Бойко Рашков: ВСС режат клона, върху който седят

Бойко Рашков: ВСС режат клона, върху който седят

Това е юридически абсурд, който оттук нататък ще пренесе разглеждането на тези проблеми в парламента. Tези колеги, които така решиха днес, режат клона, върху който седят и ще провокират политическата власт да вземе мерки. Това коментира служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред bTV по повод днешния Пленум на ВСС, на който трябваше да се вземе решение дали ще се гледа процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. След гласуване мнозинството от членовете решиха, че искането е недопустимо

Рашков обаче отбеляза, че мнението относно допустимостта на искането не е единно, тъй като една немалка част от членовете на ВСС са изразили противоположна позиция - 12 са гласували "против", а 8 - "за". Това показвало напредък и промяна в нагласите в съвета, тъй като при избирането на Иван Гешев за главен прокурор едва четирима се обявили "против". Според вътрешния министър е било очаквано да не се разгледа искането по отстраняването на обвинител №1.

"Сегашният ВСС в този му състав не направи нещо оригинално, това е очакваната му реакция. Иван Гешев направи много груби грешки като главен прокурор и като юрист, може би очаква, че след като е недосегаем, никой няма да реагира", коментира Рашков и заяви, че главният прокуропр тласка държавното обвинение към подчиненост на политическата власт. 

"Ако някой казва, че искането за отстраняването му е политически акт, това е много далече от истината, но че той се стараеше да приведе в подчиненост на Борисов прокуратурата – в това няма никакво съмнение." 

Фактите за това били продължението на атаката срещу държавния глава, започнала от бившия премиер Бойко Борисов, чрез изнасяне на сведения и данни, придобити чрез специални разузнавателни средства, без да се съобразява със забраните в тази посока. "В Конституцията се казва, че публични са само съдебните заседания, но не и досъдебните дела", обясни Бойко Рашков.

Според него Бюрото за защита към главния прокурор трябва да премине към министерството на правосъдието, тъй като отчет за миналата година показва, че нито едно лице не е било включено в списъка за защита на свидетели. Това означавало, че Бюрото не осъществявала основната си функция. По негови думи "Гешев си е назначил около 150 души, от които голяма част не правят нищо друго освен да го охраняват на 3-сменен 24-часов режим". "Не знам от какво толкова много се плаши главният прокурор.Това бюро разполага с 9-10 млн. бюджет, което е огромна сума", добави Рашков. 

"Това е Франкенщайн – нещо, което нито е полицейски орган, нито орган по сигурността като ДАНС, нито нещо друго. Те не са и разследващи органи, те са едни служители, назначени от главния прокурор, които получават много повече от служителите на НСО, да не говорим за тези на МВР. Излиза, че Бюрото не е за защита на свидетели, а за защита на главния прокурор", заяви МВР-шефът и допълни, че дори президентът не разполагал с подобна охрана.

Относно подслушванията на протестиращи граждани и политици той каза: "Няма изнесени факти до този момент, защото трябва да се представят на съответната парламентарна комисия. Има такива, но те не са никак лицеприятни за българската прокуратура".

По думите на Рашков най-сериозното нарушение, което са сторили от държавното обвинение е да нарекът мирно протестиращите граждани с определения като "метежници" и "превратаджи". Това бил един мъртъв текст, който е неприложим за демократичното устройство. "Който се е сетил да постави такава правна квалификация, трябва да понесе отговорност", заключи вътрешният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.