0

Д вамата боливийски индианци от племето Аймара, които единствени са запазили древния занаят по плетенето на тръстикови лодки, пристигнаха вече в Белослав, където е базата на предстоящата международна експедиция „Абора IV”.

Двамата боливийски индианци от племето Аймара, които единствени са запазили древния занаят по плетенето на тръстикови лодки, пристигнаха вече в Белослав, където е базата на предстоящата международна експедиция „Абора IV”.

Името идва от дума в езика на гуанчите - коренното население на Канарските острови. С нея те наричат светлината, която покрива океана, в момента на изгрев и залез, когато слънчевия диск докосва хоризонта. Това сияние се е приемало за божествената енергия, стояща в основата на сътворението.

Най-интересното е, че произнесена на местното наречие, тази дума звучи като „Аурора“ (зора на древногръцки), коментира Теодор Роков от Регионалния исторически музей във Варна. Той ще бъде единственият българин в експедицията.

Вчера той съобщи във Фейсбук и за дългоочакваното пристигане на екзотичните корабостроители, с което започва строежа на тръстиковия кораб за поредното плаване. Днес в света само племенната общност Аймара, обитаваща бреговете на езерото Титикака, са запазили умението да строят плавателни съдове от тръстика.

Това ще бъде съвременна реплика на древноегипетски тръстиков плавателен съд, който ще бъде построен на брега на Варненското езеро край Белослав. Тръстиката пристигна също от Боливия, натоварена в три контейнера. С „Абора IV” ще бъде осъществено плаването на международен екипаж по маршрута Варна – Истанбул - Чанак кале (Троя) - Егейските острови - остров Крит.

Тръстиковият кораб ще е с дължина 14 метра, а целта на плаването ще е установяване достоверността на сведенията на Херодот. Бащата на историята е писал за наличието на търговски контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие - Египет, Крит, Кипър и народите, обитавали бреговете на Евксинксия Понт (Черно море) още от дълбока древност. От Варна тръгва експедицията, която да потвърди това.

„От една страна, това плаване ще докаже възможността в основата на някои приемани за легендарни сведения на древните автори да лежат реални факти. От друга страна, този експеримент, който е един от многото подобни, провеждани досега, ще потвърди древната максима, че морето не разделя, а свързва хората - и в миналото и днес

. Другата цел на експедицията има социален характер. Нейното лого е „Плаване за мир“. В екипажа на тръстиковия кораб са събрани представители на различни професии от Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България. Разнородният екипаж има за цел да докаже, че независимо от различията в политиката на държавите, техните жители могат да работят заедно и без проблеми“, казва Роков.

Тази година се навършват и 50 години от експедицията на Тур Хейердал с „Ра“ - първото плаване с древен папирусов кораб, каквито са използвали египтяните в миналото. Проектът „Абора IV” е практическо продължение на тази идея и затова, за да стане кръстник на кораба, се очаква във Варна да пристигне най-големия син на великия норвежки изследовател.  Очаква се плаването да започне през юли.

(Снимки на Теодор Роков във Фейсбук)