Болница отчита печалба, иска разсрочване на стари задължения

Болница отчита печалба, иска разсрочване на стари задължения

Да бъде разсрочено изплащането на задълженията й към община Стара Загора поиска УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, която за поредна година наскоро съобщи че е на печалба, съобщи кметът Живко Тодоров.

От здравното заведение, което е почти на 100-процента държавно настояват да бъда разсрочени задължения за местни данъци и такси в размер на над 1,9 млн. лв., от които 719 хил. лв. са натрупани лихви към 1 май 2021 година.Кметът припомня, че по закон решение за разсрочване на задължения от над 300 бона могат да вземат единствено общински съветници, които ще заседават на 29 юли.

Според докладната записка на Тодоров разсрочване на стари борчове може да стане само при условие, че то не може да бъде погасено с наличните пари на търговското дружество към датата на поискването му и с текущите постъпления в следващите 3 месеца.Към тях обаче трябва да се прибавят и постъпления от осребряване на активи, които няма да попречат за нормалното му функциониране. Той припомня, че в активите на болницата е празната 6-етажна сграда на бившето родилно отделение в центъра на града. Нейната данъчна оценка надхвърля 6 млн лв. От близо 3 години община Стара Загора предлага да придобие този имот, но на няколко пъти от МЗ отказват да го сторят с неособено ясни мотиви. Затова пък година след година се отлагат плащанията на местните данъци и такси.Идеята на общинската администрация е след като придобие сградата да извърши основен ремонт и там да бъде прехвърлена доболничната помощ, която е разпръсната из целия град.Неразплатените местни данъци и такси на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ я нареждат сред най-големите длъжници на общината.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.