Болницата в Благоевград с топапарат за PCR тестове от Делян Пеевски (ОБЗОР)

Болницата в Благоевград с топапарат за PCR тестове от Делян Пеевски (ОБЗОР)

Решава неотложни здравни проблеми, заяви Радослав Ревански при връчването на дарението

Високотехнологичен апарат за правене на PCR тестове, оборудване към него и 200 PCR теста дари Делян Пеевски на болницата в Благоевград. Апаратът е същият като този, който Пеевски дари преди няколко седмици на „Пирогов“ и на практика показва дали в изследвания материал има наличие на COVID-19 буквално минути след старта на обработката.

С него лечебното заведение в Благоевград ще има сигурността, че пробите се отчитат с абсолютна точност, при това в реално време, като с апаратурата ще се правят тестове за хората от целия регион.

Апаратът, оборудването и тестовете към него струват 98 700 лева, като бяха предадени днес на болницата в Благоевград от кмета на Белица и основен координатор на даренията на Делян Пеевски в помощ на битката срещу COVID-19 Радослав Ревански, зам.-председателя на ПГ на ДПС Халил Летифов, областния председател на движението в Благоевград Ведат Хюсеин и тримата общински съветници от ДПС в града.

Дарението беше прието от директора на болницата д-р Огнян Митев, началника на РЗИ-Благоевград д-р Калоянов и директора на онкоболницата в града д-р Георгиев, които благодариха на Делян Пеевски за жеста. "Благодарение на това дарение болницата ще има за първи път подобна лаборатория и това ще спести разходите за транспортиране на проби до столицата", посочи д-р Митев.

„Г-н Пеевски поздравява всички медици и хора от региона и ще остане на разположение да помага с каквото е необходимо, както е правил и досега. С това дарение той решава неотложни здравни проблеми и регионът ще има много по-бързи резултати на тестове, с което ще се ускори локализирането на огнища на болестта, както и тяхното ограничаване“, заяви от своя стана Радослав Ревански.

Досега в целия Югозападен регион нямаше лаборатория и всички взети проби се транспортираха до столични лаборатории, а заради многото работа там, резултатите се връщаха със закъснение. В същото време се правеха и допълнителни разходи за транспортиране всеки ден до София на взетите проби. Това е поредно дарение на Делян Пеевски за болницата в Благоевград. Преди няколко седмици той дари респиратор, 8500 лева и предпазни средства за медиците в лечебното заведение.

Ето и останалите дарители:

-   VIVACOM ще дари апаратура и финансови средства в общ размер на 300 000 лв. на три болници в България, за да подпомогне борбата на медиците с COVID-19 и по-бързото възвръщане на българското общество към стандартния начин на работа и живот. Средствата са събрани в инициативата, с която компанията обяви, че ще дари сумата на първите месечни такси за всички нови активирани абонаменти услуги през месец април.

-   Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в Русе получи модерен мобилен бронхоскоп като дарение, съобщи управителят д-р Светослав Дачев. Средствата за закупуването на новия бронхоскоп - повече от 25 000 лева, са събрани от няколко доброволчески неправителствени организации в Русе и от две фирми.

-   Зрелостниците от 12г клас на ППМГ „Никола Обрешков“ направиха дарение в размер на 457 лева за педиатричното отделение на МБАЛ „Христо Стамболски“, гр. Казанлък. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на предпазни средства с цел превенция на персонала и децата от заразяване с коронавирус.

-   Народният представител от ГЕРБ Александър Мацурев дари на Центъра за спешна помощ в общината предпазни средства. Дарението включва висок клас маски за многократна употреба, предпазни шлемове и предпазни облекла, които да се използват от работещите в центъра. Предпазни маски бяха дарени и на жителите на село Осина, в което наскоро бе установено огнище на коронавирус.

-   Пощенска банка дари сумата от 5000 лева на УМБАЛ “Света Екатерина” в София. Средствата ще бъдат използвани за осигуряването на специализирана медицинска апаратура за изготвяне на бързи тестове, както и за предпазни средства за обслужване и превенция на пациенти със сърдечносъдови заболявания. Дарение от 5000 лева получи и МБАЛ “Хаджи Димитър” в Сливен.

-   Народният представител от ГЕРБ Стефан Апостолов дари 6 телевизора за нуждите на Инфекциозното отделение в МБАЛ – Благоевград.

-   Евродепутатът Асим Адемов дари по 20 броя костюми, шлемове и маски за многократна употреба на болницата в Гоце Делчев

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.