Процедурата за концесията на Летище-София показа, че у нас обществените поръчки се правят прозрачно, ясно и точно. Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на нов център за споделени услуги на Световната банка в „София Тех парк“.

Борисов определи концесията като най-сложната и важната и именно, затова държавата е поверила на Световната банка да ни консултира и помага.

„Участваха най-добрите в Европа и какви ли не глупости чух и по тази тема, спечели летище Мюнхен с най-много точки и малко над втория, за което благодаря на Световната банка за помощта“, подчерта Борисов. От думите на премиера стана ясно, че държавата ще търси подкрепа от институцията и за коридора София-Скопие-Тирана. „Сега ни предстои един от най-важните коридори София-Скопие-Тирана на територията на няколко държави, мисля, че много ви отива на Световната банка не само финансирането, а и по същия начин да съблюдава целия процес, защото той е геостратегически изключително важен и ще даден мощен тласък на развитието на региона“, каза Борисов.

В откриването на новия център за споделени услуги Борисов видя възможност за добра реклама на държавата ни. „Това да избереш от света София за център за споделени услуги не е много лесна работа. Разбира се трябва да благодарим и на Кристалина Георгиева, която с работата си в Световната банка е доказала, че българите заслужават доверие“, изтъкна Борисов. В изказването си той подчерта, че в IT сектора държавата ни се развива два ли три пъти повече, отколкото в другите стани от ЕС. Той бе категоричен, че не е случайно идването на един от осемте суперкомпютъра и нас.

По-рано в Министерския съвет новия център бе обсъден и на среща между Борисов и главния административен директор на групата на Световната банка Шаолин Янг, съобщиха от правителствения пресцентър. Министър-председателят отбелязал, че предимствата, които открояват страната ни и я превръщат в привлекателна дестинация за институции от ранга на Световната банка са стратегическото местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка и добрата инфраструктура. Премиерът Борисов изразил увереност, че установяването на центъра за споделени услуги у нас ще имало положително влияние за българската икономика. По думите му това щяло да надгради потенциала в сектори с висока добавена стойност и ще осигури работни места за високотехнологични специалисти. „Предвижда се в него да бъдат ангажирани голям брой ИТ специалисти и други висококвалифицирани и мотивирани експерти, които ще заменят и разширят услугите, предоставяни от централата на Световната банка, и ще бъдат ангажирани с разработването на продукти с висока добавена стойност. Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Началната фаза стартира през настоящия месец юли, а пълният капацитет от над 300 заети места се планира да бъде достигнат в петгодишен срок“, обясниха от „Дондуков“ 1.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов на среща с Кристалина Георгиева: Икономиката се развива устойчиво ​

Българската икономика продължава да се развива устойчиво, без да натрупва макроикономически дисбаланси, а страната ни има стабилен напредък по присъединяването към ERM II. Това е обявил премиерът Бойко Борисов на среща в Министерския съвет с шефа на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, в която участие взе и финансовият министър Владислав Горанов, съобщиха от „Дондуков“ 1.

Борисов обеща среща с бащата на убитата Андрея

Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки, както 17-годишният младеж Аксел Олеков, който е обвинен за убийството на Андрея в село Галиче. Така коментира бащата на жертвата - Асен Руменов. Той се обърна към премиера Бойко Борисов, заявявайки в студиото на бТВ, че „един отчаян баща иска детето му поне да има покой на душата“.

Тръба от Мало Бучино ще дава вода за Перник

Борисов свика спешна среща за кризата в Перник - София спасява положението до 45 дни (ВИДЕО)

Тръба от Мало Бучино ще дава вода за Перник

Още преди два месеца Национална електрическа компания започна да отбива водите от водосбора на Белмекен към язовира на Бели Искър. Водата, която се пренасочва, е около 500 л/секунда. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща в Министерски съвет във връзка с кризата в Перник.