Ученици от Велико Търново спечелиха награди в международния ученически конкурс “Демонстрационни и лабораторни пособия за кабинетите по физика и компютъризиран експеримент за естествени науки и техника”. Конкурсът се проведе на 1 юни във Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Деветокласниците Виктор Баджоров, Симеон Цветков и Мартин Несторов от Частна професионална гимназия “АК - Аркус” спечелиха второ и трето места в категорията за демонстрационни пособия и уреди в гимназиален етап. Добре се представи и Бетина Маринова, която получи сертификат за участието си. Децата реализираха своите проекти под ръководството на своя учител по физика г-жа Грета Георгиева и успяха да се преборят със своите връстници в оспорваната надпревара за призовите места. За наградите претендираха представители на училища с традиции в областта на природните науки като Националната природо-математическа гимназия, Софийската математическа гимназия, престижния Италиански лицей в Горна баня, а също и гости от Босна, Херцеговина и Македония.

Младите изобретатели от американския колеж във Велико Търново работиха върху проектите си в продължение на три месеца, като преминаха през всички етапи на творческия труд – от неуспеха до работещия модел и признанието. Виктор и Симеон представиха действащ макет на камион със стенд за изпитване на страничната му устойчивост. С негова помощ се показва влиянието на височината на центъра на тежестта върху устойчивостта на автомобила и допълнително може да се използва за лабораторно измерване на моментна и средна скорости на движението. Постановката на Мартин е платноходка, задвижвана от вентилатор, която служи за  демонстриране на третия закон на Нютон и уравновесяването на силите.  Опитната постановка на Бетина беше махало на Галилей, с което се показва изпълнението на закона за запазване на енергията.

Организатор на XIX издание на конкурса е Софийският клон на Съюза на физиците в България, със съдействието и спонсорската помощ на Фондация "Теоретична и изчислителна физика и астрофизика" (TCPA Foundation), Американска фондация за България, Мусала софт - компания в сферата на софтуерните услуги,  както и домакините от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Тази година учениците демонстрираха както постановки за физични явления, така и уреди с по-приложна  инженерна ориентация. Имаше и такива, които демонстрират как може да се използва компютър във физичния експеримент. Основните критерии на журито бяха уредите да са практически приложими в обучението и да са добре аргументирани от създателите си. Според регламента на конкурса, уредите, изработени от учениците, остават за кабинета по физика на училището и ще се използват в учебния процес.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рокер помете полицай заедно с патрулката му

Моторист ще бъде изправен пред съда заради отказа му да се подчини на полицейско разпореждане и причиняване на телесна повреда на служител на МВР при изпълнение на служебните му задължения.

Училище си осинови бездомно куче от приют

Великотърновската гимназия по електроника „А. Попов” си осинови бездомно куче от приют. Школото вероятно е първото в страната с подобна инициатива, която спокойно може да бъде подета и да се разпространи и в останалите учебни заведения в България и да намали популацията на бездомните четироноги по улиците и общинските приюти.