Процедурата за концесията на Летище-София показа, че у нас обществените поръчки се правят прозрачно, ясно и точно. Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на нов център за споделени услуги на Световната банка в „София Тех парк“.

Борисов определи концесията като най-сложната и важната и именно, затова държавата е поверила на Световната банка да ни консултира и помага.

„Участваха най-добрите в Европа и какви ли не глупости чух и по тази тема, спечели летище Мюнхен с най-много точки и малко над втория, за което благодаря на Световната банка за помощта“, подчерта Борисов. От думите на премиера стана ясно, че държавата ще търси подкрепа от институцията и за коридора София-Скопие-Тирана. „Сега ни предстои един от най-важните коридори София-Скопие-Тирана на територията на няколко държави, мисля, че много ви отива на Световната банка не само финансирането, а и по същия начин да съблюдава целия процес, защото той е геостратегически изключително важен и ще даден мощен тласък на развитието на региона“, каза Борисов.

В откриването на новия център за споделени услуги Борисов видя възможност за добра реклама на държавата ни. „Това да избереш от света София за център за споделени услуги не е много лесна работа. Разбира се трябва да благодарим и на Кристалина Георгиева, която с работата си в Световната банка е доказала, че българите заслужават доверие“, изтъкна Борисов. В изказването си той подчерта, че в IT сектора държавата ни се развива два ли три пъти повече, отколкото в другите стани от ЕС. Той бе категоричен, че не е случайно идването на един от осемте суперкомпютъра и нас.

По-рано в Министерския съвет новия център бе обсъден и на среща между Борисов и главния административен директор на групата на Световната банка Шаолин Янг, съобщиха от правителствения пресцентър. Министър-председателят отбелязал, че предимствата, които открояват страната ни и я превръщат в привлекателна дестинация за институции от ранга на Световната банка са стратегическото местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка и добрата инфраструктура. Премиерът Борисов изразил увереност, че установяването на центъра за споделени услуги у нас ще имало положително влияние за българската икономика. По думите му това щяло да надгради потенциала в сектори с висока добавена стойност и ще осигури работни места за високотехнологични специалисти. „Предвижда се в него да бъдат ангажирани голям брой ИТ специалисти и други висококвалифицирани и мотивирани експерти, които ще заменят и разширят услугите, предоставяни от централата на Световната банка, и ще бъдат ангажирани с разработването на продукти с висока добавена стойност. Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Началната фаза стартира през настоящия месец юли, а пълният капацитет от над 300 заети места се планира да бъде достигнат в петгодишен срок“, обясниха от „Дондуков“ 1.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проект за опазването на прилепи подписа Нено Димов в Кърджали

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е подписал договор за опазването на три вида прилепи в Кърджали, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
На подписването присъствали кметът на общината Хасан Азис и Латиф Расим - председател на управителния съвет на местна инициативна група /МИГ/ "Стамболово-Кърджали 54".

Прокуратурата в Перник: Министри също носят отговорност за водната криза (ОБНОВЕНА)

Министрите на регионалното развитие и екологията също носят вина за водната криза в Перник. Това е записано в становището на прокурор Красимира Минчева. Според него Петя Аврамова и Нено Димов не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото. В резултат на това са настъпили вреди за човешкото здраве, а и материални щети.

Сачева се срещна с митрополитите на Светия Синод

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева проведе среща с митрополитите на Светия Синод.
На срещата беше обсъдено становището на Българската православна църква по Закона за социалните услуги, съобщиха от МТСП. Висшите духовници подкрепиха отлагането на закона, с което ще се даде време за диалог по конкретните текстове и настояха Българската православна църква да участва в обсъждането им.