СКАНДАЛ: Удрят болницата в Шумен с 5% данък върху COVID даренията

СКАНДАЛ: Удрят болницата в Шумен с 5% данък върху COVID даренията

Общинският съвет ще предложи на МС да махне налога за лечебните заведения с промяна в закона

МБАЛ – Шумен трябва да плати 29 517 лева данък върху стойността на получените за справяне с коронавируса дарения. Директорът на болницата, която е една от най-силно засегнатите в страната от COVID-19, д-р Димитър Костов се е обърнал към Общинския съвет в Шумен с писмо, в което моли 5-процентният местен данък да бъде опростен.

Още в началото на пандемията по инициатива на бизнесмените Жечко и Красен Кюркчиев в Шумен беше задействан дарителски фонд и по-голямата част от даренията по него бяха предназначени за МБАЛ – Шумен. Отделно извън фонда дарения направиха общини, фирми и частни лица. Сега обаче трябва да се плати данък върху дареното. Има куриози и нелогичност в правната уредба. Медици дават за пример Община Хитрино. Със скромния си бюджет общината е отделила 35 хиляди лева  за дарение за МБАЛ – Шумен за борбата с коронавируса. Сега 5 процента от парите на хитринската община трябва да отидат като данък в хазната на Община Шумен.

Няма как данъкът да бъде опростен, защото Общинският съвет не може да вземе решение за опрощаване на задължение, произтичащо от Закона за местните данъци и такси, коментираха от финансовия сектор на Община Шумен. Въпреки това обаче ръководството на общината е взело решение да предостави сумата обратно на МБАЛ – Шумен под формата на общинска субсидия за текущи разходи.

Субектите, за които е предвидена възможност за освобождаване от данък върху придобити имущества са изредени в чл. 48 на Закона за местните данъци и такси, коментира пред „Монитор“ общинският съветник адвокат Даниела Русева. Сред изброените хипотези в ал. 1 са вписани лечебните заведения по чл. 5 ал. 1 от Закона за лечебните заведения. Там обаче в ал. 1 областните болници отсъстват. Посочени са лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта. От тази разпоредба може да се възползва Военно-медицинска академия, но не и МБАЛ-Шумен.

„МБАЛ – Шумен не е лечебно заведение към Министерството на здравеопазването, ние сме търговско дружество и не попадаме в разпоредбите на чл. 5 ал. 1 от Закона за лечебните заведения.“ – коментира пред „Монитор“ д-р Димитър Костов, който казва, че води тази битка от юли насам.

„Нужно е решение на национално ниво по отношение на всички лечебни заведения.“ – смята общинският съветник Даниела Русева. Днес въпросът е бил разглеждан ад хок на Заседание на комисията по европейски въпроси в Шумен и като втора точка членовете на комисията са приели предложението Общинският съвет в Шумен да оформи предложение до Министерски съвет и Народното събрание за промяна в Закона за местните данъци и такси и Закона за лечебните заведения, с която здравните заведения да бъдат освободени от данъка върху получаваните дарения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.