0

Б олестта на Крон и язвения колит са възпалително чревни заболявания, които все по-често се срещат при млади хора в творческа възраст. Това предупреди гастроентерологът проф. Симеон Стойнев.

Болестта на Крон и язвения колит са възпалително чревни заболявания, които все по-често се срещат при млади хора в творческа възраст. Това предупреди гастроентерологът проф. Симеон Стойнев.

По повод Световния ден на чревните възпалителните заболявания НДК тази вечер ще свети в лилаво. Пред Нова тв проф. Стойнев каза, че у нас има добра диагностика и лечение,  което се покрива от НЗОК. Болестта на Крон е по трудна за диагностициране, защото при нея има локализация във всички части на тялото. Определянето на заболяването понякога отнема месеци, дори година. Болестта на Крон е хроничен възпалителен процес на стомашночревния тракт, като може да порази всяка част на храносмилателната система. За разлика от нея язвеният колит може да се сбърка само с инфекциозно заболяване, като дизентерия например.

Според Димо Гатев от Българска асоциация по болест на Крон и улцерозен колит много хора, които страдат от чревни болести крият от работодателите заради страх от уволнение. Само тези, които имат ТЕЛК са защитени, допълни той. Димо Гатев разказа,  че има сериозен проблем преди 15 години по време на бригада в САЩ. Тогава получил обилна кръвозагуба и се наложило да влезе в болница.