лекарствата, заплащани на различни цени в частните и държавните болници. По думите му именно участието и на частните болници в такива търгове ще ограничи тези случаи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Депутатът осигури и 112 000 лв. за PCR тестове

Благодетели захранват сметките на болниците, Пеевски дари още 2 респиратора (ОБЗОР)

Депутатът осигури и 112 000 лв. за PCR тестове

Вълната от съпричастност за битката с коронавируса у нас продължава всеки ден. Дарители – физически лица и фирми всеки ден захранват сметките на болниците в цялата страна, които са на първа линия в битката срещу заразата. Само за 2 седмици лечебното заведение в Горна Оряховица е събрала над 155 000 от дарения. Едно от най-големите е от депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, който е осигурил нов модерен респиратор на стойност 36 хил. лв.

Болницата в Горна Оряховица подпомогната със 155 000 лв., Делян Пеевски дари респиратор

154 700,50 лева са постъпили по дарителската сметка на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ за периода 23 март – 7 април. В резултат на дарителската кампания в болницата, която бе инициирана от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, вече са налице три нови респираторни апарата, както и допълнителна нова апаратура. Единният респиратор е дарен от депутата от ДПС Делян Пеевски и е на стойност 36 хиляди лева. 

 

Собственикът на болница „Софиямед“ дарява още 5000 броя бързи и 100 PCR тестове на стойност 87 000 лв.

Собственикът на най-голямата верига лечебни заведения в страната д-р Михаил Тиков дарява още 75 000лв. за борбата с коронавирус – 5000 броя бързи тестове. Те ще бъдат използвани безплатно за граждани в лечебните заведения, част от групата на „Булфарма“ - УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“-гр.Пловдив, УМБАЛ „Здраве“-гр.Пазарджик, МБАЛ „Здраве“-гр.Велинград, МБАЛ „Проф.Д.Ранев“-гр.Пещера, МБАЛ „Бургасмед“.