Болници и лекари отнесоха  глоби за близо 2 млн. лв. (ТЕМАТА)

След проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за последните 2,5 г.

Болници и лекари отнесоха глоби за близо 2 млн. лв. (ТЕМАТА)

Една на пет проверки хваща нарушение

* 1702 инспекции за качеството на медицинските услуги

Болници и лекари у нас са отнесли глоби за близо 2 млн. лв. заради нарушения. Това показват данните на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, предоставени след искане на „Монитор“ по Закона за достъп до обществена информация.

От данните става ясно, че макар да има наказани за нарушения при лечението на пациенти, от институцията избягват да окачествят това като „лекарски грешки”. Прави впечатление и друго – едва една на пет проверки открива някакво нарушение по отношение на предоставена медицинска дейност.

„Монитор“ постави въпрос колко сигнала за допуснати грешки от страна на медицински лица са постъпили в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ от 1 април 2019 година досега. Тогава институцията беше преструктурирана и заработи, след като в мегаагенцията бяха слети Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и агенцията по трансплантации. От дадената от ИАМН информация за сигналите и жалбите относно предоставена медицинска дейност се вижда, че за периода 04.2019 г. До 28.09.2021 г. Изпълнителната агенция „Медицински надзор” е извършила 1702 проверки. Всички те са по сигнали и жалби, свързани с качеството на предоставяните медицински услуги. Като при тези ревизии се е наложило да бъдат направени


допълнителни 45 проверки и справки


За този период от две години и половина от т.нар. здравен ДАНС са установили общо 327 нарушения. Съставените актове за установени административни нарушения са 181 броя, а наказателните постановления са 146 броя за 1 855 100 лева санкции и глоби. От предоставените данни става ясно, че една не малка част от тях биват предадени за разследване на прокуратурата или други разследващи органи на България.

Справката, направена за „Монитор” във вътрешна автоматична информационна система „Евентис” на институцията, показва, че 292 броя от тях са предадени към прокуратурата и други разследващи органи на България. Това означава, че едва близо една 10-та, или, иначе казано, 35 от всички 327 установени нарушения от здравния ДАНС, не се поемат от „колегите им” за доработване.

От предоставената информация и отговори става ясно, че предимно сигналите за некачествени медицински услуги биват подавани от гражданите. Едва 29 от всички 1702 проверки, които са извършили служителите на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, са за сигнали и жалби от медицински лица и лечебни заведения.

Откакто мегаагенцията заработи след сливането, за период от 2 години са извършени 156 планови проверки.


При 1/3 от тях са установени нередности


– 29 са съставените актове за установени административни нарушения, а издадените наказателни постановления са 23 броя за 306 700 лв. имуществени санкции и глоби за нарушителите.

Откакто е заработила мегаагенцията е извършвала и проверки, след като се е самосезирала. Средно се пада по по-малко от една такава ревизия на месец. За две години и половина ИАМН е направила 252 проверки след самосезиране. От тях 82 броя са във връзка с качеството на предоставената медицинска услуга. Нередности са открити при 17 от тях - съставените актове за установено административно нарушение са 12 броя, а издадените наказателни постановления са 5 за 36 300 лв. имуществени санкции и глоби.

ИАМН се е самосезирала и извършила 170 проверки и във връзка с дейности в лечебни заведения – административните актове са 8, толкова са и издадените наказателни постановления. Те са за 18 000 лв. санкции и глоби.

„Монитор” отправи и въпрос колко сигнала за допуснати грешки от страна на медицински лица са постъпили в Изпълнителна агенция „Медицински одит“ от 1 октомври 2016 година до 1 април 2019 година, когато същата бе трансформирана и заедно с агенцията по трансплантации бяха слети в ИАМН. Оказва се, че преди създаването на мегаагенцията


проверките, които е правила ИА „Медицински одит”, са по-малко


За период от две години и половина са извършени 1351 проверки по сигнали във връзка с качеството на предоставената медицинска услуга. Допълнителните задачи и проверки по тях са били 179. Установените административни нарушения са 456 броя, което е почти всяка трета ревизия. От данните излиза, че преди сливането здравният ДАНС е откривал в пъти повече административни нарушения. Реално те са в пъти повече, отколкото при сегашната работа на институцията - както писахме по-горе, сега съставените актове за установени административни нарушения са 181 броя. Издадените наказателни постановления също са били в пъти повече по времето на „Медицински одит” - 01.10.2016 г. до 31.03.2019 г. са издадени наказателни постановления – 399 бр. За сравнение за периода 04.2019 г. до 28.09.2021 г. ИА „Медицински надзор” е издал 146 наказателни постановления, както писахме по-горе. Прави впечатление обаче, че наложените глоби и санкции от сегашната мегаагенция са два пъти повече - 1 855 100, а за период от две години и половина „Медицински одит“ е наложил наказателни постановления за 919 000 лв. имуществени санкции и глоби.

„Монитор” научи още, че почти ежедневно в ИАМН постъпват оплаквания по отношение на предоставените медицински услуги у нас. Много от тях обаче са трудни за проследяване и проверка, тъй като липсва съществена информация, за да бъде направена ревизия. Например има сигнали, в които не е посочено нито лечебното заведение, нито градът, за който се отнася жалбата. Често липсват и други данни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.