0

П роучване, направено във Великобритания, откри доказателства за намаляване на антителата срещу Ковид-19 с течение на времето, като това се случва по-бързо при асимптоматични хора, отколкото при проявили признаци на заболяването, съобщи АФП.

Проучване, направено във Великобритания, откри доказателства за намаляване на антителата срещу Ковид-19 с течение на времето, като това се случва по-бързо при асимптоматични хора, отколкото при проявили признаци на заболяването, съобщи АФП.

 

Авторите на изследването от лондонския Импириъл колидж установиха, че антителата срещу новия коронавирус са намалели бързо сред британското население през лятото. Въз основа на откритието специалистите допускат, че защитата след прекарана инфекция може да не е дълготрайна и повишава перспективата за намаляващ колективен имунитет.

За целите на изследването учените са проследили нивата на антитела сред британското население след първата вълна на зараза с Ковид-19 през март и април. Проучването установи, че широкото разпространение на антитела сред населението е спаднало от 6 процента към края на юни до едва 4,4 процента през септември. Това поражда перспектива за намаляване на колективния имунитет преди втората вълна, довела до въвеждането на регионални карантинни мерки и ограничения през последните седмици.

Въпреки че имунитетът към новия коронавирус е сложна и все още непозната територия, и може да бъде подпомогнат от Т-клетки, както и от В-клетки, способни да стимулират бързото производство на антитела след повторно излагане на вируса, според изследователите опитът с други коронавируса показва, че той може да не е траен.

"Установяваме наличието на антитела, за които знаем, че осигуряват защита, и виждаме, че те намаляват с течение на времето. От предишен опит с коронавируси можем да кажем, че имунитетът намалява със същото темпо, с което намаляват и антителата, и това е индикация за намаляващ имунитет на популационно ниво", споделя Уенди Баркли от изследователския екип.

При хората, чието заболяване от Ковид-19 е потвърдено от златния стандарт - PCR тест, се наблюдава по-слабо изразен спад на антителата в сравнение с индивиди, при които болестта е протекла без симптоми и не са знаели за първоначалната си инфекция.

Изследователите не са отчели промяна в нивата на антитела при здравни работници. Това вероятно се дължи на многократно излагане на вируса.

По думите на Уенди Баркли бързото намаляване на антителата от инфекция не означава непременно, че ще има последици за кандидат-ваксините, които са в клинични изпитания. "Добрата ваксина може да е по-добра от естествения имунитет", казва изследователката.