Болници въведоха такса „носилка“ на територията на самото лечебно заведение и прибират по 7 лв. за мерене на кръвно. Други калкулират над 700 лв. на час за операционна зала. Това съобщиха от Асоциацията на здравните застрахователи. Оттам са засекли нарушения в общо 28 лечебни заведения в страната.

В „Токуда“ например за операция на пациент с хидроцефалия е поискано допълнително заплащане в размер на 5440 лв. при положение, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща за същото 3800 лв. В исканата сума са включени 900 лв. за избор на екип, 4420 лв. за имплант, непокрит от НЗОК и 120 лв. за по-добри битови условия. От справката за разходите за лечението обаче става ясно, че то е оценено на 10 446,16 лв., като е калкулиран и "час операционна зала"- 892 лв., както и всяко измерване на кръвно налягане по 7лв.

От справка на асоциацията, с която „Монитор“ разполага, става ясно, че масово болницата изисква доплащане за "Пакет поискани и предоставени дейности" в размер до 945 лв., който включва: "осигуряване на транспортьор в рамките на различните звена на болницата, оценка на риск от падане, оценка на риск от болка, посещение на специалист за работа с пациенти и консултация, свързана със социални въпроси". Освен този пакет почти всички пациенти заплащат "такса битово обслужване" – 120 лв., която включва "висококачествено постелъчно бельо, завишени хигиенни грижи и контрол, административни услуги-оформяне и обработка на документи и консумативи за административно обслужване".

При нормално раждане, заплатено от НЗОК, доплащането от 2435 лв. включва "900 лв. избор на екип, 600 лв. адаптация на семейството и ултразвуков скрининг на новороденото; 85 лв. такса битово обслужване, 100 лв. на ден за седиране, придружаване и реанимационни грижи за новородени деца по време на високоспециализирана дейност за компютърен томограф или ядрено-магнитен резонанс.

Многопрофилната болница „Унихоспитал“ в Панагюрище пък изисквала заплащане за допълнително обслужване при приемането в размер на 10% от минималната заплата, а за пенсионери и пациенти с ТЕЛК - 5 на сто. Въпросната услуга включвала "оказване на асистенция при прием и престой в лечебното заведение, помощ при попълване на документите за приемане и осигуряване на санитарка за дейности при приемането на пациента.

Според справката на асоциацията в луксозния пакет на болница „Д-р Щерев“, освен телевизор, интернет и баня, са включени спално бельо и сигнализация за викане на санитар, каквито трябва да имат всички болници.

АГ болница „Шейново" в София пък иска по 700 лв. наем на операционна зала, когато пациентката си е избрала екип независимо че за залата, както и за дейностите по самото раждане плаща НЗОК.

Болница „Надежда“ в столицата иска по 710 лв. за биопсия на гърда. От там заявяват, че тя не се поема като самостоятелна процедура от НЗОК. От касата пък твърдят, че „тази консултация и клиничният минимум от изследвания са задължителни при всички хирургични пътеки“ и те се плащат от НЗОК. В същата болница е установено, че се изисква и заплащане от пациентите за наблюдение след анестезия, става ясно още от справката.

В Университетската болница "Св. Иван Рилски" при операция на херния по спешност са поискани от пациента 250 лв. за "Високоспециализирано следоперативно обезболяване с РСА". Методът се състои в това, че след операцията се запазва катетера от епидуралната анестезия и през него се вливат обезболяващи средства. От НЗОК заявяват, че това обезболяване наистина не се поема от нея, но на пациентите може да се постави за нейна сметка мускулна или венозна обезболяваща инжекция.

„Запознат съм със сигнала на Асоциацията на здравните застрахователи. Ще засиля контрола и ще регламентирам по-добре протокола на контролните функции. Ще изисквам много повече от Изпълнителната агенция за медицински надзор, увери здравният министър. В проект за изменение на Закона за лечебните заведения сме предвидили мерки, с които ще регламентираме кои дейности могат да бъдат заплащани и кои не от пациентите. Това ще бъде отбелязано и с промени в Наредбата за достъпа до медицинска помощ“, каза Ананиев. Той допълни, че Министерството на здравеопазането работи много добре с прокуратурата, за да не продължават нерегламентираните плащания от болните и техните близки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

28 дни задължителна карантина за заразените с коронавирус

Всички, които са се лекували от COVID-19 в болница подлежат на 28 дни карантина. Това разпореди здравният министър Кирил Ананиев. В новата заповед на министъра се казва още, че на основание чл. 60, ал. 1, във връзка с чл. 74 от Административнопроцесуалния кодекс се разпорежда предварително изпълнение на заповедта с цел осигуряване живота и защитата здравето на гражданите. Мерките, посочени в настоящата заповед, се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19.

9 оздравели от COVID -19 у нас, 6-ма изписани за домашно лечение (ОБНОВЕНА)

Общо 9 пациенти у нас са дали 2 отрицателни проби и са оздравели от COVID -19 . Други шестима пък са изписани за домашно лечение. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.