Болници искат отпадане на тавана за избор на екип

Болници искат отпадане на тавана за избор на екип

Доплащанията за избор на лекар и на екип да бъдат без горна граница в лечебните заведения и да бъдат определяни от самите тях. За това настояват пет болнични сдружения и асоциации.

Това са Асоциацията на университетските болници, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници и Сдружението на общинските болници в България. Техни представители са се обединили около това предложение за промяна на специална работна среща като един от вариантите за излизане на няколко годишното недофинансиране на сектора, става ясно от изявлението.

Таванът за доплащане бе въведен през 2010 г. от бившия здравен министър д-р Стефан Константинов. За избор на екип в болница той варира от 350 до 950 лв. в зависимост от цената на клиничната пътека и се формира като процент от нея. Независимо от това пациентите не могат да плащат повече от 950 лв., дори тя да струва десетки хиляди.

Така беше отрязана практиката в някои лечебни заведения пациентите буквално да бъдат изнудвани да посочат лекар или лекари и да си платят, макар и да не ги познават. Стигаше се и до случаи, в които се „избираше“ екип, при положение че от дадена специалност в лечебното заведение имаше само един лекар. На места тази сума достигаше дори 10 бона.

От януари т.г. пък болниците бяха задължени да обявят ценоразписите си в Министерството на здравеопазването. Те са длъжни и да ги обявят на видно място за пациентите.

Към момента прегледът по избор при доцент или професор варира от 160 до 200 лева. Ако докторът не е хабилитиран, хонорарът му се движи между 90 до 140 лева. В някои болници са въведени и цени за избор на консултант, които са в диапазона от 625 до 2500 лева. За екстри в лечебното заведение се заплаща от 40 до 150 лева. Цената на самостоятелна стая варира от 85 до 250 лева. В някои болници те са по-скъпи през почивните и празничните дни отколкото през делничните.

Болниците настояват още и за определяне на единни и реални цени на медицинските услуги, което означава актуализиране на клиничните пътеки, става ясно още от изявление на петте асоциации и сдружения. От там искат и да се определят източниците на дофинансиране в предложения от здравния министър Кирил Ананиев проект за реформа при запазване на солидарния модел.

От лечебните заведения в страната, които към момента са 363, заявяват още, че обмислят възможността да се обединят във Федерация на болничните асоциации, по модел на европейските структури, която да бъде партньор в процесите и участник в преговорите с институциите чрез единна позиция от болничните структури по ключови за всички страни въпроси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.