Болничният: Кой кога ще плаща обезщетенията (ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ)

Болничният: Кой кога ще плаща обезщетенията (ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ)

Пакет от 4 мерки приехме на коалиционен съвет по искане на нашите партньори, каза пред Нова тв председателката на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. Решението първият ден да се поеме от работника е вследствие от един анализ на работодателите, който показва висок процент на фалшивите болнични. Преди години приехме първите три дни да се поемат от работодателя, но се видя, че ефект няма.

Първият ден от болничните обаче няма да се поема от работника когато става въпрос за гледане на болно дете и при трудова злополука, уточни тя.

Икономии ще има и действително ще останат повече пари за заплати, но не това е основната идея. По-важно е да се пресече порочната практика, каза Стоянова. Тепърва щяло да се прави анализ какво е положението в държавната администрация.

По повод увеличението на минималната пенсия тя каза, че при всички случаи ще има много несправедливости. Но увеличението не е за хора, които не са работили, а такива, които са се осигурявали на много ниски прагове, напр. земеделските производители и сега се осигуряват на 400 лв., т.е. когато те се пенсионират,няма да имат и а минимална пенсия. Минималната пенсия получават 384 000 лв., но от тази мярка ще бъдат засегнати около 800 000 души. Това са хората с инвалидни пенсии, които зависят от минималната, наследствени пенсии и т.н.

За мен правилното решение е не общо повишаване на минималната пенсия, а подпомагане на онези пенсионери, които няма други доходи, апартаменти и т.н., каза Менда Стоянова.

Не е справедливо младите и работещи родители да се подпомагат за детската градина, тази помощ е да осигуряване на образование на децата на цели групи, които не могат да го поемат. Става дума държавата да поеме и храната, другото и сега го е поела. Основното е не поощряване на раждаемостта, а интегриране, каза Стоянова.

Първият ден от болничния няма да се заплаща, но ще се вдигне минималната пенсия. За това се споразумяха партньорите в управленската коалиция. "През последните години се наблюдава драстично увеличение на броя на ползваните болнични от заетите на пазара на труда", каза пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя обясни, че сумите, които се изплащат за тези дни са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.

Темата са разисква дълго време. Не е предложено никакво разумно и рационално решение, добави Дариткова.

Според нея от коалицията предлагат една стъпка напред към това да се помисли как може да се ограничи неправомерното ползване на болнични.

Тя уточни, че това няма да важи за малките деца, за родителите, които ползват болничен за гледане на болно дете и за пострадалите при трудова злополука. За приетите в болница по клинични пътеки механизмите са различни.

Трябва да се търсят източници за увеличението на минималната пенсия на 250 лева. Около 80 милиона ще са необходими за този ръст на пенсиите. Бюджетът на държавното обществено осигуряване е подготвен дълго. Процедурата предполага балансиран бюджет и трябва при това решение вчера да се търсят източници на средства, от които да се набавят тези 80 милиона лева, заяви тя.

Само наполовина ако се намалят болничните, брутният вътрешен продукт ще се увеличи с 1 млрд. лв., каза при Нова тв Васил Велев , председател на асоциацията на индустриалния капитал.

Това е вярно, само при предположение, че всички болнични са фалшиви, а не всички са такива, контрира Димитър Манолов, шеф на КТ "Подкрепа". Според него в София съществували фиктивни фирми, които назначават само пенсионери, за които не дължат осигуровки, и се занимават само с болнични.

От предложението първият ден от болничния да се поема от работника ще бъдат ощетени само тези, които крадат, а хората, които работят, ще получат 4 пъти повече, каза Велев.

Да подведат тези, които издават фалшиви болнични, и тези, които ги представят. Защо трябва да наказваме този, който действително си е счупил крака, попита риторично Димитър Манолов. Логично е да се прехвърли плащането на първите 3 дни болнични отново към НОИ, каза той.

Над една трета от болничните се увеличават в петък и понеделник, каза Велев. Тогава да не се плащат в петък и понеделник, каза Манолов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.