Премиерът Борисов: Газопреносната ни система е абсолютно модернизирана (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
5

Премиерът Борисов: Газопреносната ни система е абсолютно модернизирана (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Станцията в "Расово" с 3 модерни компресорни агрегата, изграждането приключва през декември

  • Министър-председателят: Ще можем да транспортираме газ във всички посоки
  • Заръча разширението на "Чирен" да започне до март

"Газопреносната ни система е абсолютна модернизирана и реверсивна". Това коментира премиерът Бойко Борисов на поредната си из страната. Този път той провери как върви изграждането на компресорна станция  „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната ни инфраструктура от турската до сръбската ни граница и така е част от трасето на "Балкански поток".

По думите му така можем да доставяме газ отвсякъде, а така да предоставяме синьо гориво за бизнеса на по-ниски цени. "Направили сме инвестиция в компресори за 360 млн. лв., като по този начин имаме не само диверсификация, но и даваме възможност на българския бизнес и потребители на най-ниска цена да им се доставя газ и да се транспортира", каза той.

38 млн. куб метра на ден можем да пращаме по тръбата към Сърбия,

пък докладва шефът на "Бурлгартрансгаз". От 3 млрд. газ, които можем да вкараме от Гърция, 1,5 млрд. газ остават за България, а останалите ще можем да транспортираме за трети страни, каза Борисов.

Малко след това премиерът написа във Фейсбук, че компресорната станция „Расово" по трасето на "Балкански поток" ще бъде оборудвана с 3 модерни компресорни агрегата. По думите му те са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Борисов изтъква,че агрегатите са снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство. "На обекта работят около 150 човека персонал на строителя, „Булгартрансгаз“ ЕАД и строителния надзор. В началото на месец декември ще бъдат завършени всички строително-монтажни работи по площадката", завършва поста си министър-председателят.

Междувременно от МС уточниха, че компресорна станция „Расово“, заедно с другата  – „Нова Провадия“, ще служат за повишаване на налягането по трасето на "Балкански поток". На „Расово“ вече са монтирани трите компресорни агрегата, произведени от американската компания Solar Turbines. Други четири броя от същия вид компресорни агрегати от най-ново поколение, е предвидено да бъдат монтирани и на КС „Нова Провадия“. Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери и ще отговарят на всички изискванията на екологичното законодателство. Строително-монтажните работи на бъдещата площадка на КС „Расово" продължават, като се очаква те да приключат през месец декември. На площадката освен трите газотурбокомпресорни агрегата ще бъдат разположени също административна сграда, производствени и обслужващи сгради. Общата стойност на договора за проектиране, доставка и изграждане на двете компресорни станции възлиза на близо 180 млн. евро. 

От кабинета  изтъкват, че компресорните станции са ключови за проекта за разширяване на газовата ни инфраструктура. Линейната фаза също била в напреднала фаза на изграждане. Сама по себе си тя представлявала истинско "инженерно предизвикателство", а причината - тежката геология на места и трасето, което пресича множество естествени препятствия като реки, канали, дерета, автомобилни пътища, ж.п. линии и друга техническа инфраструктура.

"Изпълнението на проекта не спря дори по времето на извънредното положение

заради пандемията от COVID-19, като се работи при спазване на противоепидемични мерки", изтъкват от властта.

От тям не пропускат да отбележат, че наред с това се полагат сериозни усилия за опазване на културното наследство,  като с мащабни археологически кампании не се допуска унищожаването на археологически ценности при строителството на газопровода. През настоящата и през изминалата година са били проучени общо 87 обекта по трасето на "Балкански поток", като най-важните резултати са от разкопките при с. Владиня и гр. Летница. Очаква се на голяма изложба в Националния археологически институт с музей на БАН да бъдат представени най-интересните находки от проучванията по "Балкански поток". Общият размер на направените разходи за археологически проучвания възлизали на над 18 млн. лв. 

От правителството напомнят, че както газопроводът, така и съоръженията към него, след въвеждането им в експлоатация ще бъдат част от газопреносната система на България. Реализацията на проекта пък е от съществено значение за утвърждаването на страната ни като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло. Изграждането на „Балкански поток“ цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ. Като ключов проект за пазарната интеграция, Балкански поток ще допринесе за гарантиране на доставките на природен газ за страната и за региона, като същевременно ще допринесе за създаването реални условия за диверсификация на източниците и маршрутите и възможност за пренос на допълнителни количества природен газ за и през България. 

Малко по-късно Борисов посети и газовото хранилище в Чирен, където се планира разширение.

"Разширяването на газохранилището „Чирен“ е продължение на големите ни газови проекти",

каза премиерът.  Заръча до февруари или март да приключи подготвителните работи за разширението, тъй като вече са приключили сеизмичните проучвания. По думите му не случайно сме влезли и в Инвестиционния фонд на "Три морета" с 40 млн. лева и именно този инструмент можем да ползваме за такива проекти като този в Чирен. Поясни, че инвестицията за него е 0,5 млрд. лева, а възвръщаемостта от таксите е голяма.

По думите му е важно да има къде да съхраним газта, особено лятото, когато тя е евтина. Тогава нашите компании, а и чужди такива, ще можели да си напазаруват от всякъде газ, а именно в Чирен да ги съхраняват.

"Всички ще искат да дадат пари за този проект, защото той е геостратегически.

Изплаща се с таксите, гарантирано. Така че, действайте максимално бързо", обърна се Борисов към шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, която компания на свой ред трябва да осигури финансирането.

Малинов на свой ред му обясни, че в "Чирен" може да съхраняват 550 млн. куб, метра газ, който планират да разширят - да удвоят капацитета за съхранение до над 1 млрд. куб. метра, както и този за добив. През последните години е имало нови два сондажа, което направили след 2009 година и така увеличили дневният капаците за добив на газ до 4,7 млн. куб.метра газ. Сега с разширението ще може да се добива и нагнетява до 10 млн. куб.метра газ.

Самото хранилище пък било в неразривна връзка с терминала за втечнен газ на Александруполис. "С една дума като дойде кораба на Александруполис, ще стовари реално в Чирен накрая", каза Борисов.

Малинов пък поясни, че водели разговори с Международната финансова корпорация на САЩ, която също била много заинтересувана.

"Аз затова казах, че инициативата "Три морета" е най-реалното нещо, което може веднага да се стартира",поясни Борисов.

Малко по-късно Борисов обясни във фейсбук, че увеличението на капацитета на Чирен ще стане чрез прокарването на 10 нови високопродуктивни сондажа. По думите му

„Чирен” е изключително важен инструмент за гарантиране на сигурността на газовите доставки,

а осигуряването на допълнителен обем за съхранение ще увеличи търговията с природен газ."Българските фирми ще си купуват газ и ще го съхраняват тук. Към момента се реализират 3D сеизмични проучвания", написа той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.