Борисов: Мобилизираме 4,5 млрд. лв. ресурс за бизнеса (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Борисов: Мобилизираме 4,5 млрд. лв. ресурс за бизнеса (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

По 1500 лв. безлихвен кредит на хората в неплатен отпуск

Държавата ще мобилизира 4,5 млрд. лв. за подпомагане на бизнеса и гражданите, обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Половин милиард ще бъдат дадени за разходи на три министерства – здравното, вътрешното и на отбраната. Държавата поеме 60% от заплатите на работниците, които фирмата не ги е уволнила. Отлага се плащането на данъци до 30 юни, които по думите на Борисов ще струва на хазната 600 млн. лв.

Утре правителството ще гласува и допълнителни 50 млн. лв. за великденски добавки към най-ниските пенсии.

"Ние сме във война и най-добрия начин е да си помагаме. Да спасим живота на възрастните и работата на младите“, призова Борисов. Той се обърна за пореден път към хората с молбата да спазват мерките, за да може по-бързо да премине случващото се. Премиерът изтъкна, че зимния туризъм приключва около 15-20 март и сега на дневен ред е спасяването на летния сезон. „Имаме седмици да мислим заедно с всички съсловия. Нека не се подаваме на паниката да похарчим всички пари за 2-3 дни. При това натоварване на лекари, армия, полиция, РЗИ-ита, за всякъде ще трябва да се плати допълнителен труд, те много бързо ще излезат парите. Не сме нито френската, нито германската, нито амеркиканската икономика. Засега не виждам защо да задължавам следващото поколение“, коментира Борисов.

До 1500 лв. безлихвен кредит могат да получат гражданите, които вследствие на коронавируса, са в неплатен отпуск. 

Това ще стане с 200 млн. лв., отпуснати на Българската банка за развитие (ББР). Чрез тях търговските банки ще могат да отпускат негарантирани и необезпечени кредити на физически лица, които са в неплатен отпуск.

„Това е в хипотезата, в която работодател временно е прекратил дейността си и се е наложило работникът да излезе в неплатен отпуск”, обясни Горанов. Така всеки засегнат ще може да изтегли кредит до 1 500 лв. Това обаче ще е възможно само за тези, които са запазили своята заетост.

„Гаранцията за нас е, че вие продължавате да работите при вашия работодател и след няколко месеца, когато докторите са обещали кризата да е зад нас поне в този вид, ще можете да си стъпите на крака”, каза финансовият министър.

През Българската банка за развитие (ББР) ще се гарантират и 2,5 млрд. лв. портфейл. „Той може да се увеличи и ако е необходима допълнителна капитализация, няма да спрем дотук”, предупреди Горанов. Към банката ще се добави и административен капацитет, за да се улесни работата.

Предстои в следващите дни да бъде одобрена програмата за запазване на заетостта. С нея ще бъдат подпомогнати засегнатите браншове – така държавата ще покрие 60% от възнаггражденията на служителите, а останалите 40% ще се допълнят от работодателя.

Социалният министър Деница Сачева пък припомни, че 20 млн. лв. ще бъдат дадени допълнително за социален патранож и така ще може да се възползват 25 хиляди възрастни хора. Ведомството има готовност и да осигури 1500 тона пакети с хранителни продукти за всички нуждаещи се.

Премиерът: Ще произвеждане респиратори

Убеден съм, че в рамките на 7-8 седмици ще може да произвеждаме и апарати за обдишване – респиратори. Тази заявка даде премиерът Бойко Борисов и изтъкна, че това може да се случи благодарени на добрия ни IT сектор и автомобилния клъстер. По думите му цялата световна индустрия в момента се пренастройва, за да произвежда това, което ние сме започнали преди две седмици – облекла, маски.

Борисов изтъкна, че в Европа и света ни дават за пример за бързото предприемане на мерките срещу разпространението на коронавируса. По думите му нито един учен или институт не може да каже колко време ще продължи битката с COVID – 19. “Единственото доказано лекарство е социалната изолация, затова създадохме КПП-та”, подчерта Борисов и коментира, че тези, които се опитват да заобиколят правилата лъжат и разнасят вируса.  „Много по-развити държави се лутаха да обясняват как няма страшно и загубиха седмици“, коментира Борисов. По думите му страните, които не са успели да се справят с мигрантската вълна в момента също са изправени пред изключителни трудности. „България продължава да има нула миграция“, изтъкна премиерът и допълни, че един ден това ще бъде отчетено като много добре свършена работа.

Относно бързите тестове, които бяха предложени на първото заседание на Медицинския съвет, създаден именно по заповед на Борисов, той заяви, че никой не може да гарантира достовереността й. По темета Борисов е разговарял с израелския си колега, който също е казал, че няма бърз сигурен тест. Въпреки това страната ни участва в обща поръка на Европейската комисия за бързи тестове. „Ние се заявили един милион, вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има“, каза Борисов.

Премиерът определи изказванията, че капацитета на болниците е изчерпан като несериозни.

">

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.