Всички световни кредитни агенции повишават кредитния рейтинг на държавата. Уверено вървим към чакалнята на еврозоната. Ръстът на икономиката е 3,5 процента. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов откри 75-тото издание на Международния технически панаир в Пловдив. Премиерът поздрави всички участници и пожела успех на форума, който дава възможност да се развиват нови партньорства в бизнеса.

Борисов, посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров и зам.-министърът на Руската федерация по наука и образование Наталия Бочарова откриха 75-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив. Страна партньор тази есен на панаира е Руската федерация. В есенното издание на панаира участват над 600 фирми от 34 държави.

„Досега бях с „Америка за България”, сега съм с руския посланик”, каза преди откриването на панаира Борисов, като визира посещението си по-рано през деня на Голямата Базилика. Разкопките и експонирането на красивите антични мозайки са финансирани в голяма степен именно от фондация „Америка за България”. За красотата им премиерът разказа пред присъстващите официални лица на церемонията по откриването на „Есен 2019”, след което попита Георги  Гергов – мажоритарния собственик на Панаира, дали е ходил да види могилата Малтепе в родното му село Маноле. Гергов призна на премиера, че не е ходил, а в отговор на това министър-председателят заяви: „Уникално нещо е”.

„Искам да поздравя всички участници. Това, което държавата е било необходимо да направи, мисля че организаторите го знаят, сме го направили”, заяви в приветствието си на официалната церемония премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че в момента имаме ръст на икономиката от 3,5 на сто, всички световни агенции увеличават кредитния рейтинг на страната ни и вървим към чакалнята на еврозоната. По думите му в рамките на изложенията в пловдивския панаир се подписват десетки договори, което води до нови партньорства. Придружен от официалните гости Борисов разгледа палата 2, в която щандове имат над 50 научни института и организации от Руската федерация.

По-рано в същия ден премиерът разгледа знакови обекти в центъра на Пловдив. Един от тях бе Епископската базилика, основен инвеститор на която е фондация „Америка за България”. Оттам му обясниха, че в Голямата базилика има над 2000 кв.м уникални мозайки от римско време и че се очаква откриването на обекта да е през ноември. Президентът на фондацията Нанси Шилър лично разведе премиера и му показа най-интересните археологически находки в рамките на проекта за реставрация и социализация на базиликата.

Веднага след това Борисов коментира пред журналисти, че дружбата ни със САЩ не върви само по линия на отбранителната мощ. „Дали сме милиарди за американските изтребители, но за радост с тях правим и други неща, като археология, история,  култура”, каза той. По думите му „Пловдив е един от малкото в света живи градове, легнал върху такава археология и история, която досега е стояла под земята. Сега ще може повече хора да я виждат, а и бизнесът ще е много по-доволен, защото стотици хиляди туристи ще дойдат в страната ни”.

Още тази сряда Базиликата в Пловдив ще бъде посетена от посланици и че той самият не можел да присъства на това събитие, защото по това време щял да бъде в Корея. Посланиците щели да разгледат и могилата Малтепе до село Маноле, защото това също бил един уникален обект в Европа. Премиерът се спря и на други важни археологически обекти в страната ни, сред които: Хераклея Синтика край Петрич, разкопките в Търговище, солниците в Провадия, където са живели най-богатите хора в Европа, както и Перперикон. „Ние сме много древен народ, с хилядолетна история и колкото повече съумеем да покажем на света, толкова по-добре за нас”, каза още Бойко Борисов. Той разказа с гордост за тракийските селища на 8000 години, които излизат при строителството на магистрали и за катакомбите в София, където може да се види римски и православен храм. След това обясни ,че всичко това се съхранява и експонира в музеите. Министър-председателят каза, че се надява страната ни да започне да печели пари от тази дейност, така както се прави в Гърция и Италия.

Археолозите, работещи в Голямата базилика, показаха на Борисов проекта за реставрация, който остана доволен от напр заяви, че условията позволяват там да се работи и през зимата. Министър-председателят остана възхитен, когато му дадоха VR очила, които създават изкуствена реалност и чрез тях се базиликата, както е била през 4 век.

След Голямата базилика Борисов разгледа новия площад „Централен”, където се снима с много деца, както и Новата галерия на художниците на ул. „Гладстон”, а впоследствие преряза лентата и на Международния технически панаир.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Предложение: Селските автобуси да не подлежат на тол такса

Така наречените селски автобуси да бъдат изключени от тол системата. Това предложение за коригиране на Закона за пътищата обяви, че внася в деловодството на НС председателя на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера.