Борисов за ИТН: Страхливец е този, който не може да управлява със 165 гласа (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
2

Борисов за ИТН: Страхливец е този, който не може да управлява със 165 гласа (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

  • Призова Трифонов сам да си вземе мандата
  • Премиерът: Или двамата с Радев играят игра, за да държат страната в хаос
  • Заръча да ваксинират по 20 000 на ден, нови 138 000 дози от Пфайзер вече у нас
  • По плана за възстановяване: Изграждат 170 км газопровод за 100 % чист водород

Страхливец е този, който не може да управлява със 165 гласа. Тази теза защити премиерът в оставка Бойко Борисов. Той отново събра в Банкя експертите, но този път да коментира плана за възстановяване, който България трябва да внесе в НС  и ЕК, като поясни, че България има 12 млрд. евро безвъзмездна помощ и до 9 млрд. заемен ресурс.

Поясни обаче, че вече минал месец от вота, но управляващите продължават да се държат като опозиция. Въпреки това те са свикнали да носят отговорност и именно затова продължили да работят по плана за възстановяване. Целта му била да се подобри живота на хората и да се увеличи растежа. Бил разработен в 4 основни стълба - Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Парите в плана за бизнеса можело да се увеличат двойно или тройно. Именно затова настоявали да чуят министрите на Слави Трифонов и неговите екипи, които ще се занимават с тази дейност.

Наред с плана обаче Борисов коментира и актуалната тема с номинацията на световния шампион по шах Антоанета Стефанова от ИТН за премиер, която обаче веднага ще върне мандата. "Тук става въпрос за спорта управление и политика", каза той, визирайки решението на ИТН. По думите му лично Слави Трифонов е трябвало да отиде да вземе мандата, за да обясни какво ще прави, както и кои министри ще сложи. "Както и защо не може със 165 депутата да управлява. Иска 240. Ние му предложихме такъв вариант - мажоритарни избори. Щеше да управлява с пълно мнозинство. Защо се отказаха от него?", попита премиерът.

"Какво ще се случи в следващите 2 месеца до нови предсрочни избори? Освен 50-60  млн. лева народна пара ще отиде. С тези и следващите ще минем 200 млн. лева. Вместо тези пари да бъдат вкарани в планове, да дадат продукт и дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого", каза той и даде пример с царя  - Симеон Сакскобургготски, който също не бил събрал абсолютно мнозинство. Поясни, че ще загубим ценно време. Заяви още веднъж, че ще дадат на ИТН помощ.

Напомни, как Татяна Дончева от ИМВ искала и кореспонденцията с Брюксел. Определи това като безумие и нещо, което в ЕК "хич не харесват". Призова ги да се ограничат на територията на страната. Добави, че опонентите му имат шанс да направят кабинет и директно да влязат в кореспонденция с ЕК. "Ето това се казва политически страхливец. Не е страхливец този, който ходи да го мерят с яйца. А този, който с 165 заявили подкрепата си депутати казва, че са му недостатъчни и му трябват 240", каза той. Пошегува се,че дори и Тодор Живков не е имал толкова по време на комунизма, когато също е имало БЗНС и други съпътстващи партии. Добави, че ГЕРБ винаги е управлявало в коалиция и никога не са били с абсолютно мнозинство.

"Не знам как българите считат, че е редно да се управлява с генерално пълномощно",

каза Борисов и добави: "С цялото му уважение към Антоанета Стефанова, но ако тя е премиер, за всяко нещо ще ходи да пита депутата Трифонов". Благодари за сърдечните извинения на Тошко Йорданов към Росица Кирова от ГЕРБ. Изтъкна, че си говорят от телевизионния екран и дори СЕМ не ги спирали. Отново поясни, че е искал да види експертите на ИТН, както ГЕРБ ги показали. "Сега ние трябва да си говорим само за шах. Малко са специалистите в шаха, които да оспорват познанията в тази област на г-жа Стефанова. Но тук става въпрос за друго", каза Борисов.

Иначе вицепремиерът в оставка Томислав Дончев коментира, че по плана са работили над 200 човека. По думите му дебатът по него водил от хора, които са го чели до 10 страници. Допълнително имало оперативни програми, ПРСР, Фонд за справедлив преход, който целенасочено ще инвестира в политиките по декарбонизация, със сигурност в три района на страната – Перник, Кюстендил, Стара Загора. Отрече упреците, че в плана има само асфалт и стериопор. По думите му разходите за саниране са само 16 % от плана. Дончев поясни, че  в плана са се ангажирали със списък с 37 реформи.

В тази връзка Борисов се обърна към НСОРБ , които да излязат с коментар по темата и да кажат дали искат санирането да продължи. "Обръщам се към Националното сдружение на общините. Ако не реагират веднага, защото ГЕРБ е единствената партия, която счита санирането за важно, ще я извадим от програмата", предупреди Борисов , а след това добави, че няма кмет в България, който да не е поискал саниране, без значение от коя партия е градоначалникът.

Премиерът помоли експертите да не говорят толкова на брюкселки език. Направи шега и с Оскарите. Поздрави актрисата Мария Бакалова, но докато гледал церемонията очаквал всеки момент Мая Манолова да изскочи и да поиска документите, визирайки нахлуването на Манолова през последните дни в "Булгартрансгаз". По повод успеха на Бакалова, премиерът допълни, че другата година може да бъде и номинация за премиер, като очевидно кандидатите за министър-председател се избират според известността, а не според политическия опит.

Иначе по време на разговорите стана ясно, че парите от плана за развитие ще отидат за наука и иновации, подкрепа за домакинствата за соларни панели, за бизнеса, енергийната ефективност на жилищата и в железниците за екологичен транспорт, като отчете и новите отсечки на метрото.  Част от експертите, които пък са се занимавали с плана, поясниха, че опозицията явно не познава плана. Той на свой ред бил комплексен, а в сърцевината стояли човешките ресурси. Доказали,че има нужда от модернизиране на средата в клас. СТЕМ класните стаи щели да бъдат над 8000 и щели да обхванат цялата страна.

В тази връзка Борисов посочи, че на президента Румен Радев много му харесвало да открива СТЕМ кабинети и изрази надежда тези кабинети да не бъдат "изчегъртани".  Отново поясни, че правилно прогнозирал, че Слави Трифонов нямало да излезе и да посочи министрите си.

"А ние сега като от пещерата излиза.

Добре, че има Фейсбук. Едно съобщение и след това ние трябва да си правим другите изводи. Ние вече сме граждани. Искаме този, който ще ни управлява, да излезе и да каже как. ...", каза той и посочи: "Или двамата с Радев играят игра, за да държат държавата в хаос". Според него те нямат капаците да проведат избори. "Това са още 2 месеца шикалкавене", каза Борисов и изтъкна, че Трифонов излъгал избирателите си.

Експертите по плана пък поясниха няколко ключови моменти, сред които е и т.нар. икономическата трансформация, като добавиха, че парите по плана са едва от 1/4 от всички, с които България ще разполага. Пет проекта от плана касаели индустрията и са в три отделни фонда. Така над 900 млн. лева са заделени за технологична модернизация.

В тази връзка Борисов поясни, че всички световни агенции дават висок растеж, защото знаят за плана. Но сега очаквал по-ниски прогнози, заради новата политическа реалност. Очаквал тежка политическа криза. "Влизаме в опасно време - хем пандемията не си е отишла, хем трябва да се оттласнем от кризата", каза Борисов и даде да се разбере, че планът е именно трамплинът, с чиято помощ това да се осъществи. Изтъкна, че изпращането на Стефанова да вземе и върне мандата от името на ИТН било подигравка към избирателите.

Борисов напомни, че в началото на санирането се насочили към панелните блокове, за да им удължат живота с около 30-40 години. По думите му сега над 130 000 домакинства живеели в обновени сгради. Сега в плана пък се включвали пари за соларни панели. Целта е домакинствата да бъдат още по-енергийно независими. Това било и допълнителна финансова инфекция за българския бизнес, казаха в отговор експертите.

Премиерът поясни, че вече имаме изградени индустриални паркове,а целта на плана е да надгражда.

Експертите пък докладваха, че от началото на годината има документи за 13 нови. За региона на Стара Загора и Бобов дол пък щели да насочват над 170 км газопроводи за 100 % чист водород. Наред с това ще правят и пътна карта, къде може да се ползва такъв зелен водород и в кои сектори и производства. Заложили са средства и за пилотни инсталации. Щели да се заделят средства за обновяване на болниците, училищата и градини. За 200 населени места ще насочват пари за ново, модерно улично осветление.

Част от експертите пък говориха на по-висок тон. В тази връзка Борисов се пошегува, че явно е модерно, очевидно визирайки тона в НС и този на опозицията.

На свой ред здравният министър Костадин Ангелов поясни, че днес ще пуснат заповедта за влизане в страната на чуждите туристи Три ще са възможните начина – с PCR или антигенен тест, с ваксинационен сертификат и с тест за преболедуване през последните 6 месеца. Той изтъкна, че днес дошли и 138 000  ваксини на "Пфайзер". Вече било организирано и сега с МВР и МО създавали логистиката за ваксинационните центрове по границата. Иначе с пари от плана щели да се създаден национален център по ренгенология, стана ясно от думите на Ангелов. 81 болници в страната щели да бъдат изцяло обновени, а с апаратура - 45 лечебни заведения. Въпрос на време било поръчката за медицинския хеликоптер да бъде обявена.

Борисов на свой ред поясни,че било въпрос на седмици относно хеликоптера. Важно било и днес да се публикува заповедта за туристическия бранш. "По 20 000 на ден ваксини трябва да слагате", заръча той. Поръча на Ангелов още днес да се проведе среща с туристическия бранш, заедно с вицепремиера Марияна Николова, на която да се обсъдят всички подробности за посрещането на туристите, които се очакват у нас от 1 май. Наред с това можело да има и такава с външно министерство, които биха могли да съдействат.

"Не може да разчитаме на разединителят на народа да бъде обективен", каза той по адрес на Радев. Отново поясни, че сега са се вторачили в ИК, като заподозря, че явно ще направят машинации като Костинброд.  Заяви,че са надявал да не изпадне страната в патова ситуация, а ние сме били в цуг-цванг, при който всеки ход е грешен оттук нататък.

"Ние нямаме претенции, че сме писали Библията", каза още Борисов по адрес на плана за възстановяване. По думите му ако те били управлявали той щял вече да бъде пратен в ЕК. Според него опонентите му използват НС за предизборна кампания, не да работят, а да създадат хаос.

"Анти-ГЕРБ правителство направете, управлявайте.. Това е отговорността в политиката.

Следващата партия ще извади Кубрат Пулев за премиер.

В политиката лидерът носи отговорност. Хората са гласували за Слави Трифонов, а не за Тошко Йорданов, за Корнелия Нинова и нейната мъжественост", каза Борисов.

Заподозря, че ИТН искат да върнат мандата, защото ако бъде вкаран в НС, кабинетът ще бъде гласуван, а ИТН не искат да управляват. "Исках на моите опоненти да им кажа,че имат редкия шанс, че могат да управляват с градивна опозиция. Работете, да видим до кога", завърши Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.