Болници с ВИП менюта три пъти по-скъпи от масовите (TEMATA)
3

Болници с ВИП менюта три пъти по-скъпи от масовите (TEMATA)

ВИП манджата в болниците в София е три пъти по-скъпа, отколкото е тази за масовия пациент, установи проверка на „Монитор”. Цената на менюто за деня варира между 15 и 17 лева, докато храноденът на болните е средно 5,50 лева.

Лечебните заведения вече от двадесет години ползват външна услуга кетъринг, като за целта избират фирмата чрез обществена поръчка. От това за каква сума е спечелен търгът зависи и стойността на трите яденета – закуска, обед и вечеря, за деня на болните. Освен това цената пада и от факта, че болничното хранене е разделено на т.нар. диети според заболяванията на пациентите. При някои диетите са по-евтини, докато при други – по-скъпи.

Независимо дали човек в болница иска да си плати по-скъпа храна, преди това желаното меню се съгласува с лекуващия лекар, тъй като трябва да е в съответствие с диагнозата. Ограничения няма за пациентите в травматологиите и родилките.

„Независимо че имаме ВИП стаи и възможности за меню по желание малцина се възползват от тях, коментира говорителят на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна” в София Антон Луков. Причината е, че в последните две-три години бяха направени кардинални ремонти, всички стаи са ремонтирани така, че по нищо не се различават от тези, които са ВИП, освен по това, че леглата са две, а не едно”, поясни Луков.

Подобна е и ситуацията в Александровска болница, там също няма особен интерес към заявяване на индивидуално меню. Когато на някого от болните се дояде нещо по-различно, поръчва на санитарка да му донесе от ресторанта на територията на Медицинския университет.

В специализираната АГ болница „Майчин дом” жените не се възползват да си поръчват ВИП меню по избор. Те разчитат предимно на вкусна храна от близките си или на нещо по-различно от заведенията за хапване на територията на здравното заведение.

В същото време според сега действащата наредба е посочено, че пациентите трябва да плащат, ако са поискали самостоятелна стая, в чиято цена се включват всички допълнителни битови условия. Наредбата за доплащанията беше променена през 2016 г. До тогава в нея се изброяваше какво например влиза в "допълнително поискани услуги", като текстът завършваше с "и други".

„Всички са си слагали в това „и други” кой каквото се е сетил, кой каквото си е измислил, затова вече „и други” не съществува. Да дадем пример за „и други”. Например това, което мога да кажа, е такса „зарядно за телефон”, поясни тогава бившият зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков. Във варианта на наредбата от март 2016-а до днес наистина липсва "и други". Дори е посочено, че се доплаща само когато различните стаи предлагат различни битови условия.

Наемането на ВИП стая в болниците в страната варира от 20 лева до няколко стотака на ден, показа проверка на „Монитор“. По 20 лв. плащат пациентите в Кюстендилската многопрофилна болница „Д-р Никола Василиев“. Стаите са с две легла и собствен санитарен възел, но малцина са тези, които решават да заплатят такава такса за една нощувка. От лукс стаите най-предпочитана е супермодерната ВИП стая, която беше изцяло ремонтирана преди около половин година в АГО на здравното заведение. Тя разполага с 2 нови анатомични легла, нови матраци и детски легла, телевизор, минибар. Подът има специално антибактериално покритие.

Наемът за ВИП стая в болницата в Добрич пък е 50 лв. на ден. Отнася се за всички отделения, като в офертата влизат допълнителни битови услуги. Толкова на ден струват и ВИП стаите в бургаската МБАЛ, но пациентите рядко ги пожелават. Разликата между ВИП-а и обикновените не е много голяма. Основното предимство е, че в стаята с етикет ВИП пациентът е настанен сам или с придружител, ако желае такъв. Другата разлика е, че баните са реновирани и санитарията в тях е нова. Гардеробче в стаята е другата екстра, която пациентите ползват, ако решат да платят петдесетачка.

В частната болница "Дева Мария" ВИП стаята струва 500 лева на ден. В цената влиза самостоятелна стая, придружител, който има право на неограничен денонощен достъп до пациента, телевизия, интернет и храна. За родилно отделение има пакетна цена. Бъдещите майки могат да ползват самостоятелна луксозна стая срещу 1250 лева за целия престой. 

Другата частна болница "Бургасмед" предлага ВИП стаи само в родилно отделение, срещу 600 лв. за целия престой. 

В Пловдив родилки избират от болничната кухня или кетъринг

Родилки могат да избират дали да се хранят с манджи, приготвени в болничната кухня, или да си поръчват кетъринг. „Услугата” се предлага в едно от държавните АГ отделения в града, като цената на поръчаните ястия се заплаща по ценоразписа на фирмата доставчик. В частните АГ клиники стойността на менюто, което също се доставя, чрез кетъринг, е включено в цената на престоя. Масово обаче в болниците в Пловдив услугата „хранене чрез кетъринг”, не се предлага. Пациентите могат да избират дали да бъдат настанени в така наречените ВИП стаи, в които обзавеждането е по-добро от обикновените стаи. Според официалния ценоразпис на една от държавните болници в Пловдив цената на ВИП стая на ден е 30 лева, а на ВИП стая „лукс” е 60 лева. В луксозния вариант телевизорът е плазма, а пациентът има на разположение дивиди и луксозни мебели.

Искат пари за смяна на бельо

Лечебно заведение иска от пациентите си пари за смяна на постелъчното бельо. Такава такса е трябвало да плати Крум Иванов, на

когото преди няколко месеца заради проблем с бъбреците му се налага да бъде опериран. „Като професионалисти наистина нивото беше много високо. Малко преди операцията обаче на мен ми се каза, че освен направление № 7 аз трябва да доплатя една доста голяма сума, която на мен предварително не ми беше казана”, разказа пациентът пред Нова тв.

С направление № 7 имаме право на прием в болница. Но според правилата, ако трябва да доплащаме за медицинско изделие, защото Здравната каса не го покрива изцяло, трябва да сме информирани предварително. В случая на Крум това не било направено. Но по-големият проблем бил друг. „Планирането на операцията беше в месец, в който работеха на едни цени. През месеца и периода, когато ми беше направена операцията, цените вече бяха доста по-високи”, каза още Крум Иванов. Когато си тръгвал от болницата, на касата разбрал и за така наречената такса "битово обслужване", но в документите не се посочвало какво се включва в нея. Представител на болницата му обяснил, че допълнителната такса е за индивидуално постелъчно бельо, хранителен режим, безжичен интернет и телевизор.

„Смяната на чаршафи е облигатно задължение в едно лечебно заведение. Ако те не ги сменят, не знам какво правят”, заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

„Подходът по този начин да се ограничават или да се регламентират доплащанията няма как да е ефективен. Той винаги може да бъде заобиколен, защото не можете да направите толкова голям нормативен акт, че да опишете всички житейски ситуации и да ги поставите в колонка „разрешено” и „забранено”, каза Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

В Шумен обикалят капанчетата около МБАЛ

Пациентите на МБАЛ - Шумен нямат опция за получаване на храна в самите болнични отделения дори срещу заплащане, разказват пациенти, преминали през клиничните пътеки на здравното заведение "на гладен стомах". От години кухненският блок на болницата е закрит и болните трябва да се спасяват индивидуално в близките заведения за хранене или със суха храна от супермаркетите наоколо. В двора на МБАЛ има хранителен павилион и две заведения, в които може да се нахрани пациент, но само ако не е прикован към леглото. На лежащо болните се налага да дават поръчки на по-здравите в стаята или на етажа, или да молят санитари да им доставят храна. Като условия за настаняване няма и възможност за ВИП стаи. Наскоро пациентка сподели във Фейсбук за странно настаняване - в стая за четирима били поставени пет легла, на които имало настанени шестима души - в едното дете на 9 години с майка придружител.

Във Велико Търново пациенти остават гладни

Филийка с малко маргарин и лъжичка мармалад или парченце сирене получават пациентите в търновската болница, където ВИП меню няма. На обяд сервират някаква яхния, най-често картофи, леща, боб или грах. Вечер баничка или тутманик със сирене, или закуска с половин парче кренвирш, или тъничко парче салам. Практика в някои отделения обаче е санитарката, която разнася храната, да не я вкарва в стаята, а да оставя чиниите в коридора в средата на отделението. Който от болните разбрал, разбрал. След десетина минути санитарката минава обратно и прибира количката с храната, а неразбралите стоят гладни.

В областната болница във Велико Търново във всички отделения има по една ВИП стая. Цената на ползването им е по 25 лв. на денонощие, като в тази цена се включва единствено и само нощувката. Випаджийското в случая е единственото, че пациентът е сам в стаята. В помещението има телевизор, но за да работи той подобно на останалите стаи в болничните отделения, пациентът трябва да се бръкне и да плаща по левче на час. Чаршафите във ВИП стаите се сменят на същия интервал както и в останалите стаи, т.е. единствено при постъпването на пациента и след неговото изписване.

1200 лева за ВИП раждане във Варна

1200 лева струва оперативно раждане, с включени подобрени битови условия в самостоятелна стая и екип от специалисти по избор на ВИП етажа в СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ във Варна. Това е записано в официалния ценоразпис на предлаганите платени медицински услуги в АГ болницата. Потребителската такса за един леглоден е 5,80 лв. Настаняването в самостоятелна стая на ВИП етажа за нормално раждане е 300 лв., а за раждане по оперативен път 600 лв. Нормално раждане, с включен престой в подобрени битови условия в самостоятелна стая и екип от специалисти по избор там е 900 лв. Присъствието на съпруг по време на раждане на етажа е 150 лв. 100 лева е индивидуалното обслужване от акушерка за 12 часа, а индивидуален пост от санитар на ден (за 12 часа) е 30 лв. Родилки разказват, че предпочитат да са във ВИП стая, в която има удобства като хладилник, масичка до леглото с шкафче отдолу, гардероб, където можеш да побереш всичките си дрехи и телевизор. „Съпругът ми идваше, когато си пожелае и стоеше колкото си иска. Във ВИП стая е по-спокойно, а и аз много държах да съм сама. А иначе стаята е приятна“, коментира млада майка, раждала през февруари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.